Winelover 6th Anniversary                       Vinuri, gastronomie locală și cultură!

Scris la 4 martie 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Agnes Mattis-Teutsch. Iubitoare de vinuri și gastronomie, artist vizual, traducător autorizat engleza, germana, maghiara din Sibiu. Pasionata de călătorii, de autentic și natural. Colaborator al revistei Vinul.ro asigurand din 2018 traducerea in engleza  a intregului continut.
—-Anul acesta comunitatea #winelover și-a sărbătorit a 6-a aniversare la Tarragona (in apropiere de Barcelona) și la Iași.
—-Pentru mine, aceasta este a doua aniversare la care am participat. Anul trecut am fost prezentă la a 5-a aniversare care a avut loc la Timișoara, iar în toamna anului trecut am fost la turul vinurilor din Oltenia. Imi aduc aminte cu placere de fiecate moment, chiar daca m-am ratacit cu masina prin via de la Avincis.
—-Comunitatea #winelover din Romania, este una dintre cele mai puternice si reprezentative comunități din Europa, prin numărul de participanți, implicare, organizare și sponsorizările pentru diverse organizații de caritate. E un lucru stiut ca în afara pasiunii pentru vin, wineloverii sunt cu dare de mana si sprijina diferite orgnizatii angrenate in sprijinul copiilor cu nevoi. În acest an 10% din încasările destinate degustărilor, vizitelor, tricouri etc au fost donate organizației Blessing Hearts, care sprijină copii cu dizabilități.
—-Au sosit invitați străini din SUA, Ungaria, Serbia, Italia si Republica Moldova, care au avut ocazia să acorde și interviuri la postului lregional de televiziune TeleM Iași, dar si mici grupuri din Sibiu, Brasov, Craiova, Bucuresti si Braila.
—-“Este un lucru minunat să faci parte dintr-o astfel de comunitate”, a spus Luiz Alberto (fondatorul comunității: “este vorba despre o mare familie, în care ne potrivim cu toții…”. Și așa ne-am simțit și noi în aceste două zile petrecute la Iași.
—-În prima seară am pornit la pas în spre restaurantul Bolta Rece, aflat într-o zona centrală a Iașiului, local în care pe vremuri se întâlneau Ion Creangă și Mihai Eminescu la un pahar de vin…și la o poveste . Probabil că și ei se ascundeau într-una din hrubele tradiționale, așa cum am făcut-o și noi în acea seară, săvurând din bucatele moldovenești și degustând vinurile de Cotnari. Ne așteptau niște platouri apetisante, pe care se aflau tot felul de bunatăți, precum brânzeturi, slănină, cârnăciori…..și chișcă! Chișca este o specialitate moldovenească care aduce a caltaboș… tot un fel de cârnaț gros, în maț de porc, cu orez, carne de porc și alte condimente. Pentru mine, ceva inedit și gustos, mai ales în pairing cu Frâncușa de la Cotnari…. Au urmat nelipsitele sărmăluțe, tochitura moldovenească cu mămăligă și brînză de burduf, și la desert am primit niște clătite cu brânza dulce și stafide. Totul acompaniat în mare stil de muzică lăutărească… ceea ce a condus la o seară reușită din toate punctele de vedere.
—-Si pentru ca vinul e doar o componenta a activitatilor de reunire a wineloverilor, organizatorii ieseni (Laura si Daniela) ne-au pregatit o surpriza. A doua dimineață ne-am întâlnit la ora 9 în fața Hotelului Traian pentru turul orașului. Vremea a ținut cu noi, a fost senin si însorit și ne-am putut bucura pe deplin de această plimbare. Printre propunerile de vizitare s-au numărat Teatrul Național, Universitatea Alexandru I. Cuza, unde am putut admira biblioteca Universității Tehnice – este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase biblioteci ale lumii, Aula Magna, Aula Universității Tehnice, Biserica Trei Ierarhi și Palatul Culturii construit in stil neoclasic.
—-Turul orașului a fost urmat de o degustare de vinuri de la Crama Gramma, care a avut loc in atelierul unui designer vestimentar cunoscut din Iași. Pe la orele 14.00 am pornit cu microbuzul nostru spre Podgoria Cotnari unde am avut ocazia sa vizităm cele 3 crame (Crama Vlădoianu, Crama Axinte si Crama Cotnari). Turul Cramelor Cotnari a coincis cu Campionul Podgoriei Cotnari – testarea probelor de tanc a vinurilor din recoltele noi. Acolo am cunoscut si juratii ce aveau sa stabileasca  castigatorul editiei Feteasca Neagră – Castel Vlădoianu 2016. Printre vizite, am apucat să și mâncăm câte ceva…gazdele noastre ne-au așteptat cu multă voie bună, lautari și ……supă de găină cu tăiței, carne de miel cu mămăligă și bineînțeles tochitura…. Și vin din belșug. De la Cotnari! Sec, demisec, dulce… pe toate gusturile.
—-Ziua a trecut atât de repede, încât nici nu ne-am dat seama că se facuse aproape ora 21.00, cand era programată seara BYOB la restaurantul Little Texas din Iași. Așa că ne-am suit repede in microbus, am băgat viteză și am sosit în timp, pentru a nu rata niciun vin adus de fiecare participant.
—-Printre perlele serii s-a numărat un Royal Tokaji Aszu din 1999 adus de Daniel Ercsey, precum și alte vinuri minunate de la Brunello, Dafnios din Creta, Vollrads si bineînțeles și multe vinuri mai cunoscute (Negru de Purcari, Merlot de la Crama Atelier, Serafim, Cotnari ș.m.a). Dar să nu uităm de mâncare! Bucătăria restaurantului Little Texas ne-a răsfățat cu bunătățuri americane si mexicane, iar noi am profitat din plin de meniul diversificat. Nu au lipsit nici burgerii mici, dar gustoși preparati exclusiv din carne de vită
—-Ne-am gândit și la Cezar Ioan, editorul revistei Vinul.ro, căruia i-am urat un călduros “La Mulți Ani”, deoarece și-a serbat ziua de naștere în aceeași zi.
—-Și ghiciti ce? După petrecerea BYOB ne-am dus direct in centrul Iașiului pentru a continua tradiția cu lansarea lampioanelor. La final de winelover party lansarea lampioanelor e o traditie cu inceputurile la Bucuresti, in august 2016 si care s-a extins la fiecare intalnire a membrilor comunitatii. Și chiar dacă a fost foarte frig și foarte târziu, vinul ne-a încălzit sufletele și toate lampioanele s-au ridicat spre cer, cu gandul la cei ce merita sprijiniti.
—-Duminică dimineața am avut parte de încă o surpriza, și anume “Sparkling Breakfast” cu spumante și brânzeturi regionale. O încheiere cât se poate de reușită!
Mulțumim organizatorilor, #SeeYouInIasi! În curând!
Helpful photos Liviu Photography & Daniel Botea
P.S. Din culisele bordului #winelover… Se lucreaza, deja, la urmatoarea aniversare din Februarie 2019. Ceva imi spune ca ar trebui sa tin secreta tara si localitatea, asa ca #SeeYouIn…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.