2 la pahar. Episodul 5. Azi, cu Izabela Barbu

Scris la 26 decembrie 2013 in Povesti despre vin | Un comentariu

….Ca să petreci bine Crăciunul trebuie să te antrenezi.
….Și de dragul spritului Sărbătorilor de Iarnă am intrat “în cantonament” dându-mi întâlnire cu Izabela Barbu, cunoscută și sub numele de Jezebel – Crăciunița mea preferată. Așa că restaurantul Grinzi ne-a găzduit întâlnirea unde am făcut un scurt remember al întâlnirilor noastre, asupra debutului ca interpretă de muzică interbelică românească, fado, chansonette, muzică sud-americană, folclorică (Maria Tănase) , jazz standard și în curând tango și toate astea după momentul în care a spus ”adio bancă şi servicii financiare”! Așa că Iza (cum îi spun prietenii) a decis în 2009 să întâmpine criza ajunsă și la noi, cântând! Dar nu oricum.
….Pentru că atunci când, la insistențele unei prietene, am ascultat-o prima dată pe Iza la Clubul Spice, m-am dus foarte aproape de scenă să văd cu ochii mei dacă e adevărat ce aud. Și de-atunci „Je ne regrette rien” că am ascultat cea mai frumoasă „La vie en rose” pe care o ascultasem live in România. Dar un roze aveam și noi să-l descântăm la masă: Terra Romana 2013 de la S.E.R.V.E.
….Iza este amatoare de vinuri roşii, dar nu mi-a putut refuza analogia cu chansonetta, așa că am luat vinul la buchisit, cu un păstrăv și un mille fois. Primul lucru care ne-a făcut plăcere a fost mirosul de frăguțe proaspete și amestecul lor cu ceva căpșune. Un miros de fructe de vară, carei îi cam ducem dorul, asta după ce-am decis împreună asupra culorii de ceapă la a 4-a foiță.
….Printre poveștile frumoase despre concerte trecute, am reținut că 1 Decembrie l-a petrecut la căldură, de Ziua Natională cântând în Muzeul de Artă din Tel Aviv, unde comunitatea originarilor din România s-a bucurat să reasculte cântece românești de odinioară, Iza promițând să revină la vară, când, probabil rozeul ăsta-și fi va terminat ultimele picături. Pentru că acest cupaj de fetească neagră cu merlot se bucură de vioiciune, aciditate ridicată și un echilibru foarte bun al alcoolului (de 13,5%). Are un gust de grapefruit roșu, cu alternanțele alea de dulce-acrișor, ceva pomelo, măr roșu proaspăt și mai ziceți și voi, că eu mi-am epuizat reperele. În niciun moment nu spui că e un vin foarte nou pentru că e foarte așezat, deși îi razbate prospețimea. Printre doi dumicați și 3 oase de păstrav am agreat asupra celor aproape 7 papioane și-l voi reîntălni cu drag pe unde-l voi întâlni.
….Până atunci, Iza se concentrează pe cântările sale (următoarea fiind de Revelion la Palatul Parlamentului) și pe proiectul său de suflet, lansarea unui disc cu muzica Mariei Tănase într-o variantă nouă, dar nu vreau să dezvălui mai mult din surpriză. Iar cum o asemenea lucrare nu se face chiar ușor, ne ocupăm pe problemă, neuitând să punem la cale în februarie 2014 și o mare degustare prin care să ajutăm niște copii de lângă Fetești, Iza știind deja că Vinul face bine! Și poate se gândește și la o baladă marinărească napoletană, de care știe că-mi place.
….Spiritul Crăciunului ne-a atins complet, așa că aștept cumințel dublul eveniment din 7 ianuarie, unde Sf. Ion trece puțin pe planul trei. Prietenii știu de ce!
….La Mulți Ani tuturor!
….Jezebel & RaSto

Un comentariu

  1. Sunt nerabdator sa o cunosc si in special sa o ascult pe Jezebel cantand FADO. Ar fi pentru prima data cand ascult acest ritual si patrimoniul muzicii portugheze in glasul si pe buzele unei romance. Despre Terra Romana Rosé 2013…interesant si atragator. L-am incercat doar o singura data, cu carne la gratar: s-au completat si imbratisat dansand un menuet francez.

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pe valurile muzicii la Brăila » Povești cu vin - [...] pe drum spre Brăila pentru un dublu eveniment: degustarea vinurilor Cramelor Recaș și concert Jezebel – Pe valurile muzicii…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori