Vinurile zeilor din Olimp

Scris la 7 august 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
Pe dealurile de la poalele Muntilor Olimp, in sudul Traciei de Est, vita de vie este la ea acasa din cele mai vechi timpuri. Rapsani este un mic orasel din zona, care a si dat denumirea vinurilor de aici. Microclimatul, format in regiunea care cuprinde varfurile muntilor Olimp si Marea Egee – cu multe ore de soare, influenta marii si nenumarate izvoare si pârâie cu apa rece din munte – toate permit o dezvoltare echilibrata si inceata a strugurilor in aceasta zona.
Un prieten care importa vinuri grecesti in Romania mi-a recomandat crama Dougos din Valea Tempi, zona Rapsani. Dougos este o crama relativ mica cu vinuri organice (BIO) si cu o filozofie foarte originala, chiar daca inspirata din mai multe curente. Vinuri eclectice, cum spun ei pe pagina lor de internet: dougos.gr Valea Tempi a fost mentionata si in scrieri relative recente, dar de peste 200 de ani, din secolul al XIX-lea, de calatori straini ca avand cele mai bune vinuri din Grecia. Asa ca nu am stat mult pe ganduri, mai ales ca am citit pe site ca au si Cabernet Franc in plantatie.
Pentru ca stateam de partea cealalta a muntelui, spre mare, am trecut peste munte pe un drum asemanator cu Transfagarasanul nostru dar mai savage si foarte putin circulat (cred ca am intalnit maxim 5 masini dus-intors). Totusi , puritatea peisajului salbatic a facut sa ne indragostim de acest drum care merita sa fie parcurs de toti turistii aflati pe malul Marii Egee (de cei care nu merg acolo doar pentru plaja, bere si Gyros).

 

 

Vorbisem cu Thanos Dougos, proprietarul cramei la telefon si ne astepta. Am gustat pe rand urmatoarele vinuri :

1. DOUGOS White (50% Sauvignon Blanc & 50% Roditis Fox) un vin cu o prospetime incantatoare care se potriveste unei zile de vara la mare, cu sau fara mancare langa el

2. METH’ IMON Acaccia(85% Assyrtiko & 15% Sauvignon Blanc) Fermentat si maturat 5 luni in butoaie de salcam, sur lie, acest vin este un vin serios alb care se potriveste langa o mancare locala cum ar fi Creveti Saganaki de Platamon(adaosul de branza de capra la creveti, scoici si multe altele dezvolta preparatele relative simple intr-un mod foarte complex si extrem de gustos).

3. RAPSANI PDO 2014 (Xinomavro, Krasato & Stravoto) Un vin rosu de pe vii relative tinere dar complex si foarte taninos care cere langa bucate locale precum un ceaun de capra.

4. RAPSANI PDO Old Vines 2014 (tot Xinomavro, Krasato & Stravoto, dar ponderea ultimelor doua fiind scazuta). Un vin foarte complex, si foarte tanar ce mai are de asteptat ani buni(10-15) pentru a isi arata toata splendoarea. Daca totusi cineva doreste sa il bea acum merge bine langa un muschi de vita in sange.

 

5. METHISTANES 2007 (Xinomavro, Krasato & Stravoto). Este primul an in care aceasta crama a putut eticheta vinurile cu PDO Rapsani. Un prim vin de meditatie

6. METH’ IMON Opsimo 2013(Syrah, Grenache rouge, Limniona) Un vin maturat 24 de luni in butoaie de stejar francez si American si inca aproape 2 ani in sticla. Un vin foarte complex, cu un alcool de 15.5 % vol. este foarte echilibrat, cu toate componentele perfect integrate si o profunzime greu de explicat in cuvinte. Acest vin este port-drapelul Cramei Dougos fiind foarte apreciat de cunoscatorii din Grecia care il aseamana cu Chateauneauf du Pape, de unde s-a ales si cu pseudonimul “ Chateauneauf du Tempi”. Al doilea vin de meditatie
Va dati seama ca dupa aceasta degustare(cu doua vinuri de meditatie) nevoia de bucate alese(ca sa nu spun foamea) ne-a purtat direct catre o Taverna (recomandata chiar de Thanos Dougos) la malul marii. Dar despre asta, alte Teverne din zona cu vinurile lor, orasul antic Dion, templul lui Dionysos si “probabil” cea mai batrana vita de vie din lume data viitoare. Doar inca o fotografie. Pentru teasing…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *