Spumant Château Vartely. My true story

Scris la 2 mai 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
Am baut Spumantul Château Vartely, din Republica Moldova din vara pana in iarna si de la munte la mare… A fost dragoste la prima degustare … Sunt mare iubitor de spumante si nu prea am gasit prea multe cu un raport calitate-pret atat de prietenos. Este un spumant Blanc de Noirs, adica un vin alb produs numai din struguri negrii (Pinot Noir 100% – cel putin cele incercate de mine pana acum, asa au fost), realizat dupa metoda traditionala.
Cateva cuvinte despre aceasta Metoda Traditionala: în Franta, în regiunea Champagne, metoda se numeste Champenoise (aceasta denumire se foloseste doar pentru faimoasele Champagne produse acolo). Pentru spumantele din alte locuri din lume (mai apropiate – Burgundia in Franta sau mai departate – Australia, Noua Zeelanda) metoda se numeste Metoda Traditionala, Metoda Clasica sau Metoda Cap Classique in Africa de Sud. Pe scurt ce inseamna aceasta metoda: a doua fermentatie (cea responsabila si de aparitia perlajului/bulelor in vin) are loc in aceeasi sticla in care este vandut spumantul. Cele gustate de mine au fost Château Vartely 2011, cu un rest de zahar putin mai mare (dar exact asta il face mai placut multora) si Château Vartely 2013, mai sec, mai pe gustul meu. Pe ambele etichete 2011 si 2013 este mentionat Brut asa ca probabil diferenta nu este mare, dar este sesizabila. Château Vartely este un spumant ce se poate consuma la orice eveniment. dar mai ales… zi de zi, pentru ca spumantul nu este doar un vin pentru ocazii speciale. Am incercat acest spumant in pahare de vin alb, in pahare flute, in pahare de cocktail, in pahare de argint si in pahare de plastic. Am incercat Château Vartely la micul dejun langa omleta simpla nepretentioasa, langa omleta cu trufe negre, langa mozzarella di bufala si prosciutto crudo, langa parizer, cremvusti si mortadella sau langa icre de stiuca sau somon. Am savurat Château Vartely la inceputul unui pranz copios pentru a stimula sucurile gastrice. Am savurat Château Vartely langa cascaval pane, burta de somn si chiar langa cartofi prajiti. goi. Am consumat (cu tenta responsabila) Château Vartely la o cina romantica… Tot Château Vartely am baut langa piscoturi romanesti sau italienesti si chiar langa traditionalele minciunele/urechiuse. Nu am gasit o ocazie unde acest spumant sa nu se potriveasca. Si nu am avut nici un musafir/invitat care sa nu il laude. Dar am auzit ca sunt persoane, probabil iubitori de Angelli, care il critica pentru ca, zic ei, este prea sec.
Am observant ca acestui spumant nu prea ii plac calatoriile. De obicei il iau cu mine pe unde merg pentru a-l avea “de dimineata”. Un pahar de spumant bun nu trebuie sa lipseasca de la micul dejun. Dar nu toate sticlele plimbate au rezistat bine drumului (sau poate locurile unde au ajuns nu le-a placut unor sticle…). Cele mai bune experiente le-am avut cu sticlele care au stat cel putin 2 saptamani nemiscate la mine in crama la 12 grade Celsius si racite(nu foarte agresiv) la aproximativ 8-9 grade Celsius in frapiera, inainte de servire. Daca este agitat nu mai ofera aceleasi arome si gusturi. Nu stiu din ce motive… Probabil este mai sensibil, mai pretentios. Pana la urma este un Pinot Noir 100%… Asa ca va sfatuiesc sa va purtati delicat cu el, cu rabdare si daca se poate, sa il lasati sa se odihneasca o saptamana-doua dupa ce a fost pe drum.
P.S.
Dar povestile frumoase nu pot continua la nesfarsit…Se pare ca acest spumant s-a terminat, cel putin pentru moment (sunt sigur ca mai gasiti, totusi, cateva sticle la importator sau in magazinele specializate daca va grabiti). Acum, pe site-ul producatorului gasiti spumantele Rose (Pinot Noir 100%). Sper sa fie la cel putin acelasi nivel calitativ, iar preturile sa nu creasca. Oricum, concurenta in acest domeniu, al spumantelor, creste in fiecare zi. Am gustat recent cateva spumante romanesti care promit, sa devina puncte de reper in viitor. Dar despre asta altadata…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *