Caut un vin. Cine m’ajută?

Scris la 28 noiembrie 2021 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—–Adesea aud de la enologi, proprietari de crame, vânzărori specializați sau somelieri că publicul consumator de vin de la noi nu e educat.
—-Până a considera asta o mică exagerare, este, totuși, adevărat. Se vor desprinde o serie de multe idei din acest feed, însă, ceea ce voi scrie mai jos se va referi doar la cei care chiar au întreprins acțiuni, au organizat și dezvoltat programe alături de oameni de referință din lumea vinului, începand cu publicații, școli de somelieri, oameni de vânzări ultracalificati etc. Asemenea trainin-guri au fost bugetate, programate și plătite din plin de crame, distribuitori, lanțuri de restaurante și de marele retail.
—-Este știut că cifrele mari din piață de vin sunt făcute de marele retail, încă. Nu sunt acolo vândute cele mai bengoase vinuri de la noi, dar sumele mari în vistieria cramelor vin de aici. Nu aș pune accent pe taxele (încă) maricele pe care cramele trebuie să le achite pentru a fi listate, dar fiecare își face un calcul și decide dacă vrea sa fie pe raftul ăla sau nu.
—-Știu, însă, că marele retail (cel puțin ăla prin care umblu mai des) a observant că piața de vin e în creștere și a hotărât să investească. Chiar mult.
—-Retailul a avut în vedere extinderea gamelor spre vinurile Premium, Super Premium, Ultra Premium și , chiar, cele cu preț Nejustificat de Mare, asta ca să poata alege consumatorul.
—-Au ales colaborari entități care să le indice vinurile mai valoroase, punând pe sticlă punctaje, asta pentru evidențierea lor la raft.
—-Au mai avut în vedere efortul uriaș de buget, efort și timp alocat în a alege persone potrivite care să facă astfel de promovari (somelieri, educatori de vin, vedete tv).
—-Au pus la cale reorganizarea și alocarea unor spații generoase raionului de vinuri, extinedea și selecția de crame de care mulți nu au auzit, dar cu reprezentare geografică generoasă.
—-Au promovat cu mash-uri, bannere imense la interior, spațiu rado, tv și online.
—-Au denumit și alocat perioade de timp pentru Festivaluri, Târguri pentru promovarea vinurilor… deci, pe bogăție. Cele mai multe sunt inspirate și cu impact, scoțând din anonimat zone viticole, crame și etichete de vin pe care doar cunoscatorii le știau.
—-Toate astea pentru diversificare și marirea ofertei, astfel încăt consumatorului să nu-i lipsească mare lucru. Echipe de buy-eri și de marketing și-au rupt creierii și tastele pentru a face dintr-un produs dificil – vinul – unul ușor de ales, la îndemâna oricui și la discreție…
—-Ei bine, după tot efortul laudabil în scopul sprijinirii educării consumatorului din retail, te trezești că lucrurile pot avea un rezultat fix… pe dos. Asta dacă atenția programului de promovare nu se duce până la capăt, verificând ce și cum se pune la raft.
—-Știm cum e cu resursa umană, dar, parcă, e păcat să fie la îndemâna unui băiat mutat de la raionul de pește și anvelope să stea toata investiția programelor de vin…
—-Ca să fiu mai clar, dau urmatorul exemplu ipotetic: nu te pricepi la vinuri, dar, de Revelion ai invitați pe prietenii tăi din Constanța – Migladia și Ghiursel. Amândoi pasionați de vinuri și vrei să le faci o surpriză. Adaugi pe lista imensă de cumpărături două sticle de vin alb și două roșii. Din Dobrogea, firește… că ești gazda perfectă și vei să-i flatezi. În coșul tău plin cu apă, pamperși, portocale, cartofi, zeamă de parbriz și 3 casolete de de carne, pui și vinurile de… Dobrogea.
—-La momentul festiv din 31 decembrie, le explici intenția ta de a le oferi vinuri din regiunea lor și musafirul citește cu atenția eticheta. El ochii mari, tu cu zâmbet superior… Fetească Albă & Sauvignon Blanc de la crama…. din Dealu Mare. La fel și ăla roșu, din… Recaș. Wow!
—-Totul se poate rezolva, totul e perfectibil, doar că exemplul de mai sus poate crea un inconfort major. Iar dacă vorbim de un client certat total cu bunăvoința, greșala poate ajunge în zona reclamațiilor la OPC sau în zona concurenței neloiale, pe motiv ca vânzătorul a vrut să promoveze prin metode de rea credință anumiți producatori sau bla-bla… Oricum de nedorit.
—-Adică, atenție la neatenție!
—-Cu bine,
—- 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.