“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu
—-La editia din aceasta primavara a targului de vinuri Goodwine, am participat la o prezentare a cramei bulgare Midalidare Estate. Desi am apreciat o parte dintre vinuri, atentia imi fusese atrasa si de resortul apropiat de crama, cu elemente de interes pentru familiile cu copii (rezervatie naturala, lac natural cu posibilitati de pescuit, trambuline, terenuri de sport-tenis, fotbal) pe langa posibilitatile de relaxare specifice spa-urilor (piscina inchisa, saune, masaj, wine-therapy). Cum minivacanta de Rusalii parea un bun prilej de vizitare, am si demarat tratativele de rezervare (nu inainte insa de a lega vizita la Midalidare de alte popasuri la doua obiective de interes din tara vecina: Arbanasi si crama Villa Yustina).
—-Timpul a trecut destul de repede, astfel ca pe 19 iunie la ora 12 am ajuns la Midalidare Hotel & Spa din localitatea Mogilovo, aflata la mica distanta de Stara Zagora, intr-o zona deluroasa si foarte linistita.
—-Cum cazarea se facea abia la ora 14, am studiat harta cu obiectivele din zona si am hotarat sa incepem cu vizita la crama, ca sa nu mai pierdem timpul, ca resort-ul ca resort-ul, dar obiectivul real tot legat de vin era. La poarta cramei suntem intampinati de un nene musculos, care intr-o engleza de Valea Traciei ne spune ca mai avem de asteptat pana la ora 13 cand incepe turul organizat al cramei. Soarele arzator si lipsa completa a umbrei din zona exterioara cramei, ne fac sa ne indreptam atentia spre alt obiectiv (muzeul vinului), care teoretic pe harta amintita aparea ca fiind in celalalt capat al localitatii. Ajungem relativ repede, dar nu dam decat peste o „kasi za gosti” sau cel putin atat am inteles de la cei de la intrare.
—-Ne intoarcem la crama si intram, dupa achitarea biletelor de intrare (7 leva/persoana) fiind preluati de o domnisoara ce avea sa fie ghidul nostru prin cladirile care adaposteau tank-urile din inox, sala baricurilor, muzeul vinului (in sfarsit!) si bineinteles sala de degustare.
—-In primele doua cladiri butoaiele rotative si picturile murale cu iz local erau elementele aparte, restul fiind cele obisnuite in astfel de locuri.
—-Muzeul vinului avea trei sali: in primele doua erau unelte arhaice utilizate in toate etapele prelucrarii strugurilor, costume populare din zona, fotografii cu diverse etape ale obtinerii vinului. Ultima sala era cea mai interesanta, cu mostre de vita de vie si sol, cu posibilitatea de a urmari la microscop diversi daunatori ai vitei de vie, cu medalii si diplome obtinute de vinurile cramei si chiar monitoare unde puteai sustine teste de verificare a cunostintelor in domeniul enologiei.
—-Iesind in curte am remarcat cate unul sau doua randuri de vita de vie din toate soiurile de struguri plantate pe cele 160 ha (nu toate pe rod insa) detinute de crama Midalidare. Proprietarul rus al cramei ce locuieste in Kazahstan a vrut sa fie unic in Bulgaria, astfel ca a dorit sa fie plantate numai soiuri internationale si niciun soi bulgaresc! Astfel strugurii rosii sunt Cabernet Franc si Sauvignon, Malbec, Mourvedre, Syrah, Petit Verdot, Pinot Meunier si Pinot Noir. Albele sunt reprezentate de Viognier, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Semillon, Riesling, Traminer si Chardonnay.
—-Insetati, ajungem si in sala de degustare un prim semn rau a fost ca Enomatic-ul era defect. Vinurile albe si roze-ul (Midalidare Traminer 2013, Riesling 2012, Chardonnay Calista 2013 baricat, Carpe Diem Rose 2015 CS + Syrah) au fost servite la temperaturi cu circa 4-5 C mai mari decat ar fi trebuit, astfel ca impresia lasata nu a fost prea grozava per ansamblu. Merita amintite totusi Riesling-ul 2012 care avea ceva tipicitate de soi si Chardonnay-ul, ambele finute si care au iesit in evidenta cu toata temperatura nepotrivita.
—-Rosiile propuse la degustare mi s-au parut un pic cam tinerele (Midalidare Merlot & Cabernet Franc 2014, Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Mogilovo Village 2013, Grand Vintage Malbec 2014) si cam toate aveau ca element comun un persistent gust… sarat, mineralitatea solului fiind (se pare) extrem de intensa. Chior in tara orbilor am considerat ca a fost Mogilovo Village 2013, un asamblaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Petit Verdot , fructat, cu ceva ciocolata (si bineinteles sare, dar parca mai putin evidenta ca la restul) singurul vin cumparat de altfel.
—-Paradoxal vinul care ne-a placut cel mai mult aveam sa il descoperim la restaurantul hotelului. Este vorba de Rose de Mourvedre 2015, un roze cu numai 12% alcool, usor fructat, cu aciditate medie si care servit la temperatura potrivita s-a dovedit un vin de vara excelent pe caldurile din acel moment. Nu cred ca trebuie sa mai precizez ca lista de vinuri din restaurant era formata exclusiv din vinurile cramei Midalidare, toate cu un adaos de bun simt (maxim 20 %).
—-Per ansamblu este interesant conceptul enoturistic tot mai des intalnit la sud de Dunare, cu crama apropiata de o unitate de cazare confortabila, prevazuta cu posibilitati de petrecere a timpului liber, atat pentru adulti cat si pentru copii, un exemplu de urmat pe scara mai larga si la noi.
Comentarii recente