Jurnal de Pandemie – ep 6 – Mini Verticala Flamboyant 2006, 2007, 2009, 2010, 2016

Scris la 21 ianuarie 2021 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Am tot sperat ca acest jurnal de pandemie ca nu va fi mai lung de cateva episoade, dar din pacate am ajuns la numarul 6. Si daca tot a trebuit sa stam prin case, am incercat sa vad si partea plina a paharului si “cotrobaind” prin pivnite am reusit impreuna cu cativa amici sa strangem de o miniverticala Flamboyant.
—-Am “punctat” foarte bine cu vintage-urile mai vechi care chiar sunt niste raritati (nu am avut 2003, anul primului Flamboyant), insa ne-au lipsit editiile de dupa 2010. Chiar si asa a meritat din plin.
—-Despre Flamboyant s-a scris deja foarte mult, fiind unanim considerat unul din vinurile iconice romanesti, lansarea pe piata a unei noi editii fiind de fiecare data un eveniment mult asteptat si mediatizat. Vinul este un cupaj de Cabernet Sauvignion, Merlot si Feteasca Neagra, fiecare soi in parte fiind vinificat separat. Strugurii provin de pe cele mai bune parcele, vitele au varste respectabile, iar productia variaza de la cca 1400l/ha pentru anii 2006 -2010 urcand la cca 2800l/ha incepand cu 2011. Cabernet Sauvignion-ul este predominant urmat de Merlot si Feteasca Neagra, iar proportiile din vinul final variaza de la an la an, ca de altfel si proportiile dinte barique-urile noi si cele la a doua folosinta pentru maturare (80 % barique nou in anii de inceput catre 85 -88% in anii mai recenti). Se produc cca 13000 sticle pe an.
—-Revenind la vinuri, dupa ce m-am consultat cu unul din proprietarii cramei, am optat pentru a desface sticlele cu o ora inainte de servire (vintage-urile 2006 – 2010) si am decantat doar 2016. Am reusit sa procuram suficiente pahare pentru fiecare participant astfel incat sa putem reveni in orice moment la oricare din vinuri pentru comparatie.
—-Flamboyant 2016, are o culoare rosu purpuriu cu nuante rubinii, incanta olfactiv cu arome intense de mure, afine, coacaze, piper, completate cu note de vanilie, tabac si enumerarea poate continua. Pe palat impresioneaza prin concentratia si complexitatea aromelor, taninuri puternici dar bine slefuiti in perfect echilibru cu aciditatea si taria alcoolica, precum si printr-un postgust pe masura. Complex, corpolent dar si elegant, pare ca stil ca vine din Lumea Noua. E inca tanar, foarte bun de consumat si acum, dar va fi si mai bun peste cativa ani avand potential impresionant de invechire.
—-Incepand cu Flamboyant 2010 intram in alt registru. Culoarea intensa, rubiniu cu nuante granat ne indica faptul ca avem de-a face cu un vin matur. Fructe negre, condimente, cacao, piele tabacita, pamant de padure ne desfata olfactiv. Aciditatea peste medie domoleste taninurile energice, alcoolul e atat cat trebuie, iar in postgustul “plictisitor” de lung regasim fructele negre, piper, tabac, menta. Vinul se prezinta foarte bine, e plin de viata.
—-Flamboyant 2009, a fost surpriza serii, fiind considerat vinul vedeta. Cu o culoare rubinie, cu nuante granat, incanta olfactiv cu un spectru larg de arome din toate categoriile (de la primare la tertiare) din care nu lipsesc coacazele negre, prune, mure, condimente dulci, cafea, piele, pamant de padure, ciuperci. Pe palat este complex, expresiv, puternic, dar si rotund. Aciditatea se completeaza foarte bine  cu taninurile puternice dar bine slefuite, dar si cu alcoolul care este foarte bine tinut in frau. Postgustul lung, persistent in care predomina note de fructe negre, visine confiate, condimente, cafea fac ca vinul sa fie o incantare. Are absolut tot ce ii trebuie: eleganta, structura, puritate, echilibru perfect ba chiar si ceva potential de invechire.
—-Flamboyant 2007 ca de altfel si 2006 aduce ca stil cu vinurile bordeleze avand insa o prospetime inca remarcabila. Cel din 2007 are o culoare granat si dezvolta arome intense si seducatoare de afine, scortisoara, piper, izuri de cerneala, cutie de lemn, ierburi aromate, cafea, note de “bacon”. Elegant, expresiv, cu taninuri ferme dar bine “slefuiti”.  A evoluat foarte frumos in sticla. Impresioneaza printr-un postgust persistent dominat de condimente si ierburi aromatice.
—-Decanul de varsta al verticalei, Flamboyant 2006 a etalat in pahar o culoare rosu caramiziu cu un usor menisc orange. Notele de fruct se simt inca bine: visina in toate stadiile de evolutie, de la coapta la visina putreda dar si arome de iod, tamaie, ciuperci, pamant de padure, frunze de ceai. Complex, profund, cizelat cu postgust lung in care predomina pudra de cacao. Vinul are personalitate si se prezinta remarcabil de bine chiar daca are o varsta respectabila.
—-Fara doar si poate, o verticala de Flamboyant e un eveniment deosebit care nu trebuie ratat mai ales  daca se regasesc si primele “vintage”-uri care se mai pot gasi doar in colectii personale. E clar ca producatorul pune mare accent pe calitate si consistenta fiind preocupat sa-si imbunatateasca continuu tehnicile si procedurile atat in vie cat si in crama. Astept cu nerabdare lansarea pe piata a etichetelor de vinuri rosii premium de dupa 2018 urmare a cooptarii de catre Davino a unui consultant de renume mondial.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *