Premiere – a 8-a editie a Concursului de Vinuri Rose

Scris la 18 august 2020 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-A trecut mai bine de o luna si jumatate de la a 8-a editie a Concursului de Vinuri Rose,
iar pentru cei care nu au fost la Concurs, jurati, observatori, pasionati de vinuri, ma gandeam sa readuc in memorie si sa anunt cateva din premierele acestei editii. Poate ca cifrele nu sunt mereu importante, dar ar trebui sa mentionez ca:
—-1. Pentru cele 16+5 probe din Concurs, s-au degustat 78 (70 nearomate si 8 aromate)de vinuri in 6 sesiuni de preselectii. Trebuie sa le multumesc celor 30 de participanti la aceste preselectii, care in perioada grea a pandemiei (martie-iunie) au ajutat prin evaluarea lor la stabilirea vinurilor din finala. A fost mai greu ca niciodata.
—-2. Amanarea Concursului de la data initiala de 14 mai la 26 iunie a necesitat o asteptare cam lunga si alegerea unui loc de Concurs cu conditii speciale de desfasurare. Salonul din Padure, de la Casa Comana a fost locul perfect pentru respectarea tuturor normelor, locul de vis fiind pentru a 3-a oara gazda vinurilor rose.
—-3. A fost pentru prima data cand am avut printre juratii straini invitati un Master of Wine – Elizabeth Gabay, o autoritate in domeniul vinurilor rose. Cu peripetii, dar si cu mare dorinta, Elizabeth ne-a facut o mare onoare sa ne fie alaturi, avand multe aprecieri asupra multor vinuri din Concurs, exprimate si in masterclass-ul sustinut ulterior.
—-4. A fost pentru prima data cand o crama castiga pentru a 2-a oara locul 1 la sectiunea vinurilor nearomate: Aurelia Visinescu Winery (editia a 5-a).
—-5. La sectiunea vinurilor aromate Domeniile Averesti castiga pentru a 2-a oara locul intai (consecutiv) la sectiunea vinurilor aromate.
—-6. A fost primul concurs de vinuri din Romania de anul acesta care s-a desfasurat in conditii (aproape) normale, deci offline.
—-7. A fost primul concurs de vinuri din Romania trasmis LIVE pe Facebook timp de 4 ore, publicul interesat putand urmari intreaga desfasurare.
—-8. Pentru prima data, vinul de calibrare (recomandat de Elizabeth Gabay) a fost ales din Provence, multumindu-i Nathaliei Gallo de la Domaine Des Mapliers.
—-9. Pentru prima data, nu mai putin de 8 persoane (din randul juratilor si observatorilor) au intuit si pariat dupa primul tur pe proba castigatoare la sectiunea vinurile nearomate.
—-10. Editia a 8-a a avut cel mai mare buget de pana acum, depasind cu putin suma de 26 000 RON.
—-Alaturi de cei doi colaboratori in organizare, Laurentiu Horodnic si Iulian Grigorescu, trebuie sa le multumesc si celor care au pus umarul serios: Adelina Boboc, Alex Lotreanu, Celestin Draganescu si Mirela Mateescu.
—-Toate lucrurile bune nu s-ar fi putut realiza fara generozitatea sponsorilor, char in vremuri speciale: Carrefour Romania, DAGMAR – distribuitor de bauturi, Asociatiei Premium Wines of Romania si Carpathian Springs / Aqua Carpatica.
—-Alaturi de toti acestia, le multumesc partenerilor Concursului, fara de care totul ar fi fost mai sarac: Nissan Romania, Vinarium IWCB, Eximtur, Vinmag, Dulce Bun, Casa Comana, UPS Romania, VinOriunde, Vinul.ro, Premium Wine Distribution, Document – your office partner, La Food / Valdo Invest, Blessing Hearts, Wine Ambassador Winebar, Hochland Romania si Asociatia Winelover Romania.
Inchei reamintind vinurile participante si felicitand cramele care au avut vinurile in finala Concursului:
—-Vinuri Nearomate:
Karakter-Aurelia Visinescu, Feteasca Neagra Rose Ion Vladoi-Familia Vladoi, Aliento – Alira, Sur Mer – Crama Rasova, C’est Soir Feteasca Neagra – Hermeziu, Primordial – Domeniile Bogdan, Nirvana – Velvet Winery, Cuvee Alexis – Avincis, Jiana – Crama Oprisor, Aramic, Faurar – Davino, Premium – Budureasca, Liliac, Byzantium – The Iconic Estate, Soare – Vinarte.
—-Vinuri Aromate:
Diamond – Domeniile Averesti, Premium Budureasca, Strunga, Colocviu la Paris – Cramele Cotnari, C’est Soir – Hermeziu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori