Vinul face bine

Scris la 2 aprilie 2013 in Povesti despre vin | 8 comentarii

….Titlul de mai sus nu e parafrazarea unei reclame TV de succes din zilele astea.
….Luna trecuta am fost la târgul de vinuri VinCe din Budapesta, alături de un grup de iubitori de vin timişoreni strânşi în jurul lui Zoltán Szövérdfi-Szép, care coordonează câteva programe ale unui ONG şi despre care, probabil, nu ați auzit încă: cevadespus.ro
….Unul din proiectele sale se numeşte „20 pentru Pavel”. Care e legatura cu vinul? Lunar Zoli strânge minim 20 de persoane la o degustare de vin ale unei anumite crame sau case de vinuri. Producătorul pune la dispoziţie GRATUIT vinurile sale, iar cei 20 achită contravaloarea  a 50 lei, bani care ajung la familia lui Pavel David, un băieţel de 4 ani, care suferă de autism. Costul lunar al terapiei pentu Pavel este în jur de 1500 de lei, sumă care nu e la îndemâna oricui în vremurile astea. De remarcat e că nu puţine crame au răspuns foarte repede şi fără rezerve și mă bucur să le enumăr: Crama Rotenberg, Crama Oprișor, Cramele Recaș, Cramele Halewood, Vinarte, Petro Vaselo, Davino (Unicom Ceptura), Corcova, SERVE, Villa Vinea, Gramma și Casa de Vinuri Cotnari. Nu demult, Zoli a inaugurat un blog despre vinuri numit ROvinHUd, unde scrie despre vinuri românești, ungurești și nu numai.
….Ascultând istoria proiectului și pasiunea lui Zoli pentru vin, precum și a celorlalți membri ai grupului, drumul cu microbuzul de la Timișoara la Budapesta nu mi s-a părut așa de lung. Mi-au trecut prin minte o grămadă de lucruri, pentru că povestea lui Pavel, dar și disponibilitatea celor cu care eram pe drum, m-a cam înmuiat. În cele trei zile de vizitat târgul de vinuri din centrul Budapestei, gândul mi-a stat mai mult la ideea timişorenilor.
….Nu mi-a luat mult timp să mă hotărăsc să dau și eu o mână de ajutor, conectând împătimiții de vin din jurul blogului nostru vin2.ro la acest caz. Primul proiect comun agreat cu Zoli va fi pe 9 aprilie (în București la Casa Basarab), când vom avea o degustare duplex București-Timișoara, în aceeași zi, la aceeași oră și interconectată live prin camere video pe internet. Astfel, îl vom cunoaște pe Pavel și familia sa, dar și pe degustătorii cu suflet din Timișoara, toți reuniți în dorința de a ajuta un copil şi nu numai. Vom avea aceleași vinuri și aceeași frumoasă cauză.
….Din păcate, în România sunt mulți astfel de copii și puțini oameni și vinuri care să susțină ceea ce statul – neputincios sau prea puțin preocupat – ar trebui să facă. Dar dacă ideea noastră va avea succes, nu am nicio îndoială că și alte asemenea “cluburi” vor susține cu bucurie acest proiect sau altele asemănatoare. Promit să vă ţin la curent. Importanţi sunt primii paşi.
….Revin și închei: Vinul face bine!
….RaSto
….P.S. Le multumesc celor de la revista Vinul.ro pentru publicarea acestui articolul. Revista a aparut chiar azi.

8 comentarii

 1. ma gandeam ca tu poti fi acel bucurestean printre bucurestenii care se alatura lui Pavel ! FELICITARI !!!!!!!!!

  • Multumesc. Vom fi mai multi bucuresteni 🙂

 2. Bravos Maitre!
  Te-am citit direct in revista in vinul.ro.
  Esti mare caracter! parerea mea.

  • Multumesc. Ai putea participa si tu pe 9 aprilie. Mai sunt 4 locuri.

 3. Multumim pentru pentru vorbele frumoase si speram sa auzim cat mai multe povesti despre vin si oameni generosi.Ultimul an a fost cu adevarat de poveste pentru noi…am cunoscut oameni frumosi,am degustat vinuri exceptionale si impreuna am vazut cum Pavel creste si devine tot mai mult unul ca noi…va multumim si le multumim tuturor celor care au crezut si cred in Pavel. Sper din tot sufletul ca acest minunat proiect sa i-a amploare si poate urmatorul an alaturi de Pavel o sa putem ajuta si alti copii minunati.

  • Marian,
   reluam actiunea in noiembrie, posibil cu Crama M1. Atelier.
   Am si vorbit cu Zoli.

 4. Minunată idee, felicitări!

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. 2 la pahar. Episodul 5. Azi, cu Izabela Barbu » Povești cu vin - [...] și o mare degustare prin care să ajutăm niște copii de lângă Fetești, Iza știind deja că Vinul face…
 2. Valurile Vinului la Brăila » Povești cu vin - [...] vinul face bine m-am convins înca odată la Brăila. ….Am așteptat să se redeschisă autostrada A2 și-am [...]

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.