Trei deodată

Scris la 29 decembrie 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Adelina Boboc. A studiat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării și PR si este de 10 ani redactor la Agentia de presa Rador (Radio România). Adelina urmează cursurile de somelier la Winetaste School si este creative writer la Vinul.ro.
—-Într-un decor de basm din zona Dealu Mare, în fostul conac al Principelui Nicolae – fratele lui Carol al II-lea, peste 100 de invitați au avut ocazia să asiste în seara de 29 noiembrie, la lansarea unui proiect unic în România, care reunește sub numele Valahorum – Essence de Roumanie vinuri premium produse de trei crame muntenești – Crama Apogeum (Virgil Mândru), Mierla Albă (Răzvan Macici și Daniel Dorneanu) și din Drăgășani (Paolo Mennini).  Valahorum este un concept îndrăzneț, ”o întâlnire a unor oameni, a unor vinuri și a unor terroir-uri”, după cum l-a descris Ștefan Timofti la debutul evenimentului.
Am vizitat Crama Apogeum, din apropierea conacului recent restaurat – crama ce folosește amfore uriașe din pământ ars pentru feteasca neagră Apogeum, apoi părți ale conacului – un loc de 5 stele, care-și va pune amprenta asupra celor care-l vor vizita și am degustat noile vinuri create sub îndrumarea lui Răzvan Macici.
—-Vinul de început a fost un Chardonnay 2018, o surpriză, evident foarte proaspăt și vioi, discordant cu fulgii de afară, dar în acord cu muzica momentului din balconul interior al conacului. Fructat, plin de note citrice și fructe albe, e o promisiune certă pentru primăvara ce va veni. Celelalte vinuri din gama limitată sunt: Sauvignon Blanc – 12, 5% vol.alc., Pinot Gris 13% vol.alc., Rose din Pinot Noir 13% Fetească Neagră 14, 5% vol.alc., Merlot 14,5% vol.alc. și un Shiraz 14, 5% vol. alc. Vinurile care au completat lansarea au fost cunoscuta fetească neagră Apogeum și Negru de Dragașani – vârfule de lance ale noului concept Valahorum.
—-Prin Skype, Răzvan Macici a fost alături de invitați tocmai din Africa de Sud, și a descris cu emoție Valahorum ca un proiect de suflet, în care oameni care gândesc la fel despre vin și-au unit resursele și experiența pentru a oferi vinuri premium: ”Acest proiect adună două podgorii mari ale României – Dealu Mare și Drăgășani si reunesc vinuri care să merite acest nume, vinuri de foarte bună calitate. Aici veți găsi cea mai bună Fetească Neagră din România, un Negru de Drăgășani foarte frumos, un Chardonnay făcut după metoda franțuzească, un Merlot, un Shiraz”.
—-Proiectul este unul ambițios și promite să adune și alte crame care să prezinte vinuri sub numele de  Valahorum, un joint-venture inedit, care ar putea da tonul unor asocieri zonale ale producatorilor, stiut fiind faptul ca alaturea unor crame sub o “umbrella” comuna a fost foarte dificil de format si care este atat de necesara.
—-Succes, Valahorum!
Helpful foto Daniel Botea

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.