Jurnal de pandemie 2. Davino Rezerva Rosu 2009

Scris la 1 septembrie 2020 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Continuam povestirea cu urmatorul vin care l-am ales si desfacut pentru a da o nota mai vesela acestei perioade. Spuneam in episodul anterior ca m-am folosit de prilej pentru a mai consuma din vinurile care totusi au ceva vechime raportat la anul de recolta. M-am gandit ca va fi un fel de concurs de frumusete la un azil de batrani. Credeti-ma, insa, ca pentru vinul de azi vom intoarce capul.
—-Este vorba de Davino Rezerva Rosu 2009, un vin pe care producatorul l-a dorit sa fie varful de gama al cramei, chiar si peste super-apreciatului Flamboyant. Produs doar in ani considerati favorabili, 2007 fiind primul an. In 2008 aceasta gama de vin nu a fost produsa ca de altfel nici Flamboyant-ul.
—-Davino Rezerva Rosu 2009 este un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra, strugurii provenind de pe cele mai bune parcele de vita de vie a carei varsta trece bine de 40 de ani, iar recolta este de aprox 2 t/ha. Toate acestea fac ca strugurii sa fie de o calitate exceptionala. Chiar si asa, acestia sunt din nou atent selectati si in crama pentru ca ulterior sa beneficieze de un flux menajat de prelucare. Soiurile sunt vinificate separat cu maceratie clasica pe bostina, fermentatia alcoolica in vase mici de inox, fermentatia malolactica avand loc imediat dupa cea alcoolica. Matuararea se face in “barique”-uri noi din stejar romanesc timp de 12 luni, cu batonaj pe depozit de drojdii fine. Cupajul se realizeaza prin selectia celor mai bune butoaie iar proportiile finale ale fiecarui soi se stabilesc dupa cateva luni de “tatonari” prin microprobe. Putem spune ca in procesul de fabricatie al acestui vin implica pe langa selectia minutioasa a strugurilor si o selectie a “barique”-urilor. Confrom datelor frunizate de crama recolta anului 2009 a fost de 1582 de sticle, si toate poarta o eticheta creata de maestrul Vladimir Zamfirescu.
—-Acest vin poate impresiona pe oricine chiar si pe cei mai “titrati” cunoscatori. Ca sa exemplific, as vrea sa povestesc pe scurt o intamplare pe care am trait-o in toamna anului 2018 pe perioada studiilor ptr WSET Diploma la Rust in Austria. Am fost rugati anterior participarii la unul din module sa aducem fiecare din tara lui cate 1- 2 vinuri pe care le consideram reprezentative si ulterior sa le comentam impreuna. Bineinteles ca nu m-am ocupat din timp, am constatat in ultima seara ca nu pregatisem nimic, drept pentru care am coborat in pivinita si am ales: un Davino Rezerva Rosu 2009, o Smerenie 2011 si un Cuvee Charlotte 2010. Mai aveam cel putin cate un exemplar din fiecare si m-am gandit ca nu ma “ingrop” cu ele. Experienta a fost fabuloasa, toate trei fiind superapreciate, atat de colegi, cat si de profesori (unii chiar MW) si au pus oarecum in umbra majoritatea probelor aduse de ceilalti. Davino Rezerva Rosu 2009 a fost de departe vedeta, vinul fiind la acel moment in faza de maturitate deplina. Mai in gluma mai in serios, le-am spus ca am venit cu “Hagi”, “Gica Popescu” si “Chivu”, adica cu ce avem mai bun si ca sa “dreg busuiocul” si sa nu se creada ca asta e tot ce putem etala, am spus ca mai avem si altii (atat vinuri cat si fotbalisti) la acelasi nivel. Cand am fost intrebat insa si cam cat costa si bineinteles am comunicat preturile de raft a fost ceva rumoare. Am vazut la acel moment care este perceptia vis a vis de pret despre vinurile noastre. Dar asta va fi un alt subiect.
—-Am desfacut sticla, dopul arata impecabil si am procedat la decantarea si aerarea vinului pentru cca 2 ore. Cu o culoare rubiniu intens cu usoare nuante caramizii vinul etaleaza arome intense de fructe negre (mure, affine), fructe confiate (curmale, smochine), note de gem, ciuperci, pamant de padure, ciocolata neagra si cafea. Aciditatea foarte buna, taninii pronuntati dar bine slefuiti, alcoolul (14,9%) foarte bine integrat fac ca vinul sa fie atat corpulent si robust dar si elegant. Postgustul este lung si dominat de note de condimente si fructe confiate.
—-Comparativ cu cel degustat in urma cu cca 2 ani vinul a avut o evolutie usor descendenta avand un usor caracter oxidativ ce se observa atat in culoare cat si in proifilul aromatic. Daca ar fi sa ne ghidam dupa recomandarile de consum ale producatorului (2012-2014 arome predominante de fruct, 2015- 2020 matur, dupa 2020 plenitudine) si comparand cu ce am simtit in pahar pot spune ca vinul e in “grafic”. Vinul a imbatranit frumos si cred ca vintage-ul 2009 e unul din cele mai reusite al gamei Rezerva. Totusi, daca detineti exemplare din acest vin va recomand sa le consumati intrucat vinul nu va mai evolua in sensul bun al cuvantului.
Va urma

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *