“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu
—După un început de iunie furtunos, a venit și canicula, gândurile ne zboară deja la concedii pe țărmuri însorite, răcorite de briza cu iz salin și alintate de ape turcoaz.
—Ce putea merge mai bine în aceasta perioadă ca un food and wine pairing cu vinuri grecești? Astfel că nu puteam rata evenimentul organizat la GastroLab cu vinurile importate de New Greek Wine și preparatele surprinzătoarei Ileana Braniște, eveniment care a avut loc în „gradina secreta” a localului (adică terasa „din spate”). Daca nu mergem acum in Grecia, vine ea la noi…
—Welcome drink-ul nu a fost Champagne, ci un spumant brut – Luna Blu de la Matamis Wines- realizat după metoda Charmat, din Asyrtiko și Muscat. Un vin ușor (11,5% alcool), cu un rest de zahar sesizabil și cu Muscat-ul destul de discret, atat cât vinul este suficient de rece. Agreabil, perfect de început.
—Primul fel de mâncare a fost o salată greceasca reinterpretata (brânza de capra marinata în ulei de măsline, roșii, ceapa, căpșuni, dressing de zmeura) ținând cont și de fructele de sezon. S-a încercat un paring cu două vinuri complet diferite, ambele din 2018: un vin light din Peloponez, destul de aromat (Moschofilero produs de Boutari) și unul din Creta, mai complex, mai corpolent, ușor mineral (Dafnios White din Vidiano produs de Douloufakis). Probabil cu alt pairing aș fi ales Dafnios, dar la salată a mers mult mai bine vinul din Moschofilero.
—A doua asociere a fost între un păstrăv (de Oituz) cu sos de portocale și capere, cu garnitură de hrișcă cu spanac (un fel de pilaf cu aspect de……coliva!) și alte doua vinuri complet diferite: Biblia Chora Estate White 2017 (fresh, citric, acid, cu Sauvignon-ul ieșind în evidență) și Gaia Wild Ferment Assyrtiko 2017 (mai elegant, cu note specifice drojdiei sălbatice dar și trecerii scurte prin baricuri, dar care nu era lipsit de aciditatea tipică soiului). Din nou l-am preferat pe cel mai proaspăt care parcă s-a pliat mai bine pe sosul utilizat la păstrăvul suculent, gătit la temperatură scăzută.
—Penultimul wine & food pairing, nu a fost tocmai la inima mea… Colțunașii cu creveți, sos fin de mazăre și un „touch” de ulei infuzat cu lime (foarte gustoși de altfel) au fost prea „duri” pentru rose-ul Tomi de la Troupis Winery (realizat tot din Moschofilero), părerea generală fiind că Gaia Wild Ferment Assyrtiko (servit anterior) ar fi făcut mult mai bine față. Poate data viitoare.
—Ultima coloana din parada a fost excelenta: miel la cuptor cu arome mediteraneene (un pic de rozmarin, dar și un ulei de trufe picurat pe un piure de fasole roșie) topindu-se în gură. Dar și aici aromele au fost cam touche-ate pentru finul dar încă tânărul Rapsani Grande Reserve 2011 de la Tsantali, un asamblaj de Xinomavro (majoritar) alături de Krassato și Stavroto. Un vin de altfel excelent, asupra căruia am insistat după ce s-a terminat mielutul.
—Înghețata de casă din final, cu ciocolata și nuci, a răcorit atmosfera unei încinse seri de iunie petrecute într-o ambianță extrem de plăcută, cu vinuri și mâncăruri de excepție!
—Yamas!
Comentarii recente