WOW

Scris la 4 iunie 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi il avem invitat pe Bogdan Cristea. Inginer de meserie, Bogdan a activat in industria ambalajelor de carton, dar a devenit un impatimit iubitor de vinuri. A urmat cursurile WSET si este permanent in cautarea noilor provocari din lumea vinului.
Bună ziua România,
—-Lume, lume dacă nu ați fost la WOW, World of Wines by VINIMONDO, ati pierdut o ocazie unică să vedeți cum se face un festival al vinului. Liviu Gututui si echipa sa au reușit să ridice ștacheta la un nivel nemaiîntalnit până acum în Romania. Organizarea impecabilă de la Palatul Bragadiru, o locație care te duce pe aripi de vis, într-o perioadă interbelică veselă și plină de speranțe. Lovitura de marketing și publicitate gândită de echipa Vinimondo în frunte cu Valentin Ceafalau și nu exagerez este o capodoperă în fața căreia cazi în contemplare. Acest eveniment a reușit să aducă sub același acoperiș o întreagă pleiadă de producatori străini ce s-au întrecut în prezentarea vinurilor din portofoliu. Un sigur regret am că printre vinurile aduse de fiecare cramă nu au inclus și un vin de top, chiar dacă nu sunt în oferta importatorului. Pe de altă parte, nu-i poți condamna pe producători că au venit cu vinurile în concordanță cu puterea de cumpărare a românilor. Foarte mulți mă vor critica pentru ce am spus și nu vor fi de acord, dar asta-i frumusețea în lumea vinului, nimeni nu deține adevarul absolut! Fiecare are părerile și capacitatea senzorială proprie și dacă cineva îmi spune ca un vin este bun, în cele din urmă eu, voi, sunteți cei care dau verdictul final.
—- Să începem cu crème de la crème, vinurile Sassicaia si Ornelaia care au intrat la festival fară a avea varsta legală de participare. Nu comentez mai mult îi las pe altii sa o facă.
—-Sunt sigur că alte vinuri roșii și albe vă vor fi prezentate de alții în amănunt, că au fost multe și nu am putut să le încerc pe toate! Eu vă voi prezenta un vin roșu și două albe care mi-au placut plus o șampanie.
—-Un vin roșu pe care eu vreau să vi-l aduc în atenție este de la crama Inama, Oratorio San Lucretia Carmenere 2009 Magnum, extraordinar, cu o culoare roșu închis, olfactiv regăsim, prune, afine, cacao, piper și pamânt reavan, gustul este mătasos, bogat, cu fructe coapte și piper, perfect balansat, cu intensitate puternica și foarte bine echilibrat, un post gust lung îndeajuns să-ți răscolească amintiri plăcute.
—-În continuare am plăcerea să vă povestesc de un vin alb care cu siguranță îl va bucura pe Răzvan, tot de la Inama Azienda Agricola din Veneto și anume, Vigneto di Foscarino Soave Classico DOC 2008 Magnum. Un vin din Garganega foarte bun, cu o culoare aurie, nas fructat, lejer oxidativ, în gust găsești note de pere coapte, cu mineralitate prezentă și aciditate medie, corp bine definit onctuos datorită maturării în baricuri cu un final mediu spre lung.
—-Nu pot să trec mai departe fară să menționez vinurile din Burgundia, Domain Cristian Moreu Pere et Fils Chablis care nu mai au nevoie de prezentare.
—-O pată de culoare au fost vinurile de la Durenberg Fine Wine din Austria și anume Gruner Veltliner Alte Reben Weinwiertel DAC 2018 și Falkenstein Weissburgunder Reserve Weinwiertel 2018, de culoare galben-verzui, olfactiv regasim mere, pere, piersici, în gust regăsim fructele albe și un ușor gust de alune de pădure, mineralitate prezentă, aciditate placută cu un final mediu.
—-Cum vinurile albe cu miros de diesel sunt favoritele mele, trebuie să menționez că toate rieslingurile prezente au fost la înalțime, indiferent care a fost locul lor de naștere, din Mosel, Alsacia sau Rheingau și trebuie măcar să le menționez. Îmi este greu să favorizez vreun vin așa că le menționez într-o ordine aleatoare fară să intru în detalii: Joh. Joh.Prum, Moesel, Riesling Kabinett Graacher Himmelreich 2017; Leon Beyer, Alsace, Riesling Comtes d’Eguisheim AC 2004; Schloss Johannisberg, Rheingau, Riesling Rotlack Kabinett 2016; Markus Molitor, Moesel, Riesling Qualitatswein Haus Klosterberg GrK 2017.
—-La Palatul Bragadiru au fost prezente foarte multe spumante de toate felurile, dar o să mă opresc la Champagne Billecart Salmon sous Bois, Brut, din Pinot Noir, Chardonnay și Pinoit Meunier. Interesant la spumantul ăsta este că vinurile liniștite din care este făcut au fost produse în butoaie de stejar, astfel căpatând textură, corp și note de lemn. Olfactiv avem note de măr, scorțișoară și patiserie, gustativ regasim merele și caramelul, finalul este lung.
—-Voi încheia într-o notă pozitivă: trebuie să remarc că exceptând șampania acesta din urmă care este greu să o egalăm, există și o veste bună pentru producătorii români de spumante și vinuri… avem un potențial extraordinar pe care este păcat să-l irosim.
—-Pe toată echipa de la Vinimondo o felicit și sper ca și ceilalți jucatori din piață să le urmeze exemplul.
Și-am încalecat pe o șa …
—-Multumiri pentru foto Dragan Bogdan & friends !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *