Vinuri pentru toate gusturile la ReVino 2017

Scris la 23 mai 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Botea, blogger craiovean natural ca Aloe Vera, care invata vinurile oltenesti in compania Asociatiei Bloggerilor Olteni. Co- organizator al evenimentelor lunare Branzeturi cum se cuVin unde asociaza vinuri si branzeturi alaturi de comunitate locala de bloggeri, care impartasesc informatiile despre vinuri si branzeturi cu comunitatile create in jurul lor.

Ca sa va faceti o imagine ampla despre evenimentul de la Novotel, am sintetizat Revino 2017 in cateva cifre. 32 de participanti, 33 de soiuri de vin si vinuri produse in anii 2011 – 2016. Dar sa detaliez.
Am impartit cele 33 de soiuri de vin in 3 grupe reprezentate in mod echilibrat.
Iubitorii soiurilor „internationale” au avut posibilitatea sa deguste Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Pinot Grigio
Pinot Gris, Riesling, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Sauvignon Blanc si Syrah.
Si iubitorii soiurilor locale au avut de unde sa aleaga: Busuioaca de Bohotin, Cadarca, Cramposie, Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Francusa, Grasa de Contnari, Mustoasa de Maderat, Negru de Dragasani, Novac, Tamaioasa Romaneasca. Daca imi aduc aminte, tot 12 soiuri de vin romanesti am degustat si la aniversarea #winelover #5
Revenind la cele 3 grupe de vinuri, am lasat la final vinurile mai putin intalnite pe la noi: Aligote, Cabernet Franc, Malbec, Rara Neagra, Saperavi, Sauvignonasse, Sauvignon Semillon, Zweigelt si Zinfandel.
Recunosc ca din aceasta grupa mai degustasem doar Cabernet Franc, Rara Neagra si Zinfandel. Am mai adaugat la Revino si Saperavi, alaturi de Cabernet Sauvignon si Merlot, intr-un cupaj numit Lupi
Cand am zis vinuri pentru toate gusturile nu m-am referit doar la soiuri. Chiar daca majoritatea vinurilor au fost seci, cateva crame ne-au propus vinuri desert.
Botrytisate sau nu, din soiuri romanesti (Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca, Cramposie Selectionata) sau internationale (Sauvignon Blanc, Chardonnay), au fost pata dulce de culoare.
In schimb cam toate cramele au avut si-un rosé, demonstrand ca trendul va continua.
Majoritatea rosé-urilor sunt obtinute din Cabernet Sauvignon sau combinatii ale acestuia cu Pinot Noir, Merlot s.a. La Revino iubitorii de rosé au avut sansa sa gaseasca si rose-uri obtinute din soiuri romanesti ca Feteasca Neagra, Busuioaca de Bohotin (desert), Negru de Dragasani sau exotice (Zweigelt). Dar si combinatii inedite gen Saperavi/Rara Neagra, Feteasca Neagra/Syrah, Merlot/Cadarca si altele.
Si zonele viticole din tara au fost bine reprezentate, ca sa nu mai spunem ca au fost si vinuri de peste Prut. Lupii despre care va spuneam mai sus au venit de la Gitana Winery din Basarabia.
Majoritatea vinurilor au fost din productia 2015-2016 dar au fost si vinuri din 2014, 2013, 2012 sau chiar 2011.
Mi-a placut foarte mult locatia de la Novotel dar si organizarea. Fiecare vizitator a primit un pahar pentru degustare si un catalog al vinurilor si expozantilor.
Am stat doar 2 ore, insa ,data viitoare ma gandesc la o zi intreaga. Pe care as imparti-o in 3 „zone” echilibrate. Vinuri spumante si vinuri albe, rose-uri si vinuri rosii.
Asa ca, pentru de dimineata, la pranz si seara. Bineinteles ca m-as gandi si cum le-as asocia culinar. Dimineata ar fi branzeturi, la pranz fructe de mare si seara carne rosie. Daca nu cumva as schimba cumva vinurile rosii la pranz, asociate cu somn.
Daca am reusit sa va fac pofta, sper sa poftiti la editia viitoare la Revino

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Rusalii la Avincis pe final de mini-vacanta - Daniel Botea - [...] supriza zilei a fost Cuvée Amelie – primul vin desert de la Avincis. Spuneam dupa Revino ca am vazut…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *