O seară cu Licorna

Scris la 9 februarie 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

După o perioadă destul de lungă în care am mai rărit-o cu degustările vinurilor românești prin winebar-uri, am decis să încep luna februarie în forță, poposind în prima zi a lunii la Marvin Wineshop, Bar & More pentru a încerca (sau reîncerca) unele vinuri de la crama Licorna Winehouse.
Ori am lipsit eu mult, ori se mișcă lucrurile în domeniu, dar cred ca niciodată nu am văzut atâți pasionați (în marea majoritate complet necunoscuți) de licoarea lui Bacchus la Marvin! Să fie oare renumele lui Gabi Lăcureanu „de vină”?
Ce nu s-a schimbat însă (din păcate) este întârzierea (tipic româneasca) cu care a început efectiv evenimentul (40 de minute în acest caz), lucru destul de ciudat având în vedere că mi s-a părut că se atinsese capacitatea maximă de ocupare!
Vinurile au fost prezentate (cel puțin la început) de reprezentanta cramei, Alina Vrânceanu Iremia, cea care ne-a anunțat un bonus la lista anunțată a vinurilor, mai exact vinul de pornire fiind Serafim – Fetească albă – 2015. Un vin cu o tipicitate remarcabilă: nas nu foarte intens, dominat de fructe albe, fructe regăsite și în gust unde însă m-a frapat aciditatea extrem de mare, pe care nu aș fi bănuit-o în Dealul Mare. Un vin lejer, cu numai 12,5 % alcool dar care este extrem de proaspăt și plăcut.
Am continuat, în prezentarea directorului de vânzări al cramei, Florin Preda, cu Serafim – Sauvignon Blanc – 2015, un vin care aduce mai mult cu vinurile franțuzești realizate din acest soi, decât cu bombele aromatice din Lumea Noua. Tipicitate clară în nas și gust, dar din nou aciditatea peste medie este prezentă, ceea ce împreună cu alcoolul mai ridicat (13,1 %) și cu aromele evident mai intense comparativ cu Feteasca, m-au făcut să-l încadrez în gama vinurilor „gastronomice”.
Vinul alb care mi-a plăcut cel mai mult în această seară a fost Bon Viveur 2015, realizat din 80 % Sauvignon Blanc și 20 % Chardonnay. Aciditatea și notele „crispy” ale Sauvignon-ului se împletesc excelent cu onctuozitatea și aromele fin vanilate ale Chardonnay-lui baricat, rezultatul fiind un vin elegant, echilibrat, cu alcool perfect (12,5 %) și cu un postgust persistent. O surpriză foarte plăcută după un 2014 în care Chardonnay-ul predomina (80 %), iar vanilia acoperea tot.
Serafim – Fetească Neagră – 2015, surprinzătoarea Mare Medalie de aur de la ultimul concurs al revistei vinul.ro, a (re)confirmat! Deși demisec (parcă totuși nu am mai simțit aceeași dulceață ca în luna noiembrie, dar nici sec nu este, în ciuda celor 14,4 % alcool care ar justifica oarecum senzația de demisec). Fructe negre, pruna afumată (o mai fi și baricul de vină pentru fum?), o corpolență ridicată poate mai puțin tipică soiului, dar un vin echilibrat, pe care enologul a știut să-l facă plăcut (la sfârșitul degustării a fost vinul care s-a epuizat rapid, majoritatea participanților – cei mai iuți de picior-cumpărând cel puțin o sticlă pentru acasă !).
Serafim – Cabernet Sauvignon – 2014 a „cântat’ altă partitură, într-un fel de așteptat, soiul având cu totul alte caracteristici față de precedentul. Nu a fost rău dar parcă (oarecum surprinzător) i-a lipsit un pic corpul și nici aciditatea un pic cam sus și mai ales finish-ul scurt nu l-au ajutat prea mult.
În schimb Anno – Cabernet Sauvignon – 2014 a fost altceva, mult mai rotund (ajutat și de lemn, dar probabil și de niște parcele alese, care au văzut mai mult soare), mai echilibrat, cu un postgust persistent și care mi s-a părut vinul roșu al serii.
Interesantă a fost și Tămâioasa Româneasca dulce – 2015, chiar daca nu prea mai beau astfel de vinuri în ultima vreme. Cred însă că (și aici) s-a atins echilibrul între aciditate și restul de zahăr, astfel încât vinul să nu pară ‘leșinat” și nici excesiv de aromat, astfel că poate fi savurat și fără ceva de mâncare alături.
O seară frumoasă într-un loc plăcut, unde mai merg cu siguranță mai ales că se anunță degustări extrem de interesante!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *