Ziua Recoltei

Scris la 10 octombrie 2016 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

—-Nu stiu de ce, dar ziua recoltei imi trezeste amintiri nostalgice dintr-o perioada pe care nu mi-o doresc repetata, dar de care au grija diversi pacalici de pe Facebook sa o readuca in actualitate (bineinteles amintind numai de acele putine momente mai bune). Cum as  putea uita, stand in apropiere de piata Obor, cum locul legumelor si fructelor vestejite si prafuite de zi cu zi, era luat in aceasta zi propagandistica, de expozitia de produse care erau dedicate exportului sau tovarasilor  de la partid si care se volatilizau la sfarsitul zilei.
—-Cu toate acestea am ciulit urechile cand am auzit de evenimentul „Iubesc ia românească de Ziua Recoltei” organizat la restaurantul La Mama din str. Episcopiei.  Probabil anunțatul răsfăț de toamnă cu surprize, deliciile tradiționale stropite cu vinuri, mustul  proaspat stors, concursul de zacusca si nu in ultimul rand lăutarii care sa intretina atmosfera sarbatoreasca, m-au facut sa particip alaturi de membrii familiei si prieteni, toti regulamentar imbracati in traditionala ie.
—-Dupa ce am inscris la concursul de zacuști doua probe (făcut de mama si soacră), am purces sa degust unul din preparatele specifice toamnei romanesti: pastrama de oaie cu mamaliguta.
—-Dar cum nu puteam sa nu asociez un vin acestui preparat, am decis sa desceruiesc (operatiune nu foarte facila, ceara fiind destul de incapatanata) un vin mai rar incercat de iubitorii licorii lui Bacchus de pe la noi, Vinoteca Origini Budureasca Reserve 2008, un asamblaj de Shiraz, Cabernet Sauvignon si Merlot, in proportii egale, venita din colectia vin2.ro.
—-Cum decantorul nu a vrut sa fie alaturi de noi, l-am inlocuit pe cat posibil cu generoasele pahare pentru vin rosu din dotarea localului.
—-Frumoasa culoare rosu granat si nasul cu note de cafea, prune afumate, dar si unele tente vegetale promiteau sa nu ne dezamageasca.  Vinul nu isi arata varsta si brusc parea chiar si mai tanar, pana cand l-am observat la o masa vecina pe vesnicul tanar simpatic Viorel Lis insotit de planturoasa sa sotie care, cu palaria de care nu se despartea nici macar in interiorul restaurantului, parca seamana din ce in ce mai mult cu Rodica Ojog Brasoveanu si confundand locul cu platourile de filmare de la Un Show Pacatos.
—-Incet, incet, dupa rotiri energice ale paharului, vinul destul de taninos la inceput si cu un alcool care parea peste cele doar 13 % anuntate de producator, se deschidea, lasand sa se intrevada senzatia usor spicy data de Shiraz-ul tinerel (la prima recolta din ce am aflat de pe contraeticheta), catifelarea Merlot-ului care anihileaza in buna parte aportul aprigului Cabernetului Sauvignon. Este un vin destul de intrigant, corpul aparent light fiind compensat de tenta suculent-picanta si nu in ultimul rand de triada tanini-alcool-aciditate, rezultatul fiind un vin echilibrat, caruia ii intrevad un drum lung si care merita reincercat peste cel putin 2-3 ani. Evaluat la 7 ciorchini din 8.
—-Nu va mai zic ca s-a potrivit perfect cu pastrama de oaie suculenta, frageda, potrivit de sarata sau picanta si nici inerentele piei specifice ovinei pusa la saramura nu au putut umbri o frumoasa dupa amiaza de duminica de toamna, insorita si mai mult de un vin interesant. La sfarsitul mesei, in ritmuri populare, ne-am intalnit cu zvelte siluete intoarse de la Maratonul Bucurestiului, oprite pentru completarea caloriilor pierdute. Am promis sa alergam si noi, dar la anul.. de Ziua Recoltei!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *