Valea Loirei, mai încolo de Cibin. CibinFest.

Scris la 26 septembrie 2017 in Povesti despre vin | Un comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
—-Mă gandeam de foarte mult timp la o degustare de vinuri din Valea Loirei, mai ales că nu am fost niciodata acolo. Am ramas fermecat de vinurile de Vouvray si de Chinon pe care le-am gustat pana acum. Incet, incet, Cabernet-ul Franc  a devenit chiar unul dintre soiurile mele preferate, iar Chenin Blanc-ul este un soi care nu inceteaza sa ma uimeasca prin versatilitatea lui, versatilitate pe care doar la Riesling-ul de Rhin am mai intalnit-o.  Ok, stiu ca Valea Loirei nu inseamna doar cele 2 soiuri dar am vrut sa fac o degustare cu vinuri cumparate(nu primite de la un producator/importator etc. asa cum se obisnuieste in tarisoara) si care sa fie la un pret rezonabil(in cazul acesta a fost 75 de lei de persoana pentru 5 vinuri degustate, cate 100 ml. de persoana din fiecare vin). Privind in urma acum, Cabernet-ul Franc nu era un soi care trebuia introdus in primele 20 de degustari de acest fel, dar e o greseala pe care mi-o asum.
—-Primele doua vinuri au fost  Cremant de Loire, AOC in Franta(un fel de DOC la noi) din 1976. Sunt spumante vinificate dupa Metoda Traditionala (asta inseamna, in principal, ca strugurii sunt culesi manual – cei mai buni din plantatie, sunt presati intregi fara zdrobire prealabila sau desciorchinare, iar a doua fermentatie are loc in sticla, in care spumantul este vandut, dar mai sunt si reglementari). Cremant-ul  Rose Brut, primul vin, este un asamblaj de Grolleau si Cabernet Franc. Langa acesta am recomandat tartine cu fois gras si tartine cu icre de stiuca de Dunare pe pat de unt. Cremant-ul are un nas discret, dar un atac puternic si un post gust placut de fructe rosii, iar potrivirea cu terinele recomandate este perfecta.
—-Al 2-lea Cremant este din Chenin Blanc cu minim 2 ani de ragaz pe drojdii (reglementarea legala pentru AOC este de minim 9 luni, asadar, rabdarea in acest caz este de apreciat) tot Brut. O splendoare! Un nas care iese cu mult din pahar! Flori de tei, miere, migdale, caise si cremene intr-o singura nara. Sa nu mai vorbim de a doua. Am recomandat langa acest Cremant de Loire, tartine cu pastrav si smantana si o branza maturata cu piper. Toate aceste “gustari” au fost oferite din partea casei de Restaurantul La Pasaj din Sibiu pentru a-si promova unele produse noi, un lucru de apreciat (mai ales la noi in orasel), semn ca unii patroni de restaurante stiu cum sa-si tina clientii fideli si sa atraga unii noi.
—-Al 3-lea vin a fost un vin EXCEPTIONAL. La Jalousie, AOC Anjou. Vin alb, sec,  100% Chenin Blanc, 2013. Strugurii sunt culesi manual, presati direct (probabil ca acest vin este baza pentru Cremant-ul de Loire in alb), fermentarea are loc in bariqque-uri de stejar + batonaj timp de 6 luni (vinul este tinut pe drojdiile fine si amestecat cu acestea periodic, pentru a imprumuta arome specifice).  Producatorul recomanda langa acest vin un peste de Loira, un homar la gratar sau branza de capra. Eu am recomandat un Risotto cu Galbiori. Spre surpinderea mea toata lumea a comandat asa! A fost  alegerea ideala deoarece balansul intre vin si preparat, pornind de la aciditate,intensitatea si impletirea  aromelor pana postgustul combinat, a fost o uniune mai mult decat perfecta. As incerca din nou aceasta asociere, oricand. Culoarea vinului in sine, cere galbioiri. Vinul are un nas extravagant de vin alb, matur cu o intensitate pronuntata. In gust se regasesc toate elementele unui vin deja mare care mai poate sa astepte inca 2-3 ani in sticla. Arome de flori albe, migdale prajite, miere, vanilie, caise uscate si un pic de scortisoara inunda palatul, corpolent, elegant si taios in acelasi timp. Postgstul este foarte, foarte lung…
—-Al 4-lea vin se pare ca mi-a placut numai mie. Cuvee Yearling, AOC  Chinon (100% Cabernet Franc). Era usor dezechilibrat, probabil din cauza ca era inca foarte tanar (2015). Se simtea, totusi, potentialul unui Cabernet Franc reusit.
—-La vinurile rosii s-au gatit mai multe preparate dar  majoritatea a preferat (la sugestia mea) o pulpa de miel gatita la cuptor pe langa morcovi si alte radacinoase in compania vinului (Chinon bineinteles) si a unui praf de melasa.
—-Al 5-lea vin a fost Cuvee La Chapelle, Magnum(1,5 litri), 2013, AOC Chinon (100 Cabernet Franc din cei mai buni struguri ai domeniului, culesi manual bineinteles). Un vin MARE, un vin fin, un vin matur, EXTRAORDINAR. Un nas pronuntat de cirese salbatice, rozinchine uscate, piele uda, tutun, pat de frunze de padure spre sfarsitul toamnei. Gustul fantastic de fin cu aceleasi nuante combinate te facea sa nu il asociezi cu bucate, ci doar sa astepti secundele sa treaca(multe secunde pana dispare gustul) si sa il gusti din nou si din nou. Un vin de meditatie.
—-A fost o seara reusita, alaturi de cei 14 iubitori de vin din Sibiu care au apreciat noutatea evenimentului, compania celorlalti si s-au bucurat de o seara deosebita intr-un loc incarcat de istorie din centrul vechi al Sibiului. Dupa feedback-ul pe care il am, vom mai organiza asftel de degustari. Bineinteles ca vom (re)incepe cu soiuri mult mai cunoscute si mai larg apreciate. Uitasem sa va spun ca am avut concurenta! In aceeasi seara a inceput, in Sibiu, CibinFest, un chiolhan cu fasole si ciolan in Piata Mare a oraselului. Si multa bere. Chestie de gust.

Un comentariu

  1. Am citit cu atentie prezentarea celor 5 vinuri calmeme si efervescente AOC Francai . Apreciez mult .
    Stéphanie Borca

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *