Vremea Aniversărilor

Scris la 7 aprilie 2013 in Povesti despre vin | 2 comentarii

….Este o vreme tare nedecisă. Nici de munte nu merge că este prea cald, de mare nu se pune problema; atunci cu ce să-ţi omori timpul liber? Uite, o idee numai bună ar fi să te mai aciuezi pe la câte o aniversare, mă gândesc. Dar, una şi mai tare, pe care probabil nu o ştiaţi este să îţi serbezi ziua la un prieten. Ai scăpat de mizerie, deranj şi de toate pregătirile de rigoare. Numai să-ţi găseşti şi prostul! Ei bine, ţi-l găseşti! Mai de ruşine, mai de rugăminţi, mai de… tu stai la casă şi merge un grătar, mai de una, mai de alta am pus botul ca fraierul şi am acceptat. Vă vine să credeţi? Mie parcă nici acum nu-mi vine să cred ce papagal cu cioc am putut să fiu, pentru a accepta aşa ceva. Simţeam cum îmi cresc penele pe spate şi totuşi am zis “da”! Şi uite aşa şi-a rezolvat omul problema cu mâna mea, iar eu m-am învârtit de o zi de muncă şi emoţii, că vezi Doamne totul trebuia să iasă perfect, doar era şi onoarea mea în joc.
….Acum să vă mai zic una – până la urmă chiar mi-a plăcut. Am ales singur meniul şi băuturile, iar amicul a fost sclavul meu şi nu mi-a ieşit din cuvânt. A cumpărat el precum furnicuţa tot ce mi-a poftit inimioara fără se comenteze, nu s-a mai uitat nici la preţuri, că doar nu-şi permitea să ne certăm şi aşa am reuşit împreună o masă ca-n poveşti. Este adevărat am sărbătorit fix ca mesenii, fără dansuri şi alte chiuituri, dar am băut şi ne-am “îmbuibat” cum îi stă romanului bine în astfel de situaţii. Cu toate acestea, am schimbat câte ceva faţă de mesele tradiţionale şi desigur o să vă povestesc ce şi cum anume a fost.
….În primul rând am schimbat modul tradiţional în care bea romanul la masă. Nu am început cu ţuica, whisky, sau nu ştiu ce dulcegării gen: cornate, vişinate, caisate. Nu am continuat cu damigeana de vin de butuc, pusă pe masă pentru întreceri bahice, să stabilim cine cade primul cu capul în farfurie, să-l putem împinge cu piciorul dedesubt. Şi culmea, nici nu ne-am zburat creierii cu vreun coniac de “capac” în faza de final când de obicei pe bărbaţi îi apucă dragostea reciprocă, pupăturile şi urletele de parcă ar fi numai surzi pe lume asta. Nicidecum! Lucrurile au stat în felul următor: la aperitive am servit un vin alb, Sauvignon Blanc Premium 2011 – Villa Vinea. A mers nemaipomenit  cu brânzeturile, fructele de mare, sau salamurile. Apoi la vestitul grătar cu „porcării” şi pastrame  am băut un vin rosu, Cabernet Sauvignon 2010 – Crama Oprişor. Şi ce a uimit pe toată lumea a fost Amprenta 2011 – M1. Crama Atelier, vin alb dulce, desert pe care l-am asortat cu tortul de ciocolată. Nimic pe lumea aceasta nu se potriveşte mai bine! A fost magnific, parcă venit din altă dimensiune. Cum ai apropiat paharul de nas, o explozie de nectaruri, caise, miere şi struguri proaspeţi parcă te învăluie. Mere coapte, petale de trandafiri şi flori multe de salcâm te inunda până în adâncul sufletului. Şi curios lucru, după o linguriţă două de tort când ai ridicat paharul, gura parcă îţi este inundată de lichidul perfect. Perfect ca senzaţie şi aciditate, nici prea dulce, nici prea acrişor, dar atât de răcoritor. Fin că borangicul, şi atât de persistent cât să nu te lase să-l uiţi până la următoarea sorbitură. Este o minune la pahar! E demenţa la sticlă! Îţi ia toate minţile şi nu vezi în faţa ochilor decât paradisul pe pământ! Şi tortul…! Şi iar vinul…!
….Într-un final, după ce au coborât din rai, cu acceptul Demiurgului însuşi, toţi invitaţii au grăit în consens: diabolică combinaţie, crâncen de bun vinul! Şi dacă doriţi cumva un sfat prietenesc, eu vă spun: încercaţi Amprenta lângă tortul de ciocolată şi o să-mi mulţumiţi până la adânci bătrâneţe!
Vă doresc degustare plăcută!
….Bogdan

Mai multe

Românii au talent

Scris la 6 aprilie 2013 in Povesti despre vin | Un comentariu

….Dacă e vineri, atunci mă uit la la ProTV, unde cei mai îndrazneți români își arată la ce se descurcă mai bine. Cântă, dansează, imită, stau în cap, ascund chestii mai cu umor, mai cu penibil, important e să distreze publicul într-un show numit Românii au talent.
….Pentru un asemenea spectacol trebuie să fii pregătit. Mănanci înainte, te faci că ai luat desertul, iar în cazul meu, deschid o… sticlă de vin, exact. Aşa că pentru vinerea asta am deschis o sticlă de sauvignon blanc 2011 Terra Romana de la SERVE.
….Mă uit la Andra, care, parcă, începe să arate din ce în ce mai bine și mă calmez cu vinul deschis. Culoarea verzui-gălbuie, aproape transparentă și foarte clară. Nasul e de o tipicitate evidentă, cu iz de soc și pisoi scăpați din pamperși, cu arome clare de citrice aproape coapte. Mirosul creează așteptări, iar gustul nu se lasă mai prejos. Atac fresh, plăcut și cu aciditate domolită, sec, cu corp și alcool integrat perfect (13,5). Vinul ăsta e prietenos cu omu’ și nu mă complic să-l mai asociez decât cu persoane agreabile și cu umor. Mâncarea-i fudulie. Îi acord cu placere 7 ppn-e și-l consider în primele 3 sauvignoane din clasa sa.
….S-a tot scris despre povestea SERVE şi a descălecatorului francez Guy Tyrel de Poix, iar pentru cine nu o ştie, ar fi bine să o afle. Domnul Guy, nu numai că a făcut vin în Romania, dar a făcut vinuri bune, a impus un standard. Şi a învăţat şi pe alţii să facă. Unul din urmaşii SERVE-ului în menţinerea unui înalt nivel de calitate a vinului de pe la noi este Aurel Rotărăscu. În ultimii ani, cu ploi, cu secetă, cu alte şi alte necazuri viticole şi de piaţă, omul şi-a văzut de treabă şi din struguri mai buni sau mai răi, a menţinut nivelul de calitate cu care ne obişnuise Marele Guy.
….De-aia spun, că nu-i foarte greu să faci un lucru bun, dacă eşti perseverent, ai un vis mare şi mai porţi prin gene ceva ce românilor nu le lipseşte: talentul.
….Noroc,
….RaSto

Mai multe

Best Chilean Chardonnay

Scris la 5 aprilie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Facem o pauză scurtă din relatările de la GoodWine și mai scriem și de alte vinuri.
….La sfârșitul lui septembrie al anului trecut am fost invitat la o lansare de vinuri care a avut loc la unul din magazinele Cramei Halewood – pe Moșilor 268-270.  Pe lângă multe vinuri interesante văzute acolo, mi-am    cumpărat un vin, care la degustare se prezentase foarte bine Marques de Casa Concha Chardonnay 2011.
….Ei bine, ieri i-a venit rândul să-l aprofundez. Și cum pe la ora 15.oo fusesem la dentist și timp de 3 ore nu aveam voie să mănânc nimic, nici nu prea aveam chef de lucruri crocante sau de rumegat mult, am avut parte de la chef  Make de niște paste moi, înecate în brânză grasă ușor sărată.
….A naibi potriveală.
….Ce zice vinul? Păi, mai întăi că sticla e frumoasă, etichetă și contraetichetă cu tot ce trebuie pe ea: informaţii, poveste, tot. La culoare zicem că e galben strălucitor. La nas începe greul, pentru că intrăm în complicăciuni. Datorită baricării timp de 12 luni, tot ce iese din pahar se concretizează în: fructe coapte (ananas, citrice, chiar și banane), arome clare de vanilie „cu afumătură”, toate într-o combinație provocatoare, care te invită precum șarpele Kaa (trust in meee..). Cu cât îl zgâlțâi mai bine, mirosul se modifică ușor și nu știi ce să mai crezi. Prima gură nu te uimește, dar remarci amestecurile succesive de dulce-acrișor. E catifelat, cu mineralitate aparte, onctuos, cu textură cremoasă, crocant, fără prea mare aciditate și cu cele 14% de alcool la locul lor. Tot mix-ul ăsta e corpolent și echilibrat, deci, bun! Amăreala de final nu o punem la socoteală, pentru că așa trebuie să fie. Am dat 52 lei la vremea aia și acord 7,5 ppn-e. Wine Spectator zice 90, iar Wine Enrhusiast 86 puncte.
….Combinația de paste în brânză cu Chardonnay-ul, în general e reușită, dar aseară au fost chiar la superlativ.
….Despre Casa Concha sau Concha y Toro, nu e cazul să mai insist, pentru că știu că toți stați bine cu Google-ul, așa că închei.
….Noroc!
….RaSto

Mai multe

S-a cântat Bingo la …

Scris la 4 aprilie 2013 in Povesti despre vin | Un comentariu

…Casa Panciu!  În a 2a zi de GoodWine am mai avut parte de încă o lansare. La standul Casa Panciu, s-a adunat multă lume, unde Mr. White Gloves – Sergiu Nedelea, a vorbit în premieră de vin cam ciudat. Cabernet Sauvignon 2012 – vinificat in alb. ……Am asistat la prezentare, am ascultat ce fac oamenii vrânceni în vie şi în cramă, reuşind printr-un experiment curajos să scoată un vin care pe la noi…mai rar s-a incercat. Aşezat la coada pentru testatea vinului, mi s-a spus că nu mai au pentru cumpărare şi să vin mâine. Bine… Am revenit şi iată cu ce am ajuns acasă: Ediție rară 5962 sticle  (sticla nr.91, la mine)  îmbuteliat în 28.02.2013 (nu mai sunt sigur cât am dat pe el, dar nu mai mult de 30 lei).
……Introdus în “laboratorul” din Chitila, cu un ochi la Antonescu şi cu celălalt la Băsescu și Ponta, au rezultat urmatoarele:
– Culoare : ușor gălbui-verzui-străvezie, cu bule mici-mici în pahar;
– Nas: soc, corcodușă și mango, plăcut, drojdii fine cu iz neozeelandez;
– Gust: surprinzător, acidulat bine, aromat și foarte placut, cu destulă tipicitate de sauvignon (!!), toate florile și fructele exotice sunt acolo, în pahar, prietenos și echilibrat alcoolic (12,5%), cu suficient corp și ușor amărui în post gust, dar atât cât trebuie.
……Un mic minus: eticheta cam simplă și inexpresivă, dar nu urâtă. Un vin bun, îl recomand cu încredrere şi îi acord 7 ppn-e.
……Îmi pare rău că nu știu să joc, dar aseară în Chitila s-a „cântat” Bingo pentru Casa Panciu.
……RaSto

Mai multe

Recunoastere pentru “Vinurile Primaverii” la Forumul Vinul.Ro 12-14 aprilie 2013

Scris la 3 aprilie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Recunoastere pentru “Vinurile Primaverii” la Forumul Vinul.Ro

    Intre 12-14 aprilie 2013, profesionistii de varf din HoReCa si retail, industria vinului (productie, marketing, distributie, echipamente etc), bloggerii de specialitate, dar si pasionatii de vin vor avea posibilitatea sa participe la cea de-a doua editie a Forumului Vinul.Ro, singura conferinta nationala despre vanzarea si promovarea vinului, eveniment care se va desfasura la Marshal Garden Hotel (5*) din Bucuresti. Concomitent, va avea loc si primul concurs de vinuri al anului, organizat impreuna cu Organizatia Somelierilor din Romania (OSR 2011) sub titulatura de “Vinurile Primaverii” si destinat sa ofere recunoasterea meritata si vizibilitate publica noutatilor de calitate aparute pe piata din Romania sau care se pregatesc sa intre pe piata.

Mai multe