“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe George Ignat. Familiarizat cu limba franceză si cu poveştile despre vin ale Franţei, George Ignat (aka George Wine) se considera mai mult decât un oenofil, devenind somelier şi fiind implicat în industria de profil de la noi, promovând mai multe crame. De formaţie este inginer şi a condus o firma de construcţii şi design din zona sticlei arhitecturale.
—Am avut fericita si placuta ocazie sa fac parte dintr-un grup destul de numeros care a facut o vizita la Crama Liliac, in inima Transilvaniei. Nu a fost pur si simplu o vizita cu degustare, a fost o zi plina de activitati interesante, amuzante, care ne-au pus in miscare.
—Timpul a tinut cu noi, nu a fost acea caldura chimica, specifica unei zile toride de vara; un vanticel sprinten ne mangaia si racorea pe acele dealuri, ca o briza de la malul marii. Am inceput cu o “joaca”: un puzzle, din care, rezolvandu-l corect, rezultau imagini de pe cutiile de vin, respectiv etichetele Young Liliac Fresh si Fruity. Echipele erau formate din 4 persoane care erau cronometrate, astfel incat cea mai “isteata” echipa sa castige. A urmat apoi un concurs, un fel de “vanatoare de vulpi”, vulpile fiind de acesta data sticle de Liliac ascunse in vie, 20 la numar. Cei care au pierdut vanatoarea s-au “razboit” cu restul lumii cu pistoale cu apa. Doritorii au facut ture pe dealuri cu o masina de teren descoperita.
—Am avut parte si de un DJ …care a cedat, la insistentele rockerilor si a pus un AC/DC…Apoi ciobanul Gheorghe a venit cu sculele si ingredientele personale si ne-a pregatit un “balmos “ de exceptie, cu explicatii si povesti frumoase. Dar nici stafful Liliac, reprezentat de dl.Victor Ciuperca, nu s-a lasat mai prejos, dovedind adevarate calitati de ”chef” , oferindu-ne un piept de rata delicios, apoi o vita cu sos gorgonzola si la final clatite cu dulceata de visine si caise (preferata mea!) …iar pentru cei mai tineri petrecerea a continuat cu un foc de tabara si mult vin!
Nu in ultimul rand trebuie mentionata degustarea cu adevarat profesionala, la 2 maini, a se citi 2 probe, 2 pahare, cu toate noutatile, sustinuta de Simona Mardale. Dar despre aceasta vor scrie colegii mei.
Dar sa revin la ceea ce ne mi s-a parut si mai interesant!
Nectar de Transilvania – vin de desert….Vinul Zeilor. Iata ca “ Legendele Olimpului “, citite-n copilarie, sunt utile si acum. Cei care reuseau sa bea nectar si sa se hraneasca cu ambrozie deveneau nemuritori!
—Dupa sosirea in Batos, la Crama, dupa vinul de “Bun Venit”, un Young Liliac Fresh transformat in sprtitzer perfect racit si dupa vizitarea spatiilor de productie si explicatiile Paulei Bota privind procesul si traseul tehnologic, am urcat la locul de nastere al Nectarului: 7 corturi mari cu rafturi, cu 6 randuri pe inaltime, ca intr-o biblioteca , acoperite cu rogojini. Este locul unde ciorchinii de Muscat Ottonel, culesi tarziu, se odihnesc cam 3-4 luni, pana isi pierd apa, se deshidrateaza.
—Corturile au niste ferestre laterale care ajuta la deshitratarea boabele de strugure pot chiar sa inghete. Aceasta alternare inghet-dezghet macereaza boabele. Sunt supravegheate permanent, si, la anumite intervale, strugurii se rotesc sa nu mucegaiasca si se indeparteaza boabele stricate.
—La final boabele sunt mai” grasune” (asa cum spune Paula), apoi sunt presate usor, de mai multe ori ! Mustul obtinut este vinificat si fermentat in butoaie de stejar, apoi este transferat in cuve de inox, unde este racit rapid pentru a nu pierde aromele. In acest caz randamentul este de 10-12%… Iata explicatia pretului si a marimii sticlei ( nu mai avem 750 ml, sic..), in comparatie cu alte tipuri de vinuri unde randamentul este de aproximativ 60-65 % …
—
—Sa vedem unde ne situam? dupa francezi exista 4 categorii de vinuri de desert: vinuri licoroase (VL), vinuri moi (VM), vinuri fortifiate, cu adaos de alcool inaintea inceperii fermentatiei (VDL) si vinuri fortifiate prin oprirea fermentatiei prin adaugare de alcool (VDN).
Ii prefer pe francezi, fata de “verisori” (vezi WSET).
Prima categorie VL –vinuri licoroase: inseamna vinuri obtinute din struguri folosind trei metode:
1. lasati in vie, atacati de Botrytis Cinerea = vinuri botritizate
2. lasati in vie pana ingheata( sub -10 grade C) = vin de ghiata – ice wine
3. lasati in vie, pe butuc sau asezarea dupa recoltare pe un pat de paie, la deshidratat, obtinandu-se “ le vin de paille” , numit astfel in regiunea Jura, sau pe pat cu rogojina ca la Liliac!
Willi Opitz, consultantul austriac de la Crama Liliac foloseste pentru realizarea Nectarului de Transilvania metoda Schilfwein.
Sa ‘’degustam” in continuare acest Nectar:
Culoare: galben auriu, marginea meniscului are stralucire de perla cu reflexe usor verzui.
Olfactiv: fructe exotice, lychee, gutuie, piersica bine coapta, fagure de miere.
Gust: arome de fagure de miere, gutui bine coapte, aciditate mediu +, post gust lung.
“Mariajul” a fost perfect cu clatitele cu dulceata de caise!
Un Vin de Aur, de pastrat…
UN VIN DE GARDE!
—Iar la final de vizita, cel mai interesant si greu lucru mi s-a parut cel in care trebuia sa descriem in 3 cuvinte ceea ce ne-a placut cel mai mult in aceasta zi la LILIAC, pentru ca este foarte dificil sa comprimi in cateva cuvinte toate momentele si senzatiile traite… Inca ma gandesc!
Helpful photo Rusu Dumitru Costinel
Să afle și George ce este vinul licoros în România 🙂
3. Vinul licoros este produsul:
a) având o tărie alcoolică dobândită de minim 15 % vol. şi de maxim 22 % vol.;
b) o tărie alcoolică totală de minim 17,5 % vol., cu excepţia anumitor vinuri licoroase cu D.O.C.
care figurează pe o listă ce urmează să fie întocmită;
c) obţinut din:
– must de struguri parţial fermentat;
– vin;
– amestecul produselor menţionate anterior, sau
– must de struguri sau un amestec al acestuia cu vin, în cazul vinurilor licoroase cu D.O.C.
d) cu o tărie alcoolică naturală iniţială de minim 12 % vol.,
e) la care s-au adăugat:
(i) individual sau în amestec:
– alcool neutru de origine viticolă, inclusiv alcoolul obţinut prin distilarea strugurilor
deshidrataţi, având o tărie alcoolică dobândită de minim 96 % vol.;
– distilat de vin sau struguri stafidiţi, având o tărie alcoolică dobândită de minim 52 % vol. şi
maxim 86 % vol.;
(ii) împreună cu unul sau mai multe dintre produsele următoare, dacă este cazul:
– must de struguri concentrat;
– un amestec al unuia dintre produsele prevăzute la lit. e) pct. (i) cu un must de struguri prevăzut
la lit. c), prima şi a patra liniuţă;
(f) la care, prin derogare de la lit. e), s-au adăugat, în cazul anumitor vinuri licoroase cu D.O.C. sau
cu I.G. care apar pe lista ce va fi întocmită;
(i) oricare dintre produsele enumerate la lit. e) pct. (i), individual sau în amestec, sau
(ii) unul sau mai multe dintre produsele următoare:
– alcool de vin sau de struguri stafidiţi, cu o tărie alcoolică dobândită de minim 95 % vol. şi de
maxim 96 % vol.;
– rachiu de vin sau de tescovină de struguri, cu o tărie alcoolică dobândită de minim 52 % vol. şi
de maxim 86 % vol.;
– rachiu de struguri stafidiţi, cu o tărie alcoolică dobândită de minim 52 % vol. şi de maxim 94,5
% vol.;
(iii) şi unul sau mai multe dintre produsele următoare, dacă este cazul:
– must de struguri parţial fermentat obţinut din struguri stafidiţi;
– must de struguri concentrat obţinut prin acţiunea focului direct, care corespunde, cu excepţia
acestei operaţiuni, definiţiei de must de struguri concentrat;
– must de struguri concentrat;
– un amestec al unuia dintre produsele enumerate la lit. f) pct. (ii) cu un must de struguri
menţionat la lit. c) prima şi a patra liniuţă.
Draga Zoli,
Ai aciditatea marita precum vinurilor de Tokaji !
Am avut un schimb de opinii pe pagina mea de FB.
Revin cu explicatii si aici : vinurile de desert in Franta( NU-Romania) se clasifica astfel
1. vins liquoreux(VL) 2. vins moelleux(VM)3.vins de liqueurs( VDL) 4. vins doux naturelles(VDN) exact ca mai sus si PUNCT !Asta e povestea mea.
Daca ma inviti sa sustin un MC la ROvinHUD despre vinuri de desert fii sigur ca voi povesti si depre Romania,Germania, UK, etc…..clasificari
Wishing Well !