Săptămâna iberică

Scris la 3 august 2014 in Povesti despre vin | 2 comentarii

De ceva vreme se tot scrie despre oferta de vinuri a celor de la Lidl. Funcţie de oferte, apar vinuri care pot stârni interesul, fie că sunt ieftine, fie că sunt mai bune, dar cel puţin diverse. Există public băutor şi cititor şi pentru aşa ceva.
Ce mi se pare lăudabil pentru acest supermarket este că pentru piaţa românească a apărut o diversitate de produse alimentare cu specific internaţional. N-or fi ele cele mai gourmet produse, dar măcar mai schimbăm “aerul” şi dacă n-am apucat să călătorim prea mult în lume, totuși, ne vin sub nas produse cu specific grecesc, italienesc, american, spaniol, indian etc.
Citind pliantul de la Lidl cu oferta Săptămânii Iberice, am fost și eu curios să văd câteva din specialitaţile propuse, dar mai ales cartea de reţete pentru tapas şi toate ciudăţeniile de brânzeturi, măsline umpute cu diverse, cârnaţii chorizo, dar şi variantele de peşte, mai ales fileul de anşoa, după care ma înebunesc. La vinuri nu m-am băgat, pentru că are cine să scrie, însa ţineam minte că am în beci un vin pe gustul meu.
Până s-a răcit bine vinul, mi-am amețit pofta cu mizilicuri spaniole, cu curmalele învelite în jamon și brânza maturată care au  fost la înălțime și mi-au făcut așteptarea verdejo-ului de Rueda Bodegas Protos ceva mai ușoară.
De abia după ce a fost gata felul principal am dat atacul decisiv, atunci când au fost gata tortilla cu pui și legume. Dar să revenim la vin.
Verdejo este soiul meu preferat de vin alb spaniol. Mihai O. știe asta din excursia către Rioja spre #DWCC, că pe unde l-am prins, nu l-am iertat și ori de câte ori Crama Borha participă la GoodWine, nu plec fară să cumpăr vinul ăsta de la ei. Culoarea lui Protos din verdejo este galben-aurie cu mici tente verzui. Miroase bine a ierburi, dar și a ananas și alte fructe tropicale. E îmbietor, iar dacă e bine răcit, reprezintă un deliciu, pentru că îți oferă o paletă largă de fructe citrice (dar și ceva din pepenele galben), fiind  elegant, cu aciditate domoală, dar și mineralitate. Eleganța vine și din catifelare, dar și de la alcoolul perfect așezat (13%), iar în asociere cu clătitele mele cu pui, legume, omletă cu cartofi și câteva frunze de babyspanac, vinul te poate duce spre meandrele concretului… , adică 7,5 papioane din 8, iar dacă vă întâlniți cu el, daţi un semn de feed-back, că sunt curios.
După cum se vede, cititul începe să coste, dar un tur spaniol pe masă poate aduce mici satisfacții când afară sunt aproape 36 grdC.
Încercați si voi.
Cu bine,
RaSto

2 comentarii

  1. Sa incercati verdejo Emina un vin fara alcool . Este un buchet de parfum ce poti sa-l incerci oricand la orice ora.
    FABULOS !!!.

    • incercam, desigur! la ce magazin?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.