La slalom

Scris la 22 martie 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Răzvan Gliga. Îndrăgostit de vinuri roșii , pasionat de Syrah  cu tente cât mai picante, Răzvan Gliga este project manager cu experiență în domeniul IT.

—-Chiar dacă ghioceii au invadat Internetul și piețele, pentru cei care iubesc iarna și vinul, una dintre babele începutului de martie m-a îndemnat să caut prin notițe. Sfârșit de ianuarie, înarmați cu schiuri, clăpari, și alte acareturi specifice, îmbarcați cu copii și cățel din toiul dimineții, plecăm spre weltcupstreck – adică pârtia! Plecarea, normal pentru noi, este din orașul unde a fost primar Klaus. În noapte îmi imaginam undeva pe partea dreaptă a autostrăzii viile din zona Sebeș-Apold. Știu, dar nu văd, că scrie Halewood pe un deal, acolo lângă recolta pentru Blanc de Transylvanie:).
—-După două țări trecute pe autostrăzi (e bună gluma!), ajungem în Austria cam în același timp cu lumina. ”Scăpăm” de autostradă și ne trezim în mijlocul viilor din Neusiedlersee. Via doarme în zăpadă! În câteva locuri se văd grămezile de gunoi adus ca îngrășământ. Câțiva oameni își fac de lucru printre viile aliniate nemțește, deși încă este sezon de schi. Sperăm la un sezon bun și în vie.
—-GPS-ul ne ajută și ajungem la Heidi, patroana Gasthof Reinbach din Sankt Johann im Pongau, unde ne vom petrece o săptămână la schi sau plimbat cățelușul, în funcție de talente. Olariiiiooooo!!!!
—-La primul prânz în pensiune, eu sunt cel care plimbă cățelul, sunt plăcut surprins să văd parcarea plină. Heidi preia comenzile, bărbații (soțul și fiul) fiind bucătarii. Am nimerit în mijlocul tipicității culinare pentru zona respectivă? Selectez ceva din listă, și cer vinul casei alb. Normal, este un Gruner Veltiner de la Muller. Un vin din Niederösterreich. Proaspăt, nasul se duce spre iarbă cosită proaspăt. Și așa cum îmi place mie, sunt urme de condimente. Puțin piper și chimen. 79 de puncte. Alcoolul scăzut (11%) aciditatea puțin cam ridicată și textura plăcută rotunjesc un vin bun de crâșmă. Una chiar frecventată de localnici.
—-Mai mult, concurează și cu berea în preferințele clienților, seara când lumea stă cu paharul sau halba în mână și cu ochii în televizor. Se aud țipete. Nu! Nu! Nu este fotbal! Este schi alpin, Campionatul Mondial, și în prima cursă din acest an, Super-G la fete câștigă – bineînțeles – Anna Fenninger născută la câțiva (vreo 10) kilometri de Sankt Johann im Pongau, puțin mai la nord spre . A mai câștigat după câteva zile și la Slalom Uriaș. Am susținut-o și noi!
—-Hmm! Trebuie să-mi fac rezerve de Gruner Veltiner pentru concursurile de gimnastică de la Olimpiada de la Rio! Sau mai bine voi selecta, o Fetească! Aștept provocarea! Poate așa mai sparg ghinioanele.
—-Sunt din nou surprins cum natura a echilibrat bucătăria. Acest vin își găsește perfect locul împreună cu șnițelele unde oul explodează, carnea de porc mai mult prăjită, maioneza adăugată în orice salată – să nu fie prea mult verde. Adică ceea ce servește Heidi cu destul spor către turiști și localnici. Într-o zi am văzut o adevărată ședință de companie – vreo 10 corporatiști – la o masă cu laptopuri, mâncare și câteva beri.
—-Schiorii sunt pe pârtie.
—-Prima seară din Sankt Johann, am ales să o petrecem, cu Johanna . Un cupaj, făcut de Weikenner tot din zona Niederösterreich, având în componență Gruner Veltiner (normal),  Sauvignon Blanc și Riesling din recolta 2013. Nasul dă în fân proaspăt, ceva caise încă verzi. Alcoolul (12,5%) și aciditatea puțin ridicată creează un vin plăcut al cărui final cu puțin piper alb duc spre un vin de cursă lungă. Punctăm 82 pentru un vin de brigadier. Vinul este făcut pentru Lidl Austria (ha!).
—-Normal, mai umblăm la portbagaj și urmează o seară cu o fată de la noi – Nedeea (2011). De fapt o fată – Fetească Neagră, și doi băieți – Negru de Drăgășani și Novac. Amalgam de fructe, dominate de cireșe negre. Nasul plăcut cade puțin cam repede într-un atac ezitant. Fructele rămân în gust, dar acompaniate de tanin cumințit dispar cam repejor. Probabil limitări ale soiurilor, dar cu un rezultat final plăcut pentru o seară mai lungă cu prietenii. Nu-i mai dau note, că o știe totă lumea.
PS: Sfat: Mai schimbă localul prin Austria, cantitatea de colesterol este variabilă! Alte povești și alte vinuri sunt pe drum.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *