Vinuri din Dobrogea. Alira. Ziua 2, degustarea 4

Scris la 30 noiembrie 2020 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Cu un van ultra cocoșat de vinuri și cu alți 8 însoțitori în două berline, plecam de la Crama Rasova cu toata buna dispoziție spre hotelul Voila din buricul Constanței spre ultima degustare a zilei: vinurile Alira. Viteza maximă, vigilență x 16, bâjbială minimă și ajungem…  Decât 4 vinuri ne așteptau să fie descoperite prin prezentarea asigurată de Mr. George Wine, în mare vervă după o zi plină.
—-Alira este o cramă de 80 de hectare, situată pe înalțimile malurilor Dunării, în apropierea localităților Aliman și Rasova. Ai prins-o? AliRa…
—-Investițiile realizate cu ajutorul lui  Karl Hauptmann, un pasionat de vinuri și vizionar, au inclus Alira într-un lanț internațional de crame ce include Bessa Valley din Bulgaria și Chateau 9 Peaks din China, și care se ghidează după o filosofie comună de a face vinuri, la care enologul Mark Dworkin a contribuit din plin. Pasionații de vinuri își aduc aminte, cu siguranță, de vinurile Enira aduse în România și ulterior, de primele vinuri Merlot de la Alira – vinuri de mare succes.
—-Noi am început cu un Sauvignon Blanc 2019, foarte modern, ce exprimă terroirul din zonă, cu soc, citrice în amalgam și note minerale. Clar, a fost desfătarea șoferilor din acea zi… primul vin fără reținere.
—-Rose 2019 din gama Alira Clasic. Merită descris vinul ăsta, dar se cuvine să menționez și că cei de la Alira, după ce ani de zile ne-au arătat divese vinuri foarte bune roșii, au acordat o atenție mărită vinurilor rose. Atânt în gama Flamma (cu un raport calitate-preț de invidiat), Aliento – vin extrem de expresiv și aparte, clasat pe podiumul Concursului de Vinur Rose din acest an, cât și cel prezent –  pentru HoReCa, sunt vinuri atent construite, plăcute și mereu apreciate. Urmăresc de câțiva ani buni evoluția pieței vinurilor rose seci și credeți-mă, Alira în ultimii 4 ani a fost mereu sus. De altfel, întreaga Dobroge este la superlativ în crearea vinurilor rose de top. Revenind la ‘eticheta aurie’, e un vin perfect echilibrat, tonic, în acord cu bucătăria mediteraneană, și în care Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignonul s-au completat în mod armonios. Băut cu nesaț până la ultima picatură.
—-Fetească Neagră 2017 din gama Alira Clasic. Se lăsase răcoare pe terasa ultimului etaj, așa că acest vin cu note de prune uscate și vișine începea să placă. Tenta de lemn era și ea acolo, rotunjind corpolența și nu mai trebuia decât o geacă și un pic de cărniță, de care ne îngrijisem din plin dinainte.
—-Fetească Neagră Gran Vin 2016 este vinul cu care eu m-am delectat restul serii. Un vin rubiniu intens, robust, cu multiple note complexe, eu remarcând (pe lângă pruna afumată) și fructe roșii bine coapte, multă ciocolata neagră. După 14 luni în baric a rezultat un vin așezat, echilibrat, serios și generos în asocieri culinare pe bază de carne de vită în special. Până dincolo de miezul nopții nu m-am desparțit de el depănând momentele cele mai frumoase ale zilei alături de grupul de wineloveri.
—-De altfel, a fost și vinul care mi-a ‘dat stingerea’, pentru că în urmatoarea zi aveam o altă vizită de făcut. De aici predau ‘ștafeta’ lui George Wine pentru povestea vizitei de la Crama Gabai.
—-Cu bine,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *