….Astăzi o să vă prezint un vin spaniol pe numele său: Luis Canas 2005 Reserva -Selecction de la Familia. Acest vin are 14,5% alcool şi este un cupaj compus din: 85%Tempranillo, 15% alte varietăţi. A fost ţinut 20 de luni la baricat, 50% în baric franţuzesc, 50% în baric american. Provine din zona Rioja, iar domnul Parker i-a acordat 95 de puncte, aşadar un vin interesant.
….Aspect: are o culoare rubiniu intens (nu îi poţi intui vârsta) şi o bună limpiditate.
….Nas: atacul este direct cu fructe de pădure, vişină, condiment (ardei iute, piper negru, nucşoară). Apoi urmează o tuşă de vanilie şi puţin eucalipt. Aromele nu sunt foarte intense, chiar reţinute aş putea zice şi destul de brute. Apoi, dacă mai lăsăm vinul să se deschidă ceva timp, apar nuanţele sanguine, piele de animal şi magiun. Mie personal îmi face impresia că aromele acestui vin au o tipicitate într-adevăr corectă, dar nu au eleganta şi catifelarea pe care o aşteptam. Aromele sunt intense, foarte directe şi cam atât!
….Gustul: este unul echilibrat, cu o structură deosebit de “frumoasă” şi un corp mediu şi plăcut. Aciditatea este ridicată semn că acest vin va mai fi în viaţa multă vreme de acum înainte. Taninii sunt rotunzi, catifelaţi, dar foarte fermi, finalul este extrem de lung, acrişor, ce te face parcă să simţi în gura fructele de pădure. Ce a pierdut acest vin la eleganţa mirosului, a câştigat din plin la gust. Un vin suplu şi cum spuneam de o mare eleganţă pe care oricine şi l-ar dori pe masă. Preţul nu este de neglijat: 18 Euro/buc. aici, dar cred că acest vin merita fiecare bănuţ, ca de altfel şi cele 95 de puncte date de Parker.
….Eu l-am servit la masă alături de cotlete de berbecuţ dobrogean şi alegere a fost una cât se poate de fericită.
….Vă doresc degustare plăcută şi o asociere despre care doresc să-mi scrieţi!
….Bogdan
off, iar ma repet: nu Parker personal acorda punctele pt Spania; cel mai probabil, nota e acordata de Jay Miller pe cand mai era la Wine Advocate
gata, m-am lamurit rapid; nu e Jay Miller, ci Neal Martin, cel care se ocupa acum de Spania in barca lui Parker
Ai dreptate Ciprian, dar asa a ramas in constiinta populara ! 🙂 🙂
Stiu, Bogdan, si asta este o mare greseala. Pana la urma, fiecare individ de acolo are papile si viziuni diferite. Puncte date de Parker himself nu exista decat pt Bordeaux si Rhone, poate si cateva californiene. Bine, ma pot imapaca cu sintagma „puncte Parker”, dar trebuie sa facem o distinctie clara intre aceasta si „puncte acordate de Parker”
Asa e Ciprian! Dar, eu am crezut ca toti cei care citesc acest blogg stiu acest lucru, pe de o parte; iar pe de alta este totusi vorbim de un brand. Parker este o institutie, iar daca facem referire la nr. de puncte date de mr. Parker cred ca te poti gandi si la cineva care lucreaza sub tutela lui nefiind neaparat Parker insusi ca persoana. Ca in moda de ex.: cand spun ca am cumparat un taior ” Chanel” nu ma gandesc ca la croit Coco Chanel, poate nici macar Lagerfeld… , e vorba numai de brand ! Dar, oricum multumesc pentru atentionare, si data viitoare o sa incerc sa fiu mai riguros! 🙂
nu a fost neaparat o atentionare, am eu o obsesie cu punctajele astea 😀 BA eu cred ca in cazul Parker, cei mai multi au impresia ca toate notele sunt chiar de el acordate. De aceea, toti profita pentru ca asta vinde, altfel s-ar folosi sintagma corecta: puncte Wine Advocate. Cum face de altfel Wine Spectator…
OK! 🙂 🙂 🙂