—-Anul acesta a fost sărman în evenimente, nu numai legate de lumea vinului, dar și din alte domenii culturale – concerte, teatre etc.
—-Am ajuns la mare pe la mijlocul lunii august și am făcut un tur al câtorva crame dobrogene pentru a le identifica geografic și pentru a revedea prieteni buni. Atunci am pus prima cărămidă la acest tur al cramelor dobrogene, tur care s-a materializat cu winelover Romania. Informațiile și cunoștințele noastre, puse la un loc, au fost baza excursiei pe care am făcut-o si incheiat-o cu Crama Gabai, sărbătorind, în același timp, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc.
—-Dobrogea, un teritoriu cu o istorie zbuciumată, îți amintește de faptul că pentru mulți a fost o zonă de pedeapsă: de la Ovidiu exilat la Tomis pana la cei care au lucrat la Canalul Dunăre – Marea Neagră in gulagul comunist! În același timp a fost considerată „Mărgăritarul Coroanei” și „California României”, fiind singura provincie a țării care are o sărbătoare oficială pe 14 Noiembrie, ziua când Dobrogea a revenit la patria-mamă, ca urmare a Războiului din 1877.
—-Podișul Dobrogei este dominat o climă favorabilă culturii viței de vie, care profită și de curenții reci din Marea Neagră, ajungând la temperaturi de 16-17 grade noaptea, în lunile calde de vară.
—-Cu ce se pot asocia mâncărurile tipic dobrogene? Evident cu vinurile locale. Un exemplu clasic de asociere regională vin-mâncare la care am participat.
—-Am ajuns la Crama Gabai din Valul lui Traian duminică- 4 octombrie, după ora 11.oo. Aici avem un exemplu tipic de cramă „boutique”, având în exploatare 3 ha cultivate cu viță de vie, completând în unele cazuri mustul din tancurile de 5000 de litri cu unul obținut din struguri cumpărați de la câțiva producători vecini. Crama s-a înființat în anul 2014, dar a ieșit pe piață în 2017. Investiția a fost realizată pas cu pas, doar din fonduri proprii, de către familia Steluța și Gabriel Bercea.
—-Povestea viei a început în urmă cu aproape 25 de ani. Domnul Preda Ion, tatăl Steluței, a avut încredere, a intuit potențialul terroir-ului din Valul lui Traian, lăsând copiilor misiunea de a valorifica munca sa.
—-„Capacitatea noastră de producție este de 200 hectolitri, ceea ce înseamnă cam 30.000 de sticle, dar ne putem extinde dacă lucrurile vor merge într-o direcție favorabilă” ne spune Gabriel Bercea.
—-O primire călduroasă cu mult drag, ne-am acomodat rapid, a fost ca și cum am merge duminica în vizită la prieteni din copilărie. Si trecut la treabă, adică am început degustarea, împreună cu oenologii Cristi Palade și Gabi Bercea.
—-1. Feteasca Alba 2018, 13%. O domnișoară provocatoare, tentantă. Am remarcat o aciditate medie, plăcută. Piesa lui Enrico Macias i se potrivește de minune: Les filles de mon pays, Ah qu’elles sont jolies…les filles de mon pays!
—-2. Risling Italian, 2018, 13%. Riesling Italian, un vin galben-canar cu tente aurii, limpede, cu arome de flori de soc, salcâm și fructe exotice. Gustul este plin, cu note de măr, caisă și accente de citrice pe final.
—-3. Sauvignon Blanc 2018, 13,2% . Galben pai cu reflexe verzui, limpede, arome de fructe tropicale, piersici albe, ananas, banane, aciditate buna, alcoolul bine integrat, post gust mediu+.
—-4. Muscat Ottonel 2019, 12,9 %. Muscatul m-a surprins în mod plăcut: nas de fructe coapte, flori de tei, stafide și cu gust de pulpă de mango, apoi note fine de gutuie. Medalia de Argint obținută la Frankfurt International Wine Trophy este justificată pe deplin, iar sticla este ca un bibelou.
—-5. Pinot Noir Rose – un vin sprințar, cu o culoare roz – somon, fructat, căpșune, zmeură și grapefruit, ce lasă un gust proaspăt, răcoritor.
—-6. Feteasca Neagra 2016 – Fine Oak Cask, baricat 12 luni în stejar românesc, 13,5%,– roșu rubiniu intens cu reflexe violacee, strălucitor, cu arome de fructe roșii, mure bine coapte, prune și vișine confiate. Post gust mediu+, cu o tușă de ciocolată neagră.
—-7. Blend Rosu 2018, un cupaj Cabernet Sauvignon+Merlot+Fetească Neagră. Aș putea spune un cupaj clasic dobrogean, deoarece l-am întâlnit la mai multe crame vizitate. Între timp a fost medaliat cu Aur la Premiile de Excelență Vinul.ro.
—-8. Sweet Pinot. Ultimul vin degustat a fost un Pinot Noir, cu 50% zahăr rezidual – din rezerva familiei, un vin de desert.
—-De la 5 vinuri promise am ajuns la 8. Timpul parcă nu a existat, nici nu am realizat că au trecut 2 ore. Cu promisiunea de a reveni, poză de grup și am părăsit cu greu crama. Iar cu aceasta ultimă vizită, am încheiat turul dobrogean de două zile, așa că hai, la drum…
Spre București, Iași sau Slatina…
Comentarii recente