“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi il avem invitat pe Bogdan Cristea. Inginer de meserie, Bogdan a activat in industria ambalajelor de carton, dar a devenit un impatimit iubitor de vinuri. A urmat cursurile WSET si este permanent in cautarea noilor provocari din lumea vinului.
—Voi începe acest articol repetând ce am spus într-o postare de pe facebook: Felicitări Cramei „Vinuri de Măcin”, proprietarilor Serghei Cozma, Ihar Lukomski, enologului Gădiuță Ionuț și întregii echipe de la Alcovin pentru lansarea vinului Moștenirea cu ocazia centenarului marii uniri. Mulțumesc pentru că s-au gândit, pentru că l-au realizat și pentru că îl promovează.
—Acestea fiind spuse să revenim la ale noastre spunand ca acest cupaj, lansat intr-un loc cu ștaif si cu un Master Of Ceremonies drag noua, e construit din două soiuri autohtone: Feteasacă Neagră si Băbească. De notat că Feteasca Neagră provine din doi ani consecutivi (2016 si 2017), iar Băbeasca este din 2017. Acum să vă spun notele mele de degustare a vinului. Culoarea rubiniu intens și aici dacă greșesc am scuze, în sala unde sa desfașurat evenimentul era lumină difuză. Aromele sunt de prune foarte coapte/magiun de prune, fructe roșii coapte, vișine, note fine de vanilie, piper si scorțisoară. Gustul este plăcut, elegant cu aciditate bine integrată și tanini fini, regasim prună coaptă, vanilie și ciocolată, piperul se regasește pregnant în gust, postgustul este mediu.
—Per total acest vin și-a atins scopul propus, un vin românesc din soiuri românești, maturat în baricuri din stejar românesc, care este perfect de băut în anul centenarului. O singură părere de rău am, acest vin nu cred că poate rezista astfel încât să ne bucuram de el și peste zece ani din câteva motive, și anume… sunt prea puține sticle produse (1918), apoi aciditatea si nivelul de alcool (13%), cat si taninurile polisate il vor epuiza in curând.
—În final trebuie să rețineți faptul că Moștenirea este un vin foarte bun de băut acum si nu în ultimul rând trebuie să punctăm repoziționarea în piața a mărcii producătoare, în încercarea de a intra în ”liga mare” a producătorilor de vinuri de peste o sută de lei.
—Acum, la sfarsit nu pot sa va spun decat sa incercati toate vinurile celor de la Macin, nu veti fi dezamagiti.
Si am incalecat pe o sa si v-am spus povestea cu foto de la Bogdan Dragan & friends.
Cel mai bun vin se face la Macin