—-“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Răzvan Gliga. Îndrăgostit de vinuri roșii , pasionat de Syrah cu tente cât mai picante.
—-La mijlocul lui mai, încăpătorul magazin Private Wine a devenit temporar pașalâc.
—-Am avut prilejul de a fi ienicer la un desant de vinuri Chamlija Winery, din zona viticolă Tracia turcească.
—-Crama este condusă de Mustafa Camlica, și poartă numele fiicei sale, care desenează și interesantele etichete. Selecția vinurilor a fost realizată de Suleyman – Horia Hasnaș, care împreună cu ”pașa” Mihai Nicolici au pregătit un reușit suport culinar pentru acompaniament. Fântânile se otrăveau în alte vremuri!
—-Startul a fost luat, bineînțeles, cu ”Beyaz sek sarap”. 2013 a fost un an greu, Mustafa și-a salvat recolta prin vinificare într-o tentă oxidativă. Astfel, despre Sauvignon Blank 2013 pot să spun că nu este genul meu, pentru că notele oxidative acoperă elementele specifice așteptate de mine de la un SB.
—-Curiozitatea a fost mare la Narince 2013, un soi de struguri specific Turciei. Lângă notele oxidative, mult mai puțin prezente în comparație cu Savignon Blanc, nasul descoperă citrice, piersici și caise verzi. Corpolența spre medie împreună cu o aciditate plăcută și un postgust de lungime medie, minerale și sare conturează un vin bun pentru anul și modalitatea de vinificație prezentate. Abia aștept să descopăr un Narince dintr-un an mai bun!
—-În zona “Kirmizi sek sarap” Pinot Noir 2013, începe cu notă de gunoi de grajd și zeamă de varză. Dar trebuie răbdare… Gustul fructat, onctuos și asociat cu o corpolență plăcută și postgustul lung anunțau ceva! Resturile de lichid rămase la finalul degustării (cam 3 ore după deschiderea sticlei) au prezentat un Pinot Noir impresionant pentru estul Europei. De urmărit!
—-O nouă premieră, cel puțin pentru mine, este Papaskarasi 2013 un alt soi specific zonei. Rubiniu, nasul aduce cireșe negre și condimente mediteraneene (coriandru). Corpolență medie, suculent, fructat destul pentru a deveni surpriza serii. Un vin spre foarte bun!
Mai mult, anumite analize sau zvonuri de tabloide, declară Papaskarasi ca părinte pentru Cadarcă. O Cadarcă de la Balla Géza, a sărit din rafturi pentru a deveni experiment pentru comparație. Eu rămân tăcut referitor la relațiile de rudenie. Dar nu sunt un reper!
Finalul serii prezintă stilul clasic de lume veche – vinificat în Turcia – un Cabernet Sauvignon 2012 și un asmablaj bordolez Istranca 2012 (Merlot 77%, Cabernet Sauvignon 11%, Cabernet Franc 9%, completat cu Petit Verdot). Vinuri turcești bine făcute pentru gusturile europene!
—-Am rămas cu o seară plăcută, având ca surpriză vinurile de la Chamilija, în special soiurile turcești și asocierea culinară a Cabernetului Sauvignon cu parmezan și ciocolată (acele ciocănelele ciudate din poze).
—-Dacă vă petreceți concediul prin Turcia sau Bulgaria (pe acolo este disponibil în comerț) nu ocoliți vinurile din Turcia!
Nu as fi crezut ca Turcia are si vinuri usor de recomandat. Poate pentru ca la noi nu am vazut in comert pana acum?
Nici aceste vinuri prezentate nu sunt în comerț în România. Drumurile de concediu prin Turcia sau Bulgaria și sigur gasești ceva 🙂