—-A cam inceput sa-mi placa viognierul.
—-Din pacate, pe la noi nu gasesti multe vinuri facute din soiul asta. Am incercat si mi-a placut cel de la Segarcea (blend alaturi de chardonnay si pinot gris), apoi cel de la Halewood (Rhea) si unul de la Domeniile Franco-Romane (un vin neimbuteliat). Probabil or mai fi, dar nu le stiu eu.
—-In Bulgaria, insa, din punct de vedere al viognierului, e raiul de pe Pamant. Îl gasesti in toate formele. Am avut ocazia ca la BIWC de la mai sfarsitul lui mai sa ma răsfăț degustand mai multe variante. Totusi, unul m-a surprins prin calitate si mai ales prin finete. La standul celor de la Alexandra Estate Winery, unde si Bogdan a gasit un roze pe placul sau, am reusit sa o conving pe simpatica Lora sa-mi vanda o sticla de viognier (15 leva). Sticla e impresionanta prin calitate si o gasesc foarte eleganta. Insa vinul l-am redegustat doar cu 2 zile in urma si mi-a placut din nou, insoțindu-l cu o varza calita dreasa cu felii de chorizo ardelenesc. Asa, de pofta!
—-Viognierul de la AEW de 2014 are o culoare galben-verzuie stralucitoare și începe cu un nas puternic floral (aparent asemanator cu feteasca regala), apoi vin corcodusele, lamaile, simti ca e putin baricat si are in plus mirosul circeilor de vita zdrobiti in mana. E un vin sec, destul de corpulent (si datorita tentei de stejar date de butoi), robust si datorita celor 13,5 vol. de alcool si totul se echilibreaza cu aciditatea crescuta care-l rotunjeste. Cu un post gust scurt spre mediu cu tenta amarui-placuta, se duce spre +7 papioane/8 mai ales pentru eleganță.
—-Intalnirea cu acest vin, pentru amatorii de albe florale, va fi una foarte placuta.
—-RaSto
Comentarii recente