Popas in Tokay. Episod 2

Scris la 2 august 2016 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe George Ignat. Familiarizat cu limba franceză si cu poveştile despre vin ale Franţei, George Ignat (aka George Wine) se considera mai mult decât un oenofil, devenind somelier şi fiind implicat în industria de profil de la noi, promovând mai multe crame. De formaţie este inginer şi a condus o firma de construcţii şi design din zona sticlei arhitecturale.

—-Dupa vizita la Grof Degenfeld Winery (din primul episod), a urmat vizita la cea de a doua crama Disznoko- Piatra Porcului.
—-Povestea începe in 1992 prin cumpararea domeniului de catre francezii de la AXA  Millesimes, care sunt si proprietari in Portugalia – Quinta do Noval si Franta-Chateau Pichon Baron, Chateau Suduiraut, Chateau Petit Village, Chateau Pibran, Domaine de l’Arlot.
—-De ce e important acest domeniu? In 1732 aceste vii au fost declarate prin decret regal  „ Premier Cru“  din Tokaj! Deci un pic mai devreme decat a facut Napoleon al III – lea in Bordeaux in 1855.
—-Puțin după  2002, cand zona Tokaj este inclusa in  Patrimoniul Mondial de catre UNESCO, Crama Disznoko este declarata Crama Anului in Ungaria (2005).
—-Am intrat in curte si in fata am avut restaurantul „Casa Galbena”(Sarga Borhaz)! Citisem atatea despre el, ca nu am rezistat tentatiei de a-l testa. Era ca intr-o scrisoare a lui  Choderlos de Laclos din „Legaturile primejdioase” … Mi-l doream, inainte de a-i trece pragul!
—-Cladirea a fost construita la inceputul secolului XIX in stil neo-grec de catre un fost prim –ministru maghiar. In zilele noastre restaurantul a devenit o cladire emblematica, un loc de intalnire pentru localnici si vizitatori, atrasi de meniul bogat in preparate traditionale unguresti si mancaruri specifice zonei.
—-Ceea ce am si facut! Am trecut direct la lucruri serioase, am sarit peste aperitiv si am ajuns la porcul din rasa mangalita,  care este gatit in mai multe moduri, ajungand la rang de cult. La noi nu se pune accent pe acest grohaitor, detinator al unui procent redus de colesterol. Fiind copil imi amintesc ca bunicul meu, la Ineu, deci nu foarte departe de Tarcal,  crestea acest soi si-l punea pe masa de Craciun. Uite ca de mic, m-am hranit cu  carne cu continut redus de colesterol, dar am si mancat paine cu untura de mangalita, sare grunjoasa (nu de Himalaia) si rosii din gradina bunicii!
—-La 20 de pasi vedeai intrarea in crama unde aveau loc  degustari,  private sau cu grupuri. Sunt oferite mai multe tipuri de degustare: clasica, de Eszencia, verticala de Aszu sau iti creezi propria degustare cu vinurile alese din lista de vinuri oferita.
—-Am selectat si am degustat urmatoarele vinurile din lista: Tokaji Dry Furmint 2015, Tokaji Dry Harslevelu, Tokaji Szamorodni Szaraz 2006, Tokaji Sarga Muskotaly, Tokaji Aszu 5 puttonyos 2007.
—-O singura observatie: Furmintul sec 2015 este deja intr-o noua prezentare si anume forma sticlei este identica cu cea de Tokaji Aszu, dar de 750 ml. Deja s-a inceput o campanie masiva de personalizare a vinurilor de Tokay, toti producatorii de Aszu  adoptand acelasi model de sticla! Poate ne gandim si noi la o forma de sticla unica pentru o Feteasca Neagra…
—-Grupurile de pana la 50 de persoane pot cobora cateva sute de trepte intr-o pivnita subterana. Ne-am alaturat unor „fruntasi” polonezi la degustare.
—-Am vizitat Crama. Aceasta  a fost construita in 1995, dupa proiectul  arhitectului Dezso Ekler. Ea imbina elemente traditionale preluate din crame vechi ale regiunii Tokay (mult lemn, lumina naturala cu elemente moderne), fiind una dintre cele mai renumite realizari de arhitectura viticola din Estul Europei. Are 3 etaje, pe fiecare etaj avand loc un alt proces de vinificatie.
—-Am facut o plimbare prin vie in drum spre parcare. Un amanunt de retinut: marile crame de aici au, pe dealuri,  in afara de vie si cate o capela. La Grof Degenfeld am vazut-o pe prima si aici pe a 2-a!
—-A fost o dupa amiaza placuta, dar destul de calduroasa, poate prea calduroasa dupa racoarea din crama si pivnita. Norii au albit cerul, parca imbratisandu-se cu capela singuratica de pe deal!
—-Sa fie mai credinciosi decat noi?

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *