Dorada bãlãcit în chardonnay

Scris la 19 mai 2013 in Povesti despre vin | 11 comentarii

….Cu ceva timp în urmă, prin amabilitatea domnului Dan Bundur am fost invitat la o degustare de vinuri a cramei: M1 Crama Atelier, al cărei manager dealtfel este. Bucuros, am dat curs acestei invitaţii şi astfel am descoperit câteva dintre vinurile noi lansate în această primăvară. Toate bune şi frumoase, vinuri interesante, printre care şi Leat 6500 Chardonnay 2011. Ce să zic, de atunci mi-a cam rămas gândul la acest vin şi cu toate că a doua zi mi-am comandat provizia pentru câţiva ani buni de acum înainte, nu am apucat să desfac nici o sticlă…
….Şi atunci ce să fac? Pentru că tot e duminică, am dat fuga după nişte peşte Dorada (în jur de 200-300 de grame bucata, pentru a fi mai dulce), apoi i-am aruncat pe o tablă cu un strat de 2-3 centimetri de sare mare, încinsă suficient pe focul grătarului meu. O nebunie curată! O desfătare a simţurilor! Peşte gol mâncat cu mâna! Să te faci ca porcul frate, plin de ulei până la coate, mozolit pe fată până la urechi şi să te bucuri în tihnă de acest festin şi de faptul că nu este nimeni prin preajmă să te vadă. Şi să-ţi umpli pahar după pahar şi să nu-ţi pese de petele grase de pe marginea gurii lui şi să simţi fericirea aceia copilărească ca atunci când ai făcut un lucru interzis si nu ai fost prins.
….Dar, să vă zic ceva şi despre vin ca aşa ne-a fost vorba!
….Culoarea lui este galben pai, plăcută, cristalină, cu o limpiditate excelentă.
….Imediat după ce am deschis sticla, primul pahar a venit cu arome de pepene galben, mango şi lime. După 10-15 minute însă, aroma s-a schimbat complet. De la primul atac simţi fumul vanilat cum îmbrăca pepenele galben şi citricele, pe un frumos pat mineral. Mie personal această aroma îmi place la nebunie şi nu îmi vine să îndepărtez paharul de la nas. Specialiştii spun că, odată cu trecerea timpului, aceasta aromă de vanilie afumată provenită de la baricul (vinul a stat 14 luni în baricul românesc), o să se estompeze; cu toate că, dacă mă gândesc la Chardonnay-ul de Mulderbosch nu prea e  aşa.
….Gustul este cremos, cu o aciditate excelentă, foarte proaspăt şi răcoritor. Alcoolul (14%) este integrat perfect. Vinul pare crocant cu ceva note dulci de pepene galben si înghetată de vanilie. Finalul este destul de lung, răcoritor cu iz de citrice.
…..Un vin care îmi place exact aşa cum este acum, diferit de orice altceva puteţi găsi pe piaţă şi care cred eu merită încercat măcar o dată în viaţă. Eu l-am decretat Chardonnay-ul acestei veri!
….Cu speranţa că atât aromele vinului cât şi ale peştelui v-au intrat adânc în piele ca şi mie dealtfel, vă doresc o seară plăcută!
….Bogdan

P.S. Poate castig ceva de pe aici :  http://www.beko-innovachef.ro;

Cu acest articol m-am alaturat campaniei Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea PatrascuCetin AmetceaSebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by BEKO

11 comentarii

 1. Demenţială, teribilă, remarcabilă descrierea festinului… 🙂 mâzgălit pân’ la coate, ba chiar şi pe faţă până la urechi, îmi pot imagina până şi paharul cu pete de grăsime… 🙂 apoi „cireaşa de pe tort”, anume că te bucurai precum un copil care nu fusese prins după ce-a făcut cera interzis… Eşti fenomenal, Bogdane! Rândurile tale au reuşit să mă transpună direct la acea masa alături de dorade si Chardonnay-ul tău… evident eram la fel de prin de unsoare si nu-mi păsa de faptul că petele de pe pahar mascau oarecum culoare galben pai precum si limpiditatea vinului.
  La ora asta dorade n-am avut de unde să iau, oricum nici timp de preparat nu prea mai era, însă ca să-mi rămână şi mie un minim de gust în urma ospăţului am dat iama în rezerva strategică de vinuri şi… ghiceşti? Sigur că da, am găsit Chardonnay, NU tocmai ce prezentai tu, dar se aseamănă 😉 Acum când comentez, am ajuns la al doilea pahar… Merge şi fără dorada mâncată cu mâna, e suficient să recitesc cele scrise de tine şi aproape că am senzaţia de grasime pe degete si caut să mă sterg pe mâini înainte de a atinge tastatura 😉 😛 :))

  • Multumesc din suflet Centurion . Si iti doresc o seara placuta alaturi de chardonnay-ul ales ! 🙂 🙂 🙂

 2. Nu-mi vine sa cred ! Iar am nimerit aici! 🙂
  Acum trebuie sa ajung la pescarie ca restul le am ! :))

  • 🙂 🙂 🙂

 3. foarte fain articol , chiar m-am regasit in felul acela de a manca si de a savura vinul si mancarea :).Spor la scris si degustat , si sa ne vedem curand !

  • Multumesc frumos Cristi! Cu siguranta ne vom revedea curand ! 🙂

 4. „Gustul este cremos…” / „Vinul pare crocant…”. Ceva nu se leaga aici. Ca doar nu vorbim de napolitane… 😀

  • jay, ce anume nu se leaga ? Dupa mine se leaga: – ” vinul pare crocant si poftim- gustul este onctuos – daca cremos iti displace . Multumesc frumos ca ai avut rabdarea sa-mi citesti articolul ! 🙂

  • Si hai, sa zicem ca gustul pare ” putin condimentat” daca si termenul de crocant iti displace ! 🙂

 5. felicitări pentru scrierea extrem de … apetisantă! şi baftă în concurs!

  • Multumesc din suflet ! 🙂 🙂 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.