RO-Wine editia a 3-a

Scris la 29 mai 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi il avem invitat pe Bogdan Cristea. Inginer de meserie, Bogdan a activat in industria ambalajelor de carton, dar a devenit un impatimit iubitor de vinuri. A rmat cursurile WSET si este permanent in cautarea noilor provocari din lumea vinului.
Imi fac debutul in ale scrisului in blogul vin2.ro incercand cateva impresii avute la salonul de vinuri RoWine Festival 2018. Au fost multe de vazut acolo – 350 de vinuri de degustat de la 50 de expozanti, conform declaratiilor organizatorilor, dar mi-am propus sa va atrag atentia asupra unor vinuri pe care le-am considerat demne de bagat in seama, desi nu erau prezente la sectorul VIP al festivalului. Incep cu cele pe care le-am remarcat si termin cu cele care mi-au placut cel mai mult.
Am inceput cu spumantele, Rhein Extra, Brut Nature, Vintage 2013, produs intr-o editie limitata de 3753 sticle de 0,75 l si 752 sticle de 0,150 l, din Chardonnay, fermentat, limpezit si livrat in aceeasi sticla in care s-a facut a doua fermentare. Din punct de vedere olfactiv are usoare note florale, gustativ cu aceeasi noblete si sfiala se simt arome de citrice si note de piersica. Perlatia este fina si persistenta.
Al doilea spumant metoda traditionala care mi-a placut a fost Cuvee de Purcari Extra Brut Alb. Acest spumant este produs prin metoda traditionala din trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Blanc si Pinot Noir. Maturare indelungata in sticla. Perlaj fin, persistent, cu arome fresh de lamaie si note gustative de citrice, de piersici si cu placute note minerale.
La vinurile albe voi mentiona vinurile produse de Gitana Winery, prezentate de surorile Lilia si Iuliana Dulger care au reusit sa ne atraga atentia cu vinurile impetuase produse in crama familiei. Sunt sigur ca pasionatii vinurilor albe stiu mai multe despre vinurile familiei Dulgher. Vinurile albe ne fiind preferatele mele voi trece mai repede prin ele cu o exceptie.
Nu pot trece mai departe daca nu pomenesc de Davino Revelatio 2017, cupaj de Sauvignon Blanc si Feteasca Alba, un vin elegant cu arome florale cu nuante vegetale si note minerale cu un gust echilibrat si fin.
Un vin care mi-a atras atentia este un Sauvignon Blanc 2016, organic produs in Noua Zeelanda in zona Marlborough din Awatere Valley de catre crama Villa Maria.
Ca de obicei la vinurile din lumea noua, explozie de arome printre care lamaita, ardei si iarba proaspat cosita sustinute de o aciditate ridicata bine integrata, stiu ca nu se foloseste termenul pe care il voi folosi pentru ca nu este cuantificabil dar nu ma pot abtine, foarte bun.
Si acum vinul alb care mi-a captat intreaga atentie este Chardonnay-ul de la Kendall-Jackson, de fapt cum se vede in poza nu a fost singurul vin care mi-a atras atentia, dar sa revenim la „nos mutons” si anume Chardonnay-ul. Vinurile de la crama aceasta au fost ”promovate” de sotia presedintelui Nancy Regan un fan infocat al cramei, de altfel acest sortiment se mai numeste si „Nancy’s wine.” Acest vin are arome de citrice, ananas si mango care sunt integrate perfect cu gustul de vanilie, fagure de miere si usoare arome de patiserie cu un postgust lung si placut, ce sa o mai lungim este vinul alb cel mai bun de la acest eveniment, dupa nasul si limba mea.
Acum rosii favoritele mele.
Sa incepem prin a enumera  clasici in viata: Davino, Domaine Ceptura Rouge si Flamboyant ambele din acelasi an 2014, vinuri care inca mai pot sa faca ”plaja” in beciurile cramei si care nu mai necesita facute precizari, calitatea fiind una foarte ridicata si recunoscuta printre iubitorii de vin rosu.
Nu puteam trece mai departe fara macar de a mentiona un vin italienesc un Primitivo de Manduria de la crama Vigneti del Salento. Un vin intens, puternic cu arome de fructe de padure, cu componente de rasinoase și vanilie. Foarte concentrat și lung pe final.
Vinul de care am fost foarte impresionat este din soiul Pinot Noir de la crama Kendall-Jackson. Un vin de scoala, PN ca la carte. Arome de mure, capsune si o usoara tusa de vanilie, frunze de tutun si pamant reavan de padure cu un post gust lung si catifelat. Ce sa o mai lungesc pe contraeticheta scria ca este pentru mine.
Imi pare rau ca nu am facut o poza doar acestei sticle dar puteti sa o vedeti in poza de familie de mai sus ( de la Chardonnay).
Multe vinuri, putin timp, asa ca inchei aici, nu inainte de a-i multumi lui Bogdan Dragan pentru fotografii.
„Drink wine, eat cheese think positive”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *