….Fiind vreme aşa de frumoasă, am hotărât să plec cu prietenii la pescuit de ştiucă în Delta Dunării. Locul pe care l-am ales a fost Mila 23, mai exact „Pensiunea Mila 23” pe care o recomand cu căldură. După ce am vizat permisele de pescuit şi am cumpărat câte unul de acces în biosferă, a început marea noastră aventură pescărească. Cu noaptea-n cap ne-am mişcat bărcile pe canalul “câştigător”, desigur unul secret, numai de noi ştiut, unde în vremurile bune ciung dacă erai şi tot prindeai peşte cu sacul. Şi ce să vezi: cum a apărut soarele de-o suliţă pe cer, au şi dat navală toţi idioţii pământului cu motoare de zeci de cai, care alergau cu bărcile mai ceva ca la raliu. Ne-au aruncat barca ori în stuf ori în sălcii, ne-au rupt monturile şi cu mare, mare noroc am scăpat cu bărcile nerăsturnate. Ce ne-am mai distrat şi ce le-am mai urat de mame şi de tot neamul lor! Şi bine-nţeles că nici peşte nu am prins, decât mârliţe până într-un kilogram, un kilogram jumate, destul de puţine şi acelea, pe care oricum le-am eliberat.
….Am plecat dezamăgiţi la masa de prânz, unde ne-am consolat cu un borş lipovenesc şi caras prăjit. Carasul l-am servit lângă o sticlă de traminer Eduardo Miroglio 2011 pe care am hotărât să o analizăm pe îndelete la masa de seară (vinul îi găsiţi aici http://www.vinibuoni.ro/store/white-wine-1.html).
Apoi, am schimbat canalul pentru partida de după-amiază şi am început războiul.
Primele, s-au luat ştiucile de noi. Au năvălit cu putere, ne-au muşcat de voblere şi degete când le trăgeam în barcă. Plezneau apa ameninţător, apoi se făceau nevăzute. Veneau sfidătoare ţinându-se cu colţii de linguriţe, loveau fulgerător barca şi se “dădeau” la fund. Ne-au furat juvelnicul şi au plecat cu el departe în zare, cu captura noastră, cu tot. Ne-au speriat când au deschis gura mare la noi aşa de tare, că am plecat mâncând pământ cu cele două trei exemplare mai frumoase din barcă şi am jurat că până la anul nu vom mai călca pe acele “groaznice” meleaguri.
….Una peste alta, a fost o partidă frumoasă de pescuit, cu ceva peşte prins şi destul scăpat, linguriţe agăţate, voblere pierdute şi multă, multă, distracţie. Masa de seară debutează cu tradiţionala saramura de crap, sărată şi iute de deschideam gura fără să putem articula ceva. L-am readus la masa pe domnul Eduardo Miroglio 2011 – traminerul sus amintit şi l-am luat la întrebări. Ne-a zis că are o culoare galben – auriu, strălucitoare. Nasul îţi dă senzaţia de dulce, miroase a trandafiri, fructe coapte, flori de tei. Dacă închizi ochii parcă “vezi” borcanul cu dulceaţă! Gustul este destul de lung – pleacă din dulce, apoi devine puţin acrişor şi sfârşeşte în post gust cu o tentă foarte plăcută uşor amăruie. Este echilibrat, mătăsos, dar îi lipseşte puţin aciditatea. A stins miraculos iuţimea din saramura, iar lângă crapul gras a făcut perechea ideală. Astfel ne-a ţinut companie până am terminat planurile de a două zi, am mai băut o sticlă şi încă una, apoi am plecat liniştiţi la culcare, cu viitoarele capturi în gând.
A fost frumos, dar a trecut prea repede!
Bogdan.
Delta Dunarii
Ai dat cu peste la stiuca ? 🙂
Am dat numai la momeala artificiala . A tras foarte bine la lingurita !
In locul tau as fi baut un vin curat de tara, fara sulfiti, apa si zahar.
Este adevarat ce spui. Eu insa prefer acest tip de vinuri, iar cele de tara nu prea imi plac. Este pur si simplu o chestie de optiune !
Asta cu sulfitii este o legenda urbana care trebuie stinsa. Vinul are nevoie sa fie tratat la fel cum un bebelus are nevoie de X vaccinuri in primii ani de viata. Sulfitii sunt mult mai putin periculosi decat detergentii care-i ingeram zilnic prin alimentatia uzuala.
Multumesc Yugo !
Prima fotografie cu voi in barca si ceata de dimineata mi se pare grozava ! Cat despre vin curat de tara , se foloseste sulf si la ala.
Nu am mai baut vin de casa, de foarte mult timp pentru ca in general e gresit facut.In fine, asa cum a spus Bogdan e chestie de optiune.
Multumesc Cristi ! 🙂
Maine, 9 oct , la MadamePogany revine degustarea de Eduardo Miroglio. Traminerul in cauza poate fi reanalizat incepand cu ora 19.15
In fiecare an am productia mea de vin, de fiecare data cumpar alt soi. Anul acesta am cumparat 200 Kg Muscat de Hamburg cu pretul de 1,50 lei/Kg struguri, rezultatul a fost de 160 l vin obtinut la un pret de aproximativ 1,8 lei/l, mai ieftin decat apa minerala, un litru de vin costa ma costa 2 lei si o apa minerala la 1 l costa 3,5 lei. O sticla de vin bun costa 50 lei. Mi se pare ceva ireal si datorita voua se devalorizeaza moneda !
multa sanatate
Ma bucur pentru pasiunea ta de a face vin, dar eu nu sunt asa gospodar. Cum spuneam nici nu imi place vinul de „butuc”, il prefer pe cel de 50 lei . Acum, ca din cauza noastra celor care consumam acete vinuri se devalorizeaza moneda… mi se pare un pic fortat !
Te respect pentru opinia ta dar sa stii ca de la Bucuresti la Ploiesti poti sa ajungi calatorind cu Dacia 1300 sau cu un Passat. Placerea de a conduce ramane aceeasi … doar confortul difera.
Un vin bun entry level poate incepe de la 30-35RON si nu de la 50RON.
Si eu am baut butoaie intregi de vin de buturuga sau vin realizat din soiuri nobile cu instalatiile proprii. Nu au nici o legatura cu un vin bun.
Abia dupa ce am inteles procesul de fabricatie al unui vin bun, care incepe de la momentul plantarii viei, am decis sa renunt la productia proprie.
Am sa mai fac vin doar de placerea de a produce si de a-l oferi apropiatilor nepretentiosi.
Ceea ce fac baietii astia este de apreciat … pentru ca nu este usor sa „evanghelizezi” gusturile oamenilor.
In final „de gustibus non disputandum” si daca tu te simti bine cu buturuga este foarte bine. Exista destule evenimente de vin in care se pot degusta soiuri de vin diverse. Poate fi un start pentru a intelege complexitatea acestui fenomen numit vin.
Succes!