Povesti cu Riesling de Mosel

Scris la 18 februarie 2021 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Dacă acum un an, la început de februarie, participam direct la un târg de vinuri extrem de bine organizat și unde am avut ocazia degustării unor vinuri excelente (Vinexpo Paris), începutul anului 2021 m-a găsit urmărind târgurile virtuale. Acestea au rămas cam singurele posibilități ale producătorilor de vinuri să-și facă cunoscută oferta, în vederea găsirii de noi piețe de desfacere, pentru a trece mai ușor peste o perioadă extrem de dificilă.
—-Unul dintre acestea este Hopwine, nu întâmplător tot un târg francez, cu un motto sugestiv (și incitant) “virtual meetings &real tastings”, unde se puteau solicita mostre ale produselor oferite de cramele/asociațiile de vinificatori participante.
—-Deși coletul sosit de la organizatorii târgului a fost foarte bine garnisit cu mostre (micuțe – 20 ml – dar multe), astăzi am să vă prezint impresiile referitoare la mostrele primite direct de la unul dintre participanții la târg, mai precis crama germană Nikolaus Köwerich.
—-Plasată în zona mediană a râului Mosel, în localitatea Leiwen, vecină cu mai cunoscutele Trier și Bernkastel, crama are o istorie îndelungată, primele atestări documentare legate de cultivarea viței de vie în familia producătorului datând din 1548!
—-Proprietarul cramei a încercat să respecte principiul biblic conform căruia vinul trebuie să bucure inima omului și cele 3 vinuri trimise (din gama entry și middle level) nu se abat de la acest principiu.
—-Primul vin EINBLICK N⁰ 1 (Perspicacitate N⁰ 1), este un vin proaspăt (2019), lejer (11%), citric, cu o aciditate specifică soiului și zonei  (dar și cu o tentă off-dry la fel de specifică), un vin gândit să fie băut cu plăcere la mesele de zi cu zi sau la petreceri, buna dispoziție fiind garantată. Un vin versatil, ușor de asociat clasic cu peste, carne albă, fructe de mare, dar care a mers perfect cu o shakshuka marocană ușor spicy (cumin și chilli).
—-Denumirile neconvenționale ale vinurilor par hobby-ul vinificatorului cramei, un bun exemplu fiind: FÜR FEEN UND ELFEN (Pentru zane și elfi)! Tot 2019, dar un alt portativ gustativ, deși aciditatea și tenta off-dry erau din nou prezente, a fost mai floral și fructat, piersicile fiind cele mai evidente. Tot lejer (10%), cu o tipicitate evidentă pentru un riesling de Mosel, a făcut fată cu brio unei brutale shaorma garnisită cu sos de curry și ardei jalapeno.
—-Nivelul vinurilor creste, astfel că ultimul FÜR TRÄUMER UND HELDEN (Pentru visători și eroi) 2018 este un Riesling Spätlese Prädikastwein. Mai complex, mai onctuos, mai dulceag, puțin alcoolizat  (8,5% !), cu o aciditate susținută, cu note de miere și mango, cerea clar un desert. Un tort Sacher a fost ce i-am pus alături…și s-au completat excelent.
—-Portofoliul producătorului este însă mai bogat (inclusiv în premii pe la concursuri internaționale de profil) și după ce am degustat aceste vinuri, privind și peisajele din zona (zilele trecute a nins in zona), mai că mă bate gândul să fac un circuit de aprofundare a soiului care a pus Germania în rândul țărilor care contează în lumea vinurilor.

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Hopwine – un studiu in alb - Povești cu vin - […] cum v-am spus aici, în lipsa târgurilor de vin reale, am descoperit unul virtual, Hopwine, unde am solicitat mostre…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.