PROWEIN experience

Scris la 30 martie 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” – povești trăite de oameni care iubesc vinul.  Astazi o avem invitata pe Mirela Mateescu, iubitoare de vinuri, care dupa 10 ani de real estate și-a asumat un rol ambitios: să învete corporatiștii cu vinurile. VinOriunde – un concept nou, unde Mirela merge cu logistica necesară la sediul celor care vor sa afle frumoasele  povești despre vin, asigurâdu-i că după un atelier de două ore, nu vor mai trece nepăsători pe lângă wine-shop-uri sau rafturile cu vin din supermarketuri și își vor aduce aminte tips and tricks învațate de la #profadevin- cum i se mai spune printre prieteni.
—-Daca esti iubitor de vinuri nu ai cum sa ratezi un targ mare de vin. Cand zic mare, ma refer la… hai sa mergem afara din tara sa vedem ce inseamna asta si cum se face bine.  Acum 2 ani am fost fascinata de locatia (hotel Corinthia), organizarea targului si calitatea masterclass-urilor de la Vince din Budapesta, insa anul acesta ProWein m-a fascinat peste masura si a pus Dusseldorf pe harta oraselor in care mi-as dori sa revin oricand cu placere.
—-9 pavilioane ticsite cu peste 7000 de expozanti, fiecare cu 8-12 etichete la standul de prezentare… WOW! Mi-as fi dorit sa dureze targul 7 nu 3 zile si sa pot sa ajung la cat mai multe vinuri de acolo…
—-De cum am intrat in primul pavilion m-am simtit coplesita. Dimensiunile pavilioanelor, frumusetea standurilor, excelenta organizare pe tari, regiuni viticole cu renume, forfota incredibila de participanti la standuri, expozanti si vizitatori deopotriva.  WOW din nou!
—-Ca o veritabila romanca ce sunt, am vrut sa merg mai intai sa vad standul Romaniei, sa imi salut cunostintele si sa ii felicit, sa le multumesc ca sunt acolo facand cinste tarii cu vinurile noastre. Am fost usor dezamagita sa vad 2 standuri ale Romaniei, la o distanta de cativa metri unul de altul, unul parca cufundat intr-un con de umbra, trist, relativ gol si oarecum invechit si unul luminos, plin de veselie, ecrane pe care rulau filmulete cu povestea podgoriilor de acasa… de ce 2 standuri? De ce asa de diferite? De ce producatorii din Ungaria, Austria, Macedonia, Portugalia, Spania, Italia stau toti sub acelasi nume/ acoperis… de ce ei uniti si noi nu putem?!?! Poate ne iese la anul…
—-Mi-am inceput aventura cu cava, prosecco si franciacorte din Spania si Italia, am innebunit de placere in Champagne lounge si apoi m-am pierdut complet in lumea noua pentru aproape o zi intreaga… M-am reindragostit de shiraz si viognier-ul australian, de zinfandel si cab-ul din California si de sauvignon blanc si pinot noir-ul din Chile. WOW, WOW si iar WOW. Ce standuri frumoase, ce vinuri expresive, pahare curate si frumoase la fiecare stand, vinuri la tempertaurile perfecte de servire, iar in standuri aveai placerea sa vorbesti chiar cu proprietarii cramelor sau oenologii acestora… informatii complete, de prima mana, primite de la cei care isi puneau toata dragostea de vin in sticlele din fata mea… cat sa mai fiu de norocoasa?!?!
Dar ceea ce realmente m-a impresionat a fost o degustare completa (vinuri albe, roze, rosii… entry si high level) la RIOJA VEGA, un producator spaniol din zona Navarra. Am ramas cu gura cascata dupa ce am incercat un vin alb, un verdejo usor, lejer, de vara, crispy, citric, vesel, aromele din nas le regaseam cu placere si la aceeasi intensitate si in gust… genul acela de vin care curge lejer intr-o seara de vara si de abia la a 3, a 4 a sticla iti dai seama cat ai baut. Cand mi s-a spus ca export price este sub 3 euro am crezut ca e o gluma… cum impart cei 3 euro? Cat costa vinul? Cat costa dopul? Eticheta? Marketingul? Etc…. Am incercat si rose-uri si rosii… si am ajuns la ACEL VIN care pentru editia de anul acesta a PROWEIN-ului este vinul care m-a cucerit cel mai cel dintre toate… LA VINA DE MI MADRE… vin “din via mamei mele”… un vin cu o poveste frumoasa, un cupaj elegant si rafinat de CS si Merlot , un vin cu o culoare minunat de apetisanta, cu arome cuceritoare de fructe negre coapte, note subtile de vanilie, lichior de ciocolata si tutun. Un vin echilibrat, cu tanini rotunjiti si catifelati de cele 12 luni in stejar, cu un alcool de 13,5 perfect integrat.
—-Pentru cine nu a ajuns niciodata la ProWein… mergeti… o sa va hraniti cu varf si indesat dragostea pentru vin, o sa va lasati fascinati de povesti cu vin din toate colturile lumii, o sa vedeti ce inseamna organizare fara cusur si marketing destept, o sa vreti sa reveniti acasa cu aceeasi pofta ca mine: sa facem ceva inchegat si mai bine pentru vinurile noastre si imaginea lor in lume.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *