2 la pahar. Azi, cu Ioana Bidian Micu

Scris la 13 decembrie 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Zilele trecute m-am reîntâlnit cu Ioana, după ce ne văzusem întâmplător la GoodWine și am hotărât să bârfim un vin.
Degustarea vinului propus de mine s-a transformat într-o poveste despre Ioana, o ardeleancă a cărei poveste de viață e strâns legată de Cluj, unde a parcurs și absolvit Facultatea de Horticultură cu specializare viticultură și oenologie, în anul 2000. Trebuie să-i fi plăcut mult ce a învățat, pentru că a continuat timp de 11 ani să predea studenților parte din știința și farmecul vinului, iar în paralel s-a apucat de studiul marketingului, al brandingului și și-a făcut timp și pentru un masterat în vinificație.
Aveam în pahare un vin mai puțin obișnuit, un chardonnay 2014 de la Viu Manent. Lângă el, ca discuția să fie mai “unsă”, cei de la restaurantul Madame Pogany ne-au propus risotto cu creveți, dar eu știam că merge și cu paste, așa cum pregătisem cândva acasă. Când ești specializat în realizarea vinurilor, se întâplă să fii mai ceva mai critic cu vinurile altora, așa încăt Ioana și-a luat rolul în serios și a luat la puricat fiecare element al vinului din pahar.
În timp ce ajunsesem la perioada postuniversitară din cariera Ioanei, adică la capitolul Wine Club by ArtVinium -proiectul său de prezentare a vinurilor prin intermediul artei contemporane, alături de iubitori ai vinului împătimiți de artă- am apucat să cădem de-acord că vinul este extrem de floral și fructat, că nu tipicitatea e caracteristica sa forte, că are o aciditate ridicată, o prospețime ajutată (probabil) și de un adaos discret de dioxid de carbon.
Timpul trece repede când te pui cu Ioana la taclale și ajungem la perioada Liliac Winery. Ajunsă în primul an de vinificare a vinurilor de la Batoș, se implică în tot ce ține de vinificare, promovare, vanzare, maketing și în scurt timp ajungem toți să cunoaștem vinurile din Transilvania sub emblema liliacului stilizat. Că e vorba de sauvignonul blanc, feteasca albă sau regală, pinot gris, Young Liliac sau Crepuscul, vinurile de la Lechința și Batoș încep a fi recunoscute ca fiind printre cele mai bune vinuri românești. Marea provocare a constat în realizarea vinurilor roșii, pentru că puțini credeau că-n Ardeal se pot realiza vinuri roșii bune. Dar când ai de-a face cu oameni dedicați, ambițioși și calați pe ținte clare precum e Ioana, e greu să nu-ți iasă, astfel că succesul Liliac Winery va fi mult timp asociat cu una din cele mai frumoase și provocatore perioade ale sale.
Pe cât de fresh & fruty era vinul nostru chilian, cu alcoolul de 14% elegant și corect așezat, pe-atât de proaspăt este noul proiect al Ioanei: WineUp Despre viitorul proiect nici nu aș vrea să scriu prea multe, pentru că sfârșitul lunii martie din 2015 ar trebui să vină cu multe surprize, iar Ioana știe să surprindă atunci când își propune. Vor fi 3 zile pline de prezentări, masterclass-uri, cu zile dedicate industriei vinului, distribuitorilor, horecarilor și publicului larg , toate în centrul Clujului.
Dar nu mai scriu mai mult pentru că și mie-mi plac surprizele, așa că batem palma pentru +6,5 papioane pentru zglobiul vin potrivit pentru summer party-uri și ne despărțim promițându-ne că cel mai târziu ne vom vedea la Wine Up Fair Transylvania. Eu sunt sigur de asta.
La Cluuuj, no, un’e în altă parte?!
Succes Ioana!
RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *