—-Chiar daca “lockdown”-urile sunt la moda, mai sunt zone unde se mai organizeaza degustari ca in vremurile normale. La sfarsitul lunii trecute am participat la un masterclass pe tematica Bordeaux, dar care s-a axat pe vinuri produse pe domeniile apartinand familiei Rothschild situate in diferite areala ale celei mai titrate zone viticole din Franta.
—-Gazda a fost Jean Guillaume Prats, presedinte si CEO al Domaine Baron Rothschild, functie pe care o ocupa din 2018. Anterior a fost directorul diviziei de vinuri a LVMH. Tinand cont de restrictii de circulatie la acel moment intre UE, Jean Guilaume a tinut prezentarea prin videoconferinta, vinurile fiind trimise in prealabil in format standard (sticla de 0,75l) unde ne aflam.
—-Dar sa le luam pe rand:
—-Chateau Duhart Milon 2018, 65% CS + 35% Merlot, 14% vol alc; 95 pts JS, 93 pts RP, 92 pts WS, 95 pts Decanter
—-Domeniul a carui istorie incepe in prima jumatatate a secolului 17, a ajuns abia in 1962 in proprietatea familiei Rothschild. Plantatia a carei varsta medie este de 30 ani si din care doar cca 75 de ha sunt pe rod, este amplasata in partea de nord a apelatiunii Pauillac si la vest de cea a celebrului Chateau Lafite Rothschild. Sunt doar 2 varietati de struguri plantate, CS si Merlot pe sol predominant pietris amestecat cu ceva calcar si argila ce confera vinului aciditate si taninuri puternice asigurandu-i astfel o longevitate considerabila. Domeniul este clasiificat 4-th Growth (Quatremies Crus) conform clasificarii din 1855 a Camerei de Comert din Bordeaux.
—-Cateva date tehnice: productia este limitata la 55 hl/ha, fermentatia alcoolica se face in tancuri de inox cu temperatura controlata, fermentatia malolactica are loc in cuve de beton iar maturarea se face in barique-uri din care cca 40% sunt noi, pentru aproximativ 16 luni. Fiind un vin tanar, gazda ne-a spus ca a fost aerat ptr cca 3 ore astfel incat vinul sa se deschida. Vintage-urile mai vechi necesita timpi de aerarae sensibil mai mici.
—-Cu o culoare purpuriu inchis cu nuante rubinii, vinul ne desfata cu arome de coacaze negre, prune, note ierboase, tabac, masline, ceai negru, grafit si ceva lemn dulce. Acidiatea vioaie, taninuri puternice dar bine integrate, corpolent si cu un postgust in care predomina fructele negre fac ca vinul sa fie o combinatie a stilului vechi cu cel modern. Vinul este inca tanar, proaspat, are complexitate dar as mai avea rabdare cu el cativa ani.
—-Chateau L’Evangile 2015, 84% Merlot + 16% CF, 14.5% vol alc; 100 pts JS, 97 pts RP, 95 pts WS, 95 pts Decanter
—-Domeniul este situat pe “malul drept”, in Pomerol la granita cu St Emillion, intre mult mai cunoscutele Chateau Petrus si Chateau Cheval Blanc si din 1999 este detinut in proportie de 100% de familia Rothschild. 22 de ha din care 80% Merlot, 20 % Cabernet Franc dar sunt si cateva parcele de Cabernet Sauvignon. Solul este preponderent argilos (ideal ptr Merlot), dar pe alocuri si nisipos (pe acest tip de sol este via din care se produce eticheta a doua a cramei – Blason d’Evangile), insa bogat in oxid de fier. Aici se acorda o atentie sporita atat managementului sistemului foliar (ptr o mai buna ventilatie si expunere la soare a boabelor), cat si selectiei strugurilor. Tehnologic, crama este oraganizata incat sa permita vinificarea separata la nivel de lot/parcela. Dupa o macerare la rece are loc fermentatia in cuve de ciment urmata de cea malolactica in butoaie de lemn. Maturarea se face ptr cca 18 luni in barique-uri, din care proportia de barique nou este de 80%. Pe parcursul vinificarii vinul este lasat ceva mai mult in contact cu oxigenul.
—-In pahar are o culoare rubiniu inchis. Aromele intense de mure, afine, cirese negre, fum, note gemoase, carne afumata si ciuperci, toate vin in valuri. Aciditate buna, alcoolul foarte bine integrat si mascat cu aromele de fructe, taninuri puternice dar matasoase. Perfect echilibrat, postgustul lung dominat de condimente dulci si fructe negre. Dens, bogat si corpolent da senzatia unui vin de Lume Noua. Potential foarte bun de invechire. Conform gazdei, este inca tanar cu recomandare de consum dupa 2024.
—-Carruades de Lafite 2016, 49% Merlot, 44% CS, 5% CF, 2% PV; 13% vol alc; 91 pts Decanter
—-Vinul este eticheta a doua a Chateau Lafite Rotschild si este realizat din struguri ce provin de pe platoul Carruades (de aici si numele vinului). Productia anuala se situeaza la aprox 240000 de sticle si reprezinta cca 60% din total productie al domeniului. La maturarea vinului proportia de barique noi este mica, folosindu-se preponderent barique-uri ce in prealbil au maturat prima eticheta de vin a domeniului.
—-Vinul are o culoare rubiniu inchis iar olfactiv distingem note intense de mure, ciresi negre, afine, ciuperci, pamant de padure, lemn dulce, mina de creion si ceva tabac. Pe palat, aciditatea buna, taninurile bine “polisate”si care impreuna cu alcoolul fac ca vinul sa fie intr-un echilibru perfect. Postgustul lung cu nuante usor sarate. Poate fi consumat si acum dar mai bine dupa 2025. Potential de invechire este estimat la cca 20 – 25 de ani.
—-Categoric, vedeta acestui “flight” a fost Chateau Lafite Rothschild 2000, 93% CS + 7% Merlot; 12,5% vol alc; 100 pts JS, 98 pts RP, 98 pts WS, 98 pts Decanter
Situat in apelatiunea Pauillac si clasificat ca “First Growth” sau “Premiere Cru” conform clasificarii din 1855 a Camerei de Comert din Bordeaux (clasificare inca in vigoare) Chateau Lafite este cunoscut ca producatorul cel mai faimos si cu cele mai scumpe vinuri din apelatiune. Concurenta e pe masura intrucat apelatiunea Pauillac gazduieste 3 din cele 5 First Growth (acestea sunt Ch Latour, Ch Lafite, Ch Margaux, Ch Haut Brion la care din 1973 s-a adaugat Ch Mouton Rothschild). Domeniul a intrat in portofoliul familei in 1868 in urma unei licitatii publice ce a avut loc in Paris. La acea vreme domeniul avea cca 135 ha. In 1987 a fost inaugurata noua crama (zona de maturare) care se remarca prin forma circulara si coloanele inalte ce sustin bolta. In 2018 cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la achizitia domeniului a fost “regandita” si eticheta in sensul ca a fost adaugat un Balon ce poarta initialele CL (similar cu initialele domeniului) dar care in alfabetul roman semnifica si cifra 150. In acelasi an Saskia Rothschild fiica baronului Eric de Tothschild a devent prima femeie presedinte a domeniului.
—-Vinul: culoarea rubinu inchis cu nuante granat ne arata ca avem de-a face cu un vin mai matur decat cele degustate anterior. Olfactiv, “festival” de fructe negre (cirese, coacaze negre, mure), grafit (mina de creion), pamant de padure, ciuperci, tabac, piele, nuante de menta, carne afumata si enumerarea poate continua fiindca pe masura ce mai agitam paharul apar noi arome. Aciditatea ferma, taninuri puternice si matasoase, alcoolul atat cat trebuie fac ca vinul sa fie de-a dreptul exceptional iar postgustul este lung dominat de note saline si usor minerale specific vinjurilor din zona. Intens, concentrat, corpolent cu potentilal de invechire nelimitat (conform spuselor gazdei), cred ca este varful de exprimare ptr un Cabernet Sauvignon maturat ca la carte. Este clar ca vinul nu a atins inca varful de maturitate. Perioada de consum recomandata fiind 2021 – 2045.
—-Toate vinurile degustate sunt o expresie a terroir-ului de unde provin, sunt imbuteliate in crama unde au fost produse si pun accentul mai degraba pe un spectru larg de nuante aromatice (in care predomina fructele negre) si pe prospetime decat pe profunzime. Multe dintre ele vor avea nevoie de zeci de ani sa ajunga la maturitate.
Ne delectam, mirosim si gustam propunerile, chiar daca pentru moment numai ‘virtual’ .
Macar ne scoti pentru cateva momente din rutina si ne trimiti pe alte meleaguri.
Multumim👏