Lectura de seară

Scris la 11 aprilie 2013 in Povesti despre vin | 3 comentarii

….Am ajuns aseară, cam târziu de la filmarea pentru Pofta de Viaţa”, unde tocmai mâncasem  un piept de raţă răvăşit în orez cu legume şi nu mai aveam chef să-i văd pe Messi şi Ibrahimovic în Champions League. Aşa că la permanentul îndemn “mai citeşte şi tu ceva, lasă-l dracu’ de internet” m-am apucat de nuvela “Soare, aer, sol şi apă” din ciclul de scrieri Renatus, ediţie 2012, autor Alcovin din Măcin, editura Curtea Regală.
….Ei bine, nuvela de față n-o poți lăsa pe noptieră dacă te apucă somnul. Cartea am scos-o din răcitor, am rasfoit-o in pahar și vă spun și vouă pe scurt povestea:
….Culoare galbenă strălucitoare și foarte frumoasă, cu un nas complicat, care-ți aduce aminte că dacă te uiți acum pe geam, a venit primăvara. Iz de pepene galben, fructe exotice multe, ceva piersicuțe, ce mai, un aprozar întreg cu toate fructele expuse. La gust simți o aciditate medie, corp dat de chardonnay, fructat bine de la tămâioasă și muscat. Sauvignoul e cam stingherel pe-acolo, dar pune umărul și el la un cupaj echilibrat și în alcool(13%). Pe contraetichetă scrie o grămadă de lucruri. În primul rând că e compus din: chardonnay, sauvignon blanc, muscat otonel și tămâioasă românească, un vin „ușor baricat” (cam cât?) și că a fost lansat într-un „numar limitat de sticle” (cam câte?).
….Luate toate și-adunate, este primul vin care are muscat în el și-mi place. Îl găsesc comparabil cu Golemul Alb de la Basilescu, fiind un vin serios, dar greu de acociat cu ceva anume, pentru că e foarte generos din punctul ăsta de vedere. Pe contraeticheta sunt trecute carnițe albe, dar eu, doar așa de-al naibi, parcă l-as vedea lângă un mușchiuleț de porc, că tot suntem în post.
….Acord cu plăcere 7 ppn-e. Sticla mi-a rezervat-o la GoodWine simpaticul domn Alexandru Zaharia de la standul Alcovin, și am dat (cred) 45 lei.
….Noroc!
….RaSto

 

3 comentarii

 1. De ce spui ca e singurul vin cu Muscat care iti place? Adica, e ceva clar care te nemultumeste in aroma de Muscat?

  • Hello Catalin si ma bucur ca ai dat „o tura” pe la vin2.ro
   Mie nu-mi plac vinurile excesiv de atomate. Adica muscatl si tamaioasa, ca soiuri de sine statatoare. In cupaje, daca proportia nu e mai mare (sa zic) de 20%, le mai diger. In cazul Renatus-ului, e acceptabil.
   Ne vedem maine:)

 2. Cu „RENATUS” am facut cunostinta anul trecut intr-o situatie in care nu credeam ca ceva imi va mai schimba starea de spirit, mai mult decat „pe dos”. ( O catastrofa de „masa festiva” asezonata cu niste vinuri de care nu vreau sa-mi amintesc!!!!) Si, nici nu spun despre ce vinuri este vorba ca ar insemna reclama, chiar daca „anti”) Ei, bine, cineva a adus o sticla de RENATUS. A fost ca o… ploaie de vara , ca un cadou nesperat, ca…. ce sa mai spun? Parerile au fost unanim laudative ! De atunci RENATUS a ramas unul din vinurile mele preferate!

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Poveștile Bucătăriei Românești -Episodul 2- Scumbie de Dunăre » Povești cu vin - [...] iar vinul de băut cu succes ar putea fi un Renatus alb de Măcin (despre care am scris anul…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori