Vara în Alb – partea întâi

Scris la 3 iunie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Ca să ne-nţelegem de la început: 1 Iunie- Ziua Copiilor se serbează dimineaţa. Cel mult până la prânz. Faci cadouri copiilor, un bombon, o ceva și seara te bucuri de faptele bune făcute, serbând lansarea ediției de 2013 a campaniei Alb..Vara in Alb! Eu aşa am făcut.
….Vineri seara, mi-am dat întâlnire cu Carmen, Silviu și Dan la un vin alb, în Centrul Vechi, să sărbătorim Ziua Copiilor. Copii n-au fost, pentru că era seară. Ne-am oprit la La Mama, pe Lipscani colț cu Băcani, unde brusc, mi s-a făcut poftă de sarmale. Rolul copiilor l-am preluat noi, alegând pe rând vinuri albe din cele 9 oferite în campania inițiată de Vinul.ro, Toți aveam zâmbete în ochi și ne bucuram de oferta la pahar, precum copiii în magazinele de jucării. „Cu ce începem? Negociem. Bine, le luăm pe-astea 3 în prima serie și apoi pe ..Hai”!
….Jucăria 1: Nachbil Trio 2011
Vinul e un cupaj din 3 soiuri: sauvignon blanc, mustoasă de Măderat și fetească regală. Are o culoare gălbuie cu puțin verzui, iar în pahar găsești mici bule acide dacă ai răbdare 30 de secunde și nu-l bei imediat. Miroase foarte plăcut a fructe verzi, necoapte și tot felul de citrice. Pe mine m-a cam ispitit și l-am și dus la gură. Începe bine, acidulat și se simte feteasca mai mult, apoi vine și acidul de la mustoasă, iar sauvignonul e cam reținut, dar ajută și el la corpolență. Alcoolul e domol (11,5%), bine integrat și pe final simți gustul de lămâi, grapefruit și ierburi. Un vin sec și agreabil pentru seri de vară. 6,5ppn-e.
….Mai vorbim, mai povestim aventurile pe mare ale lui Silviu şi-mi sosesc sarmalele. Porție mică, pentru copii, trei bucăţi, de poftă.
….Jucăria 2: Rene Faure 2012
Vinul ăsta îl încercasem mai demult, pe cel de 2011. Nu-l mai ţineam minte, aşa că eram curios. La culoare…cam transparent, mici tente galbene şi cam atât. Dar se pune în evidență cu un miros aproape exploziv floral, cu lămâi, grapefruit, soc, o nebunie. Surpriza vine şi când îl guşti, pentru că se confirmă notele olfactive. Combinaţia de zghihară cu aligote e foarte reuşită şi face vinul agreabil, iar sarmalale mele s-au simţit foarte bine cu licoarea. 12,5 grade de alcool, totul echilibrat şi lejer. Nota generală a mesenilor: vin bun de nuntă! Cu un post gust uşor amărui, dar fără să deranjeze. De la socru’ mare: 6,5 ppn-e.
….Jucăria 3: AREZAN 2011 M1.Crama Atelier
….Pe bietul Cosmin, ospătarul care ne servea, îl cam zăpăcisem cu cererile noastre și se temea că încurcă paharele aduse. Am avut noroc, nu le-a încurcat și ne-a spus: ăsta mai galben e Arezan. Da, culoarea e mai galben-aurie și verzuiul nu prea se arată la față. Cupaj de fetească albă+fetească regală. Printre mirosul floral, dulceag se simte ceva lemn. Ce o fi baricat nenea Macici aici?..Dar îl simți cu fructe coapte, mai elegant, cremos și mai ales corpolent, dulceag-acrișor și mai serios în alcool: 13,2%. Are ceva post gust și simți pe final nota aia amăruie plăcută. 7 ppn-e.
….Ne mai întâlnim și cu câțiva amici, ne salutăm cu alții și conchidem: urmatoarele 3 ”jucării” le povestim mâine. Prea multe într-o singură zi strică, așa că închei aici și reluăm povestea Verii in Alb mâine.
RaSto

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Vara in Alb - partea a doua - Povești cu vin | Povești cu vin - [...] rămăsesem? Ah, da… la a 2a serie de vinuri la pahar de la La Mama din Campania Vara in…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori