La nord de Dunăre

Scris la 17 iulie 2013 in Povesti despre vin | 2 comentarii

….Şi după ce am scris atâta de vinuri bulgăreşti, crame şi drumuri dintre mare şi munte, ar fi cazul să vedem ce mai e nou şi pe malul nostru. Dar chiar pe malul Dunării.
….La Vintest, în iunie, încercasem un vin nou de la o cramă absolut nouă – Crama Voievodului aparţinând Intervitt (parte a grupului InterAgro). Nu insist cu investiția, localizarea și alte date tehnice, pentru că le gasiti pe toate aici. Deși despre  crâmpoșia de Zimnicea numită Nobilitas au scris Laurentiu H. și Mihai V., mă simt obligat să scriu despre vinul ăsta, pentru că mi-a plăcut. În cele trei zile de târg, l-am degustat de fiecare dată și l-am propus și altora sa-l deguste (atât lui Mihai, cât și lui Răzvan J.).
….Începem cu eticheta:  mare, albă și foarte simplă. Pe spate găsiți câteva date, dar prefer să le citiți voi. Vinul are o culoare gălbui-verzuie, plăcută și foarte limpede. Surprizele plăcute încep de la miros, cu un iz de flori de tei, caise aproape coapte, citrice care nu sunt explozive și ceva stejar afumat. Aha, deci s-a dedat la baric! Gustăm, Razvane? Ia să vedem?! Atac destul de catifelat, ușor acid, destulă corpolență și alcoolul exact unde trebuie: în tot corpul şi care nu lasă urme prin obraji sau în gât (13% vol. de alcool). Şi-l văd pe Răzvan Jurca cum începe să zâmbească mulțumit, se-ntoarce repede spre stand și începe să noteze lucruri în carnețel. Aflăm că vinul a fost creat de dl. profesor Nămoloșanu, dar eu mi-am mai notat și că e un vin teribil de răcoritor, parfumat, cu un post gust plăcut amărui și lung. În concluzie, îl găsesc situându-se în primele 2-3 crâmpoșii de 2012 băute de mine anul ăsta. Fără rezerve acord 7 papioane, felicitări pentru debut şi success noului enolog al cramei.
.Vara asta cu siguranță fac o vizită în zonă, mai ales că pe măsuța standului erau câteva pliante cu hotelul plutitor pe Dunăre, numit Danubius Pontic. Tentant, nu?
Săptămâna viitoare formez echipajul pentru un week-end pe malul Dunării. Cine mai vine cu mine?
….RaSto

2 comentarii

  1. Interesant si placut !

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. In Viile Sudului » Povești cu vin - [...] demult sa vizitez crama celor de la Intervitt (Viile Sudului). Chiar in urma cu doi ani, de cand descoperisem…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori