Oltenia – Wine Tour cu wineloveri

Scris la 18 decembrie 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Ultimul eveniment winelover din Romania din acest an a avut loc in noiembrie, imediat dupa RoVinHud.
În sfârșit, am reușit să ajung la ROVINHUD – eveniment ce a ajuns la a 4-a ediție și care s-a transformat din Salon de vinuri in Show de vinuri. E adevarat că am ajuns doar în ultima sa zi – duminică, dar am reușit.
Chiar la finele lui, am stabilit o scurta intalnire de prezentare a detaliilor cu o parte din membri grupului ce urmau sa parcurga traseului Oltenia Wine Tour – cu vinuri din crame oltenesti, mai putin cu cele deja presente in Show-ul de la Timisoara. M-am bucurat ca locul de intanire a fost exact acelasi unde ne-am întâlnit pentru aniversarea a 5 ani de comunitate winelover – Enoteka Amphora, în februarie anul acesta, lucru care, Luiz Alberto l-a bucurat enorm.
Luni, puțin după ora 8.oo bus-ul nostru pleca pe răcoare, revazand Dunarea si salutand prietenii sârbi din mers. După parcurgerea celor 335 km până la prima oprire a fost la Mosia Galicea Mare – locul jonctiunii cu o alta parte de wineloveri veniti cu George Wine – Sheriff-ul winurilor oltenesti, care l-a prezentat pe noul investitor – in rol de antreprenor, arhitect, enolog si bucatar (de nevoie) si care ne-a prezentat pe scurt ce a preluat, cat a investit si planurile sale, in timp ce noi faceam turul cramei, degustam vinurile, zacusca, painea impletita si spre final asistam la prepararea unor coaste in aer liber. Aici totul e in constructie. Noul brand al vinurilor, imprejurimile si viitoarea pensiune. Practic, Iosefin Florea a pus un pariu mare pe cele 50 de hectare de vie,așezând încă o cramă pe harta Olteniei. Si sunt convins ca o sa-i iasa, pentru ca e ambitios, tenace si hotarat… cum sunt oltenii.
Urmatoarea oprire: Domeniul Coroanei Segarcea. Imi era dor să revăd locul ăsta, dar și de reîntalnirea cu impunătorul Radu Rizea, venit special din București să ne prezinte (in stilul sau informal) istoria, tradiția, parcursul și nivelul la care a ajuns renumita cramă. Totul aici este pe dos față de ce poti vedea pe drumul Olteniei profunde. Adică, rigoare, alt stil, ștaif și vinuri făcute într-un stil modern. Am degustat vinurile reprezentative din gamele Prestige, Principesa Margareta, Minima Moralia, dar si din Vardo, unde feteasca neagra a fost bine apreciata.
Dar nic aici n-am stat mult, pentru că la Crama Avincis ne așteptau alte vinuri și pentru că eram în întârziere,… ne-am mai și ratacit pe dealul Drăgășaniului. Aici ne-am întalnit cu alti participanti la tur, dar si cu vinuri ale unor crame ce n-au fost prezente la ROVINHUD: Domeniul Dragasi, Crama Cepari, Domeniul Samburesti, Negrini, Crama Bauer, Domeniul Mennini si desigur, cateva de la Crama Avicis – transformata intr-un host al vinarilor din regiune. Aici, inainte si pe timpul cinei aveam de degustat nu mai putin de 28 de vinuri (albe, roze, rosii, linistite si frizante). Oaspetii straini ce cunosteau feteasca neagra au fosti surprinsi de vinurile facute din Negru de Dragasani, incepand sa-si stabileasca favoritele dintre vinurile rosii, pentru că la cele albe, desigur, crâmpoșia a fost regina  soiurilor românești. Ar mai fi multe de spus, pentru ca degustarea a durat cateva ore, urmand sa vizitam crama Avincis a doa zi.
Ultima zi a turului vinurilor oltenești pe drumul spre Bucuresti, ianinte de la wineparty-ul de la  Hotelul Berthelot –  am mai facut o oprire la Castel Bolovanu – Vinarte, unde am poposit si pentru a degusta Soare si Castel bolovanu din baricuri, dar am parcurs si vinuri de la Starmina (pe langa care trecusem cu o zi in urma), precum si un vin de langa Zoresti. Si aici oamenii locului au fost primitori si ne-au pus la dispozitie tot ce aveau nevoie să afle cei interesați: câte zile de soare, nivel de aciditate, tip de vinificare, proveniență baricurilor, nivel de ardere… tot.
Si uite așa, temeinic, dar pe graba sfârșeam cu vinurile oltenesti, ajungand la pranz in Bucuresti, pentru o scurta prezentare de vinuri noi de la Liliac, prezentate de Simona, într-un loc drag pasionatilor de vin: Tasting Room. Fetesti albe, negre si vinuri de desert ne-au desfatat papilele si ne-au trimis spre hotelul Berthelot, unde aveam sa inchidem turul printr-o petrecere cu 40 de wineloveri, speech-uri, pupaturi, vinuri din toata lumea si aprinderea traditionalelor lampioane. Nu ne-a fost usor sa ne despartim, iar alinarea a venit odata cu alte vinuri aduse de Oliver, chiar la finalul serii.

Așa ca,  se cuvine sa le multumesc celor care m-au ajutat in realizarea acestui tur de promovare a  vinurilor romanesti: in primul rand lui George Ignat – cel care a ales si s-a ingrijit de fiecare popas al nostrum in Oltenia. Apoi lui Zoli Szövérdfi-Szép, Iosefin Florea, Corneliei Anghel, Radu Rizea, Mihaela Corendea, Romica Dumitru, Oliver Bauer, Costel Cainamisir, Ion Treanta, Ion Manea, Paolo Meninni, Ionut Moroianu, Simona Mardale, Bogdan Sandu, Oana Stan, Ionella Caradeanu, Alex Lotreanu si Iulia Balasoiu.
Ne mai luam un moment de pauza de Sarbatori, iar in februarie celebram aniversarea celor 6 ani de comunitate #winelover. Asa ca daca pe 17 februarie sunteti aproape de Iasi… ne gasiti acolo.
Oltenia Wine Tour participanti:  Sue Tolson/ Wine Sofa – UK, Luiz Alberto/ fondator al #winelover – SUA, Patrick Farrell/ Master of Wine – SUA, Csilla si Istvan Janos/ Wine A’More – Ungaria, Christine Heavens/ wine writer la: Food and Wine WriterThe Clever RootThe Tasting Panel Magazine şi The SOMM Journal – SUA, Piroska Koltai/ Wine Sofa- Ungaria, Harry Lamers/ Exiting Wines – Olanda, Sharon Parsons/ Spaswinefood – SUA si multi wineloveri din Romania: Ancuta Tubac si Daniela Buzincu – Iasi, Iulian Grigorescu- Braiala, Mirel Vladu, Izabela Ignat si Daniel Ispas – Slatina, Daniel Botea – Craiova, Diana Pavelescu – Bucuresti, Agnes Mattis-Teutsch- Sibiu, alaturi de George Ignat si Razvan Stoenescu/ organizatori.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *