—Ce ne spune Radu Anton Roman despre aceasta rețetă?
—-Suntem în Câmpia Dunării. E vară: legume, zarzavaturi, o fărâma de brânză! Vinul trebie să fie glacial, un pic dulceag poate, ca vânăta bine coaptă, deci Pinot Gris sau Savignon.
—-Rețeta originală: vinete mari, lungi și subțiri, 250 g. brânză de vaci, fire de praz, 3 roșii, 5 ouă, 250 g. brânză de burduf, 1 pahar de ulei de floarea soarelui, 3 ardei grași, o căpățână de usturoi, sare, piper, rozmarin, leuștean, pătrunjel, mărar.
—–Se taie vinetele în lungime în felii subțiri. Se prăjesc vinetele în ulei până devin aurii pe ambele părți. Se sărează și se piperează, se așează în cerc și în straturi, în vas de Jena sau de lut, cu ardei, praz și roșii tocate cu usturoiul pisat, ouale și verdeața tocată și se presară peste vinete. Se dă la cuptor.
—-De la tot ce a scris Maestrul mai sus, am fost nevoit să mă abat puțin… Neavând praz, am pus multă ceapa verde, iar vinul a fost ales mai la est de Câmpia Dunării, adică de la Murfatlar. Mai bine zis, pinot gris-ul 2014 Leat 6500 de la Crama Atelier.M1, vin luat de la UnVinPeZi.
—-Rețeta, deși foarte interesantă, nu aduce un spectacol vizual. Rezultatul seamana a salată de boeuf nedecorată. Gustativ, însă, e o surpriză tare plăcută. Datorită structurii cremoase, ar fi mersla fel de bine și un chardonnay (chiar și unul nebaricat), dar am vrut sa văd acest vin proaspăt cum se prezintă. Nu are el o culoare prea expresivă, dar cu mâncarea asta colorată în față, nu opalescența o urmăream eu… Mi-a plăcut mult nasul: citric, zvelt și vesel. Cum căldura nu ne-a prea slăbit, tentat de mirosul vinului, gustul pare a fi dominat de fructe albe necoapte, ușoară mineralitate, vioi și cu aciditate pe care o găsesc mediu-ridicată. Finishul cu tentă amăruie se completează bine cu dulceața vinetelor și a ardeilor, devenind un companion bun tuturor legumelor și brânzei de burduf cremoase. În apropierea a 7 papioane/8, îl declar un vin care ar fi pus în valoare și mai bine de salate ușoare, chiar dacă vinetele (n-am să știu de ce se numesc așa) m-au încântat.
—-Poftă bună la întoarse!
—-RaSto
Intr-adevar seamana putin cu o salata, dar in acelasi timp se vede ca este o reteta deosebita ce merita incercata.
si branza unde este?