—-Nu va mai dura mult și reperele se vor schimba. Se va spune așa: știi cea mai frumoasă cramă din România? Da, Rasova, bravo!… Ei, mai jos, e Dunărea… Acolo a facut un nene inginer – Saligny, un pod frumos cu 125 de ani în urmă, de unea Țara Românească cu Dobrogea.
—-Nu exagerez, pentru că părerea mea este că Rasova, în acest moment, e cea mai frumoasă și modernă crama de la noi. În turul cramelor dobrogene cu wineloverii, după vizita la Viișoara am ajuns aici, la Crama Rasova, pe malul Dunării, ajutați de autostradă, de vremea bună și cu doar cu 2 ore întârziere…
—-Întâmpinați de doamna Zoe Ghiuri și Valentin Ceafalău, am trecut rapid la sesiunea foto a împrejurimilor și turul cramei. Mai trecusem pe aici de două ori, dar niciodată nu am avut atata timp și nu în preajma apusului, care ofera o priveliște de vis. Cele 5 vinuri agreate înainte de vizită pentru degustare, s-au facut chiar 8, drept ‘pedeapsă’ că am întârziat și spre ‘bucuria’ celor 3 șoferi.
—-Sa nu uităm ca întregul tur de crame avea încă o motivație: sarbatorirea Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului Românesc, așa că vinurile aveau să stropească ‘mici’ aperitive machidonești: placintă cu brânză, placintă cu spanac, piperchi și în completare, ceva mezeluri de fițe. Vinuri? Am avut ceva… Vali le-a prezentat pe toate și aproape sigur au fost în ordinea urmatoare:
—-Craft Alb, un spumant făcut din Chardonnay și Columna (soi românesc omologat de SCDVV Murfatlar în 1985) obținut prin metodă tradițională îmbueliat nefiltrat. Răcoritor și expresiv, cam ce trebuia ca start de degustare pe frumoasa terasă cu vedere spre Dunăre.
—-Sur Mer Pinot Gris 2019, un vin proaspăt de vară, atrăgător nu doar datorită sticlei și etichetei ingenioase, dar e plăcut și vioi, perfect de împerecheat cu plăcinta cu brânză.
—-Sur Mer Chardonnay 2019 venea să confirme ceea ce constatasem în turul cramelor din Dobrogea de Sud: Chardonnay-ul și-a găsit un loc propice aici în oricare din variante, baricat sau nu. Ca și acesta, fiind un vin modern, dar cu tipicitate de soi, plăcut și reconfortant, cu note complexe de fructe albe și aluzii de alune cu vanilie.
—-Sur Mer Rose 2019 o cunoștință mai veche, remarcat și de Elizabeth Gabay la Concursul de Vinuri Rose ediția a 8-a, unde s-a clasat foarte bine. Un vin foarte apropiat de ceea ce se realizează în Provence, foarte echilibrat și exuberant, plăcut și care ar trebui să mulțumească o largă categorie a pasionaților de vinuri rose, făcut din PN+Sy+FN.
—-Nud Alb 2019, încă o noutate pentru mine și o propunere interesantă a enologului Răzvan Macici, vinul fiind făcut din Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Fetească Regală și Muscat Ottonel. Tonic și îmbietor datorită componentei aromate și provocator pentru amatorii de vinuri cu tente puternic florale.
—-Imperfect Alb 2019 este un blend de Fetească Albă și Fetească Regală, interesant și vioi. Nu am apucat să-l aprofundez, dar urmărind colegii de wine travel de lângă mine, sunt convins că trebuie să-l reiau curând.
—-Tortuga Alb 2016, nu-l știam și eram curios să cunosc gama de sus a cramei, mai ales acest vin. Asamblaj din Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Chardonnay, din care răzbat tonurile vanilate, iar în gust cele onctuoase ale Chardonnay-ului. Celelalte soiuri dau prospețime și notele tonice ce dau echilibru vinului. Categoric, pentru mine, este vinul cel mai complex și care mi-a plăcut cel mai mult.
—-Tortuga Roșu 2017, un vin viguros cu o complexitate aromatică dată de Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon și Syrah, plus maturarea timp de 18 luni în butoaie de stejar, care-i conferă o structură puternic aromatică și gustativă. De revăzut peste ceva timp.
—-Ei, bine, ultimele 3 vinuri le-am descoperit pe când soarele blând dădea să se ascundă de noi, surprinzând din nou un apus de zile mari și intrând în sesiunea a doua de foto. Am adunat de la participanti cele mai reusite fotografii si le pun aici de-a valma invitându-vă să faceți la Rasova o vizită cât de curând. Vinurile bune și oamenii primitori nu țin cont de anotimp.
—-Și ne-am grăbit, în ritmul nostru caracteristic, doar după poza de grup și, evident, după cumpărăturile care aveau să cocoșeze defintiv bietul van. Direcția: Constanța, cu alte două ore întârziere, unde mai aveam încă o degustare: Alira. Dar despre asta, în curând.
Comentarii recente