—Imediat dupa Concursul de Vinuri Rose din 14 mai, la mijlocul saptamanii incepea The Balkans Int’l Wine Competition – BIWC la Sofia, concurs ajuns la cea de a 7-a editie, cu un model de evaluare apropiat de cel Australian si care a avut si un jurat roman: Horia Hasnas. Inca din timpul jurizarii, de vineri, pe terasa Grand Sofia Hotel incepea desfasurarea unui festival de vinuri, un fel de minitarg cu crame prezete din Turcia Grecia, Serbia, Romania si mai multe din Bulgaria. Majoritatea celor prezenti au avut si vinuri in concurs, iar printre cele aproape 700 de probe regaseai 10 tari.
—Vin2.ro fiind si partener media, mi-am propus sa vad vinurile de la Festival, sa ma salut cu mai multi prieteni bulgari si mai ales sa particip la Gala Dinner (de sambata) unde urma sa se decerneze premiile. Nu multe, doar 8. Cel mai bun vin alb, cel mai bun rose, cel mai bun rosu, cel mai bun vin dulce, cel mai bun sparkling, crama cu cele mai multe medalii din concurs si cea mai reusita eticheta. Premiul cel mare si trofeul BIWC: Cel mai bun din concurs. Anul trecut, crama cu cele mai multe medalii a fost din Romania… Cotnari! Imi doream sa fiu prezent la inca o performanta romaneasca aici… Si s-a intamplat!
—Sambata, dupa turul cramelor la standuri de pe terasa hotelului, la 18.3o, impaiat in smoking am intrat in sala care era pregatita pentru Gala si am fost foarte norocos sa stau alaturi de o parte din jurati si prieteni mai vechi: Ivana din FRY a Macedoniei, Igor din Serbia, Horia, enologi de la crame din Grecia, dar si aproape de Anca Maria Vladoi insotita de bunicul sau Grigore. Am aflat, astfel, ca si Domeniul Vladoi trimisese probe la concurs si m-am bucurat stiindu-le vinurile.
—Minisocializare pe repede inainte, revederea cu Peder Larsen – un amic winelover din Danemarca – si el jurat la concurs, pentru ca incepuse sa curga nominalizarile. Clar am fost asezat la masa cu premii, pentru ca rand pe rand se ridicau comesenii. Insa, la premiul pentru cel mai bun rose m-am cam umflat in pene, pentru ca vinul Anca-Maria Vladoi rose 2017 a castigat locul intai. Chiote, aplauze, urale, pupaturi, poze… si o nedumerire din partea lui tataie al Ancai… se vorbea in engleza, nu s-a prins din prima si n-a apucat sa-si felicite nepoata, fiind nevoit sa stea la coada. Mai radem mai glumim si ne bucuram in micul colt romanesc de reusita vinului de la Domeniul Vladoi. Aveam o dubla bucurie, deoarece acelasi vin se clasase al doilea la Concursul nostu de Vinuri Rose cu 5 zile inainte. Premiul de la Sofia avea o dubla semnificatie pentru mine, stiind ca bulgarii si grecii au cateva crame cu vinuri rose foarte bune, iar unele exceptionale, iar la Kazanlâh (un oras mic din centrul tarii) se organizeaza un festival si un concurs dedicat vinurilor rose.
—Nu ajungem bine la desert, ca apare venerabilul Master of Wine John Salvi, isi ocupa pozitia din centru si alaturi de Galina Todorova Niforou –organizatoarea BIWC solicita un pic de liniste si pregatesc frumosul trofeu al concursului pentru cel mai bun vin din concurs atribuit vinului… rose… Anca-Maria Domeniul Vladoi.
—Ce vorbesti, frate?! Wow! Ingesuiala, fotografi, “we are the Champions” in boxe… nebunie! Niciuna din cele 19 poze cu telefonul nu mi-au iesit, desi eram la 5 metri de locul premierii. Ancuta era coplesita de moment, fiind nevoita sa stea la poze mai mult de 10 minute. Colegii de la alte mese imi faceau semn sa imping catre ei cele doua sticle de rose castigator de la masa noastra, dar n-am cedat decat una – simtindu-ma bine in pozitia de “traficant de valuta”. M-am intors la tataie Vladoi am stigat spre el felicitandu-l si mi-a facut un semn cu ochiul, in stil oltenesc, ca si cum totul era sub control. M-am gandit, apoi, seara taziu la ce traisem acolo. Mi-as fi dorit sa-l fi vazut si pe Nelu Vladoi – olteanul din Murfatlar – cum se bucura live de premiu si mai ales de siguranta transferului de pricepere gerenratiei urmatoare.
—Ce seara! Sa ai din aproape 700 de probe din 10 tari cel mai bun vin? Cum sa nu fii mandru?! Desigur, au mai fost vinuri romanesti in concurs care au luat medalii conform punctajelor, iar rezultatele complete le puteti vedea aici. Cand traiesti asemenea bucurii, nicio competitie nu e prea mica. Iar daca te gandesti ce vinuri mari se fac prin Grecia, Bulgaria, mai nou in Serbia si ce mamut de export este FRY a Macedoniei, incepi sa te bucuri si mai tare.
—Se cuvine ca felicitarile de la momentul “cald” sa le reiau aici si sa le multumesc tuturor cramelor medaliate si in primul rand marelui castigator: cele 3 generatii ale familiei Vladoi.
Nazdrave!
Comentarii recente