2 la pahar. Episodul 3. Azi, cu Radu Rizea

Scris la 20 august 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Pentru cei mai mulți dintre iubitorii vinului Radu Rizea este binecunoscut. Dar nici pentru ceilalți nu poate trece neobservat. Ne-am întalnit pentru câteva povești, dar mai ales pentru a degusta un vin la restaurantul Neptunus din București, unde dl. Anca ne-a pregătit bunătăţuri potrivite pentru vinul alb, de vară.
….Dar asta s-a întâmplat după ce Radu a luat la ţintă cu capul şi felinarul grădinii atârnat destul de sus, dar şi braţele umbrelei de pe terasă, tocmai după ce restaurantul ieşise de curând din renovare. În timp ce dădeam cu nasul în vin, începe povestea unui om care trăieşte la propriu Pe Picior Mare.
….Radu Rizea a început să scrie de prin liceu. Poezii, ca toată lumea. Dar din facultate, cochetând cu filozofia şi apoi cu presa, a intrat în jurnalism, fiind un produs de presă de după 1995, colaborând cu Cronica Română, Evenimentul Zilei, Săptămâna Financiară şi altele. În timp, după primele degustări la Vinopolis, alături de Cosmin Zidurean, Cezar Ioan, Loreta Budin, Viorela Pitulice, Vali Ceafalău, Sorin Barariu şi altii, au pus bazele Clubului Presa de Vin. De-aici încolo, vinurile bune s-au ţinut scai de el.
….Pasiunea pentru vin s-a împletit bine și cu cea pentru piața obiectelor și serviciilor de lux, astfel încât pentru trei sezoane a fost protagonistul emisiunii Pe Picior Mare la TVR. Emisiunea are o continuare și acum, în fiecare luni seara la Neptun TV, iar intalnirea noastra avea loc chiar după o filmare scurtă la Boutique du Vin.
….Vinul care pe parcursul discuției ne-a acompaniat creveţii cu fasole și pieptul de pui cu legume a fost Gavi 2010 din Tenuta Carreta. Vin piemontez din struguri cortese, producatorul fiind cunoscut, măcar și pentru că am mai scris de vinurile albe de acolo. Am convenit cu Radu să spunem fiecare câteva cuvinte depre vin și printre furculițele pe care le duceam la gură, începeau să ne iasa cuvinte aproape semi-onomatopeice precum: gălbior deschis, miroase bine, promite, aciditate, da.., mineral, aa..frumușel, aguridă, coji de lămâie în zahăr…de-alea englezești, fructat, da…citrice, pomelo, mdaa..neagresiv cu alcoolol, da’ cât are?…catifelat, 12,5?…e foarte fresh pentru 2010, ce densitate are!..și piersică necoaptă, onctuous, buni creveții cu fasole, structurat, îhîî,..echilibrat în alcool, merge bine cu puiul ăsta cu pesto, acrișor plăcut, vioi-frate,…post gust mediu, da!…cum?! s-a terminat? Dăm puncte?
….Merg până la 86, că a fost foarte OK. Da, dau și eu 7 papioane jumate, că a uns puiul bine.
….Concluzie: nu e vin de plajă, dar e vin de vară, care însoțește mâncarea admirabil. Recomandăm acest vin.
….Pentru cât ne mai rămăsese în pahare, am mai pus la cale două schițe de proiecte, din care unul începe chiar la sfârșitul lunii august la câteva crame din Oltenia.
….Așa că țineți aproape și nu uitați că în fiecare luni seara de la 21,3o pe Neptun TV, puteți învața cum e să trăiești Pe Picior Mare.
….Eu am aflat câte ceva.
….RaSto

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. O Margaretă de Sf. Valentin » Povești cu vin - [...] Principesa Margareta alb 2010. ….Nu am să va spun povestea vinului, pentru că este altcineva care știe să…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori