Mills Reef – Paradisul de la capătul lumii

Scris la 21 ianuarie 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Agnes Mattis-Teutsch. Iubitoare de vinuri și gastronomie, artist vizual, traducător autorizat engleza, germana, maghiara din Sibiu. Pasionata de călătorii, de autentic și natural. Colaborator al revistei Vinul.ro asigurand din 2018 traducerea in engleza a intregului continut.

—-Luna trecută am avut ocazia să vizitez capătul celălalt al lumii, Noua Zeelandă. Este o țară minunată in care te poti simțit ca în paradis, mai ales daca esti turist sau musafir.
—-Aș vrea să vă povestesc despre o cramă de pe insula nordică, și anume despre renumita Mills Reef din orașul Tauranga, pe care am vizitat-o în prima săptămână de ședere. Crama Mills Reef a fost fondată de familia Preston, iar inaugurarea cramei a avut loc în 1989, îmbrățișând pasiunea pentru vinurile de calitate de la Hawke`s Bay, produse cu mare atenție și devotament în facilități modeste situate la poalele versanților Kaimai la marginea orașului Tauranga.
—-Tipic pentru multe povesti de succes din NZ, aceste începuturi modeste, combinate cu determinare si muncă grea, au condus Mills Reef spre recunoaștere semnificativă atât la târgurile naționale, cât și la cele internaționale. După câțiva ani, și după o creștere rapidă a iubitorilor loiali de vin, a existat nevoia de a extinde facilitățile de vinificație și de a crea o locație potrivită pentru brand, unde lumea ar putea vizita cu ușurință crama pentru diverse degustări și alte evenimente.
—-Locul perfect a fost găsit la periferia orașului Tauranga, în mediul semi-rural din Bethlehem. A fost construită o cramă, într-un design care onorează stilul art-deco al orașului Napier în Golful Hawkes, după reconstrucția sa după cutremurul din 1931. Noua vinărie a fost deschisă oficial în 1995 în weekendul Queens Birthday și continuă să fie considerată una dintre cele mai elegante și mai atractive crame din țară, intregul resort fiind astazi un centru de evenimente.
—-Un alt pas foarte important a fost recunoașterea vinurilor roșii uimitoare în stil Bordeaux, din soiuri cultivate într-o zonă specială din Golful Hawkes, de unde Mills Reef a obținut struguri de la prima sa recoltă în 1989, la crama Mere Road. Clima caldă și solurile aparte, fără pietre, s-au dovedit a fi ideale pentru vinurile de clasă mondială. Astăzi, acele soluri pe care este așezată podgoria sunt cunoscute ca parte a renumitei zone Gimblett Gravels, proclamată oficial în 2001.
—-Crama Mere Road a fost inițial închiriată de Mills Reef în 1989, dintre care o porțiune de 10 hectare a fost achiziționată în 1993, urmată de achiziționarea celor două blocuri de 4 hectare rămase și adiacente. Întreaga viță de 18 hectare a fost replanată progresiv din 1993 până în 2001, cu soiuri ideale, inclusiv una dintre plantațiile anterioare de Syrah din 1996, în blocul de est, devenind în mod evident cel mai de succes Syrah din NZ .
—-Vinul care m-a impresionat cel mai mult este chiar un Syrah, din gama Reserve, 2017. Acest vin superior a fost obținut din struguri pe podgoria Mere Road din regiunea viticolă Hawkes Bay. Vinul a fost premiat cu medalia de argint la Hawkes Bay Wine Awards in 2018, și cu 4 stele la concursul de vinuri Raymond Chan 2018.
—-Patru parcele din rânduri alese cu grijă au fost vinificate separat. Musturile au fost fermentate cu drojdii selectate în vase deschise și închise din oțel inoxidabil, înainte de a fi presate. Vinul a fost păstrat în baricuri de stejar pentru 9 luni, 56% stejar francez și 44% american, din care 29% a fost lemn nou. Cele două baricuri au fost reunite la 31 ianuarie 2018. Apoi vinul a fost filtrat înainte de îmbutelierea finală în februarie 2018, cu screw cap Stelvin.
—-Acest delicios Syrah ne răsfață cu arome de afine și piper alb, cu o ușoară tentă de lemn dulce, deoarece păstrarea în baricuri de stejar a conferit vinului structura, taninuri suple și note de pamânt. După părerea mea este un vin complex și poate fi acompaniat de preparate cu carne roșie. Conținutul de alcool este de doar 12,5%, mie mi-a căzut foarte bine și pe timp de vară.
—-Episodul următor, altă cramă, alt vin din Noua Zeelandă…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.