Una scurtă cu Principessa
….Între relatări de vinuri de la GoodWine și “Vinurile Primăverii” de la Forumul Vinul.ro, pe motiv că a venit primăvara (pe bune), zic să împărtășesc cu voi câteva impresii ale unui vin încercat duminică seara.
….Printr-o fericită împrejurare (cadou) am ajuns în posesia unei sticle de vin mai neobișnuite: Principessa Gavia – Gavi 2009.
….Trec peste povestea siropoasă a prințesei Gavia (pe care o puteti citi aici) și tăbărâm pe vinul făcut la poalele castelului Banfi:
….Culoare pală, aproape străvezie, un pic galben-verzuie și clară.
….În nas îl simţi foarte floral, cu multe fructe coapte în care predomină caisele, pepenele galben, ananasul și ceva măr, destul de proaspăt pentru 2009.
….În gură vine o aciditate domoală, unde confirmă mai toate fructele aproape coapte și tenta aia specifică strugurilor (cortese) zonei, care dau un vin delicat, echilibrat și cu structură aparte. Alcoolul de 12,5% nu sare prin colțurile gurii, dar nici deparate n-ar fi. Fiind pe sfârșit de carieră, trebuie băut cam repejor.
….Mie mi-a plăcut foarte mult și îl recomand, acordându-i 7 ppn-e.
….Asociere? Eu m-am nimerit cu vinul ăsta într-o perioadă cam neplăcută. Chef Make ține un fel de post, așa că a trebuit să încropesc niște inimioare de curcan fierte și apoi trase la tigaie acompaniate cu un fel de tocătura-piure de ștevie și cu o tușă mică de usturoi. Nu trebuie să știți ce era la gura mea și nici poze n-am făcut, pentru că zâmbetul meu cu dinții verzui numai paharul meu trebuia să-l vadă. M-am pupat cu principessa de nenumarate ori, facând schimb de mucoase până mi-a disparut orice urmă de ștevie dintre dinți.
Ne-am iubit până la ultima picătură și dacă mai insistam, luam şi-un titlu nobiliar, probabil Cavaliere d’Aglio. Să mă scuzați pentru vocabularul de mai sus cu care nu v-am obișnuit până acum, dar la TV-ul meu se-nghionteau rapidiștii cu steliștii pe o brichetă pierdută în iarbă acu’ câțiva ani. E clar că nici în fotbal nu mai sunt bani.
….Ci vediamo, Principessa!
….RaSto
Cu preşedintele Băsescu la băute !
..
..Oare v-aţi gândit vreodată, dacă vă face o vizită preşedintele Băsescu, ce i-aţi pune pe masă? De băut, întreb? Bine, ştiu – un whisky, două, dar după aceea? Eu l-aş servi cu un vin şi aş dori să stăm împreună la taclale până târziu în noapte. Să-mi povestească toate lucrurile interesante pe care le-a trăit şi văzut într-o viaţă de om. Să-mi povestească de exemplu, despre “curvele” vestite din marile porturi ale lumii, despre ucrainiencele care urcă “la vapor”, despre brazilience şi paturile umplute cu apă. Apoi, ce să bei în tot acest timp?
M-am gândit la un vin nici prea ieftin, nici prea scump, nu de alta, dar să vadă că nu trăiesc bine! Un vin demisec mă gândesc, să-i ofer posibilitatea să-l bea cu apă dacă doreşte, dar totuşi să fie un vin bun. Bun, bun, dar ce vin? Clar că bună ziua, nu poate fi vorba decât de Vinea Alb 2011 de la Villa Vinea.
Aşa, ca să se înveţe minte!
….Este un un vin făcut din soiul de struguri kerner, cu alcool de 14%. Nu de alta, dar trebuie să văd cu ochii mei dacă ţine la băutură, după cum se lăuda!
Este un vin curat, cu o culoare galben pai şi o limpiditate excelentă. Foarte aromat, cu miros de caise, banane, mango şi ceva pepene galben. Aş mai adăuga un iz floral şi ceva citrice.
….Gustul este mai mult decât plăcut: lămâie cu miere şi o aciditate excelentă. Alcoolul este puţin dezechilibrat, dar îl bei mai rece şi se rezolvă. Finalul relativ scurt aduce o notă de grapefruit plăcută. Este un vin elegant, care se potriveşte mănuşa chiar preşedintelui şi este ideal pentru o noapte de poveşti. Mai ales, dacă acestea sunt despre femei frumoase…
….Vă doresc să deveniţi preşedintele României măcar pentru o singură noapte! Eu am fost!
….Bogdan
Porcul nostru, cel de toate zilele!
,,,,Ce să mai mănânci frate? Ce să mai găteşti?
….Acum, când toată lumea nu mai poate de atâtea regimuri şi diete, dacă spui cuiva că mănânci ceafa de porc cu cartofi prăjiţi e mai mult decât o blasfemie. E ceva asemănător crimei cu premeditare. Din dragoste pentru porc, cred! Şi totuşi este o mâncare foarte gustoasă, excelentă, de nu-mi vine să mă mai ridic de la masă. Sunt un criminal asta e, dar tot mănânc până o să crăp! Aşa din întoarcere am aruncat şi doi cârnaţi, chiar dacă mâine am să mor! Dar astăzi… eu sunt împăratul, cu atâtea mirosuri în jurul meu, cu platoul plin de “porcării” şi cu o poftă de mâncare nebună.
….Alături am desfăcut un Cabernet Sauvignon 2011 de la Avincis. Este un vin tânăr, puternic, frumos. După prima înghiţitură simţi cum îţi curge sângele în vine, cum renaşti şi cum îţi revin puterile. Este exact ca o fată frumoasă, mirosind a flori şi fructe de pădure. Simţi pământul de sub picioare cum îţi vibrează şi dorinţele cum se ridică la cer.Şi nu numai dorinţele…
….O să mă întrebaţi dacă nu este prea tânăr? Da, este! Şi cine anume şi-ar dori să doarmă cu o babă în pat? Eu nu! Este exact femeia frumoasă după care tânjim de o viaţă fără să ne exprimăm, cea pe care o visam, prinţesa pe care o aşteptam din copilărie. Este elixirul tinereţii, este zâna blândă care ne-a mângâiat copilăria, este Gina Pistol la pahar!
//Nu rataţi Cabernetul Sauvignon 2011 de la Avincis!
….Bogdan
Lectura de seară
….Am ajuns aseară, cam târziu de la filmarea pentru “Pofta de Viaţa”, unde tocmai mâncasem un piept de raţă răvăşit în orez cu legume şi nu mai aveam chef să-i văd pe Messi şi Ibrahimovic în Champions League. Aşa că la permanentul îndemn “mai citeşte şi tu ceva, lasă-l dracu’ de internet” m-am apucat de nuvela “Soare, aer, sol şi apă” din ciclul de scrieri Renatus, ediţie 2012, autor Alcovin din Măcin, editura Curtea Regală.
….Ei bine, nuvela de față n-o poți lăsa pe noptieră dacă te apucă somnul. Cartea am scos-o din răcitor, am rasfoit-o in pahar și vă spun și vouă pe scurt povestea:
….Culoare galbenă strălucitoare și foarte frumoasă, cu un nas complicat, care-ți aduce aminte că dacă te uiți acum pe geam, a venit primăvara. Iz de pepene galben, fructe exotice multe, ceva piersicuțe, ce mai, un aprozar întreg cu toate fructele expuse. La gust simți o aciditate medie, corp dat de chardonnay, fructat bine de la tămâioasă și muscat. Sauvignoul e cam stingherel pe-acolo, dar pune umărul și el la un cupaj echilibrat și în alcool(13%). Pe contraetichetă scrie o grămadă de lucruri. În primul rând că e compus din: chardonnay, sauvignon blanc, muscat otonel și tămâioasă românească, un vin „ușor baricat” (cam cât?) și că a fost lansat într-un „numar limitat de sticle” (cam câte?).
….Luate toate și-adunate, este primul vin care are muscat în el și-mi place. Îl găsesc comparabil cu Golemul Alb de la Basilescu, fiind un vin serios, dar greu de acociat cu ceva anume, pentru că e foarte generos din punctul ăsta de vedere. Pe contraeticheta sunt trecute carnițe albe, dar eu, doar așa de-al naibi, parcă l-as vedea lângă un mușchiuleț de porc, că tot suntem în post.
….Acord cu plăcere 7 ppn-e. Sticla mi-a rezervat-o la GoodWine simpaticul domn Alexandru Zaharia de la standul Alcovin, și am dat (cred) 45 lei.
….Noroc!
….RaSto
Mai multe
„20 pentru Pavel” în București
….Ieri, la Casa Basarab, am demarat și noi proiectul timișorenilor “20 pentru Pavel” degustând vinurile Casei de Vinuri Cotnari. Le mulțumim tuturor celor prezenți și mai ales pentru mâna de ajutor acordată: Monicăi Udrescu, Dragoș Stoian, familiei Savin, Dan Predescu, familiei Comandașu, Ștefan Doniga, Carmen Tudor, familiei Gînju, familiei Dobrițoiu, Simonei Iane, familiei Barabaș, familiei Ivanov, Ameliei Jarnea, Anamariei Orban, familiei Stoenescu, Roxanei Jouni și mai ales Casei de Vinuri Cotnari. Știam ! Vinul face bine !
Vin2.ro






Comentarii recente