Dealurile Drăgăşaniului

Scris la 23 mai 2013 in Povesti despre vin, Slider | 4 comentarii

….Puţine locuri din ţara noastră se pot mândri cu asemenea panoramă. Aduce parcă cu lumea suprarealistă, ce te face dacă închizi vreo clipă ochii să începi pe dată să visezi personaje şi tărâmuri de poveste, ce par desprinse din magnificele picturi ale lui Dali. Nu îţi vine să muţi privirea, iar dacă o faci simţi cum ai pierdut partea frumoasă a sufletului tău.
Bine, eu am ajuns aici, nu pentru un seminar de peisagistică, ci după cum vă puteţi imagina pentru o sărbătoare a vinului bun. Aceasta, datorită invitaţiei Ralucai Bauer şi lui Oliver Bauer cu ocazia serbării cramei Stirbey.
….Seara dinaintea petrecerii am făcut o vizită vecinilor de la Via Sandu, unde ne-am bucurat de ospitalitatea şi vinurile lui Cornel Sandu proprietarul viei, apoi de calităţile de bucătar ale lui Oliver Bauer. O seară minunată într-o companie deosebit de plăcută.
A doua zi de dimineaţă am ajuns la crama Stirbey unde am fost întâmpinaţi de proprietarii cramei: Ileana şi Jakob Kripp, care parcă prin simpla prezenţă îţi transmiteau o stare bonoma, relaxanta şi de bună dispoziţie.
….Apoi, a început destrăbălarea cu vinuri bune, băute de la cap la coadă şi de la coadă la cap, cu “şampania” într-o mână şi cu vinul în cealaltă. Am avut parte şi de o degustare mai sofisticată cu vinuri din producţia anului 2006: Sauvignon Blanc Vitis Vetus, Sauvignonasse, Feteasca Regală Genius Loci, Novac, Feteasca Neagră, Negru de Drăgăşani, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tămâioasa Românească Dulce. Trebuie să recunosc că toate vinurile au fost nemaipomenite, dar Novacul mi s-a lipit de suflet!
Cu toate acestea azi o să vă vorbesc despre un alt vin al cramei Stirbey care mie personal mi se pare deosebit: Prince Stirbey Crâmpoşie Selecţionată 2012.
….De ce acest vin a devenit aşa deosebit pentru mine? Pentru că mă însoţeşte întotdeauna indiferent unde mă duc, pentru că a participat la toate petrecerile mele din acesta primăvara, pentru că m-a scos împreună cu prietenii la dans desculţi prin curte la doisprezece noaptea, pentru că toată lumea din jurul meu îl adoră. A devenit nelipsit din viaţa şi de pe buzele mele. Ce mai, este ca o nevastă frumoasă pe care toţi ţi-o admiră, dar fiecare încearcă să ţi-o fure!
….Dar, de ce chestia asta? Pentru simplul motiv, că este un vin curat, proaspăt, plin de arome citrice, florale şi tot ce vreţi. Are un aer de nobleţe cu toate că nu este deloc sofisticat, te face să-l percepi ca fiind prietenul tău de-o viaţă şi niciodată indiferent de mediul unde-l întâlneşti nu te dezamăgeşte. Foarte băubil şi alunecos merge atât cu mâncare cât şi fără, la o terasă cu prietenii, sau la tăiatul gazonului. Ce mai, a devenit un membru al familiei mele şi aşa sper să rămână! Nici nu vreau să-mi imaginez cum aş putea trece această vară fără ajutorul lui. Cumpăraţi-l repede până nu îl iau eu pe tot!
Bogdan

Mai multe

Voulez-vous rose avec moi?

Scris la 22 mai 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Încă nu s-au stins ecourile concursului de marţea trecută Centura Roze. Astazi am să vă vorbesc  foarte pe scurt despre unul din finalişti, Liliac Roze 2012. De la cei 30 de judecători, a luat în cele 3 tururi de analiză o medie de aproape 85 de puncte. Mult, puţin? Deh, după gustul şi părerea fiecaruia. Un lucru, însă, e clar: la Lechința de fac vinuri bune.
….Ce e de spus despre acest vin? În primul rând că e făcut din fetească neagră şi merlot şi că are 13,5 grade de alcool.
….Toţi l-am văzut ca având o culoare interesantă, de foiţă de ceapă, plăcut şi promiţător. Miros: proaspăt de fructe roşii de pădure, dar şi ceva iz de tămâioasă şi drojdii fine, după care simţi merlotul. Gust : acidulat bine cu iz de mere necoapte, atac un pic dulceag, aparent apos, dar apoi vine şi corpul, catifelat, dar un pic alcoolizat pe final, care-l coboară, plasându-l sub nivelul mirosului. Opinia mea e că e bine să bei ceva apă la vinul astă. 7 ppn-e.
….Îl găsesc agreabil cu mezeluri subţiri şi legume, ceva caşcaval, dar şi lângă o salată de vară cu pui. Recomandat mai ales doamnelor, datorită aromelor şi asortării la o garderoba de vară caldă.
….Vă urez La Vie en Rose,
….RaSto

Mai multe

Illuminati

Scris la 21 mai 2013 in Povesti despre vin, Slider | 6 comentarii

….Ceea ce numim realitate este, de fapt, un fenomen care se desfașoară pe două planuri.
….Primul, al pieței de vin, cel vizibi și la îndemâna oricărui om care citește presa, se uită la tv, umblă prin localuri, în hypermarket sau accesează magazinele online. Acestea sunt doar vârful aisbergului.
….Cel de al doilea plan este cel nevăzut de cei mulți. În dimensiune ascunsă a internetului, prin intermediul bloggurilor, se pune la cale însăși viitorul mondial al vinului. Autorii? Un grup ocult care veghează destinele tuturor de ceva ani.            Cei care au auzit de ei, le spun Bloggeri de Vin, dar nu vă luați după asta. De fapt, umblă acoperiți sub denumirea de Illuminati.
….Mișcarea – formată din liber-cugetători ai enologiei sau și mai rău: ingineri, profesori, doctori, economişti, sociologi și alte meserii aparent oneste, angajați sau antreprenori – urmărește să promoveze perfecționismul vinului în formă calificată, prin intermediul web-urilor și bloggurilor proprii, transformând internetul și rețelele de socializare în platforme de propovăduire a vinului în țară și nu numai. Binemeritata acuză care li se aduce în mod curent este aceea de permanent complot asupra ierarhiilor şi dorinţa de răsturnare a monarhiilor, religiilor şi legilor care dictează în piaţa de vin, iar dorințele lor sunt nestăvilite.
….Organizați mai riguros decât mișcarea browniană, bloggerii de vin acţionează individual sau în grupuri mici şi de multe ori lovesc în mod ţintit, dând lovituri ce pot lăsa sechele vinurilor proaste sau preţurilor nejustificate. Oculta mişcare poate reacționa violent şi imediat prin reprezentanții săi, adesea numiți toxici, la acuze de integritate, onestitate, obiectivism, moralitate, îmbogățire pe bază de postări sau abateri de la charta mișcării (încă nescrisă). Cred că vă e clar, că actuala criză economică, precum şi terorismul pot fi o glumă pe lângă atacul bloggosferei Illuminati.
….Numele ocult vine și de la faptul că din resurse proprii, membrii mișcării fac analiza vinurilor cumpărate, alocând fonduri uriașe, cu care state sărace și-ar putea plăti datoriile externe (în avans). Illuminati citesc permanent cărți și reviste de specialitate, fac cursuri de profil și sunt prezenți la toate aparițiile, târgurile și lansările de vin din țară și din lume. În mod foarte perfid, unii organizează evenimente de entertainment, culturale și caritabile având ca unic scop prezentări de vin, de cele mai multe ori, vinuri noi și chiar foarte bune. Aceste acţiuni se desfaşoară sub numele de cod: degustări de vin. Diabolicul lor program nu se opreste aici, adesea sfătuind propietari şi manageri onești de localuri ce vinuri să ofere în liste, ce pahare și cum se servește sau se vinde vinul mai bine. Mai nou, există zvonuri depre Illuminati că ar putea participa la concursuri de vin, atât naţionale, cât şi internaţionale. Sub aparenta mască a persoanelor onorabile, unii bloggeri de vin organizează excursii prin crame și centre viticole, făcând cunoscute locuri, podgorii, investiții în vinificare și evidentiează oameni care cu dăruire muncesc cinstit și care, în naivitatea lor, nu cunosc adevaratul substrat.
….În ocult-zie, evitați persoane care pot fi dintre cele descrise mai sus, indiferent cât de prietenoase, joviale şi dinamice vă pot părea la prima vedere. Dezabonați-vă de la orice newsletter suspect de vin și dați restart direct calculatorului la apariția vreunui articol scris de persoane cu semnalmente de acum cunoscute.
….Luați în serios cele scrise, pentru că, oricum, vinul vă poate îmbata, iar cititul strică vederea.
….Ocultul,
….RaSto

Mai multe

Dorada bãlãcit în chardonnay

Scris la 19 mai 2013 in Povesti despre vin | 11 comentarii

….Cu ceva timp în urmă, prin amabilitatea domnului Dan Bundur am fost invitat la o degustare de vinuri a cramei: M1 Crama Atelier, al cărei manager dealtfel este. Bucuros, am dat curs acestei invitaţii şi astfel am descoperit câteva dintre vinurile noi lansate în această primăvară. Toate bune şi frumoase, vinuri interesante, printre care şi Leat 6500 Chardonnay 2011. Ce să zic, de atunci mi-a cam rămas gândul la acest vin şi cu toate că a doua zi mi-am comandat provizia pentru câţiva ani buni de acum înainte, nu am apucat să desfac nici o sticlă…
….Şi atunci ce să fac? Pentru că tot e duminică, am dat fuga după nişte peşte Dorada (în jur de 200-300 de grame bucata, pentru a fi mai dulce), apoi i-am aruncat pe o tablă cu un strat de 2-3 centimetri de sare mare, încinsă suficient pe focul grătarului meu. O nebunie curată! O desfătare a simţurilor! Peşte gol mâncat cu mâna! Să te faci ca porcul frate, plin de ulei până la coate, mozolit pe fată până la urechi şi să te bucuri în tihnă de acest festin şi de faptul că nu este nimeni prin preajmă să te vadă. Şi să-ţi umpli pahar după pahar şi să nu-ţi pese de petele grase de pe marginea gurii lui şi să simţi fericirea aceia copilărească ca atunci când ai făcut un lucru interzis si nu ai fost prins.
….Dar, să vă zic ceva şi despre vin ca aşa ne-a fost vorba!
….Culoarea lui este galben pai, plăcută, cristalină, cu o limpiditate excelentă.
….Imediat după ce am deschis sticla, primul pahar a venit cu arome de pepene galben, mango şi lime. După 10-15 minute însă, aroma s-a schimbat complet. De la primul atac simţi fumul vanilat cum îmbrăca pepenele galben şi citricele, pe un frumos pat mineral. Mie personal această aroma îmi place la nebunie şi nu îmi vine să îndepărtez paharul de la nas. Specialiştii spun că, odată cu trecerea timpului, aceasta aromă de vanilie afumată provenită de la baricul (vinul a stat 14 luni în baricul românesc), o să se estompeze; cu toate că, dacă mă gândesc la Chardonnay-ul de Mulderbosch nu prea e  aşa.
….Gustul este cremos, cu o aciditate excelentă, foarte proaspăt şi răcoritor. Alcoolul (14%) este integrat perfect. Vinul pare crocant cu ceva note dulci de pepene galben si înghetată de vanilie. Finalul este destul de lung, răcoritor cu iz de citrice.
…..Un vin care îmi place exact aşa cum este acum, diferit de orice altceva puteţi găsi pe piaţă şi care cred eu merită încercat măcar o dată în viaţă. Eu l-am decretat Chardonnay-ul acestei veri!
….Cu speranţa că atât aromele vinului cât şi ale peştelui v-au intrat adânc în piele ca şi mie dealtfel, vă doresc o seară plăcută!
….Bogdan

P.S. Poate castig ceva de pe aici :  http://www.beko-innovachef.ro;

Cu acest articol m-am alaturat campaniei Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea PatrascuCetin AmetceaSebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by BEKO

Mai multe

Piept de raţă cu Barolo

Scris la 18 mai 2013 in Povesti despre vin | 12 comentarii

….Raţa, numai pieptul a fost de ea şi a stat la maturat cu ulei de măsline de ieri pe vremea aceasta până azi. Nu a mai primit în plus decât sare, piper şi multă dragoste.
Barolo – Fontanafredda 2007, alc. 14%, s-a prezentat într-o mantie rubinie cu tente de cărămiziu. Destul de luminos şi cu o bună limpiditate.
Buchetul acestuia debutează cu nuanţe sangvine şi piele, apoi lemn dulce şi ceva urme de cireşe aş zice. Intensitatea este una impresionantă, de altfel ca şi expresivitatea lui.
….Gustul este unul de o calitate foarte bună, echilibrat, cu alcoolul integrat perfect şi taninii rotunzi, catifelaţi. Corpul este mediu, aciditatea foarte bună, iar finalul lung.
….Acum, pieptul de rată a mers direct pe grătar şi a fost asortat cu o salată verde fără nimic altceva care i-ar putea schimba gustul. Vinul care a fost desfăcut de la prima oră a dimineţii, a fost servit la o temperatură de 16 – 17 grade Celsius (afară fiind destul de cald), nedorind nicidecum să ajungă în cavitatea bucală la o temperatură mai mare de 18-19 grade Celsius.
….Dacă vorbim despre note, pentru că azi sunt la mare căutare, din partea mea pieptul de raţă lângă un pahar de Barolo primeşte nota 10. Le stă perfect împreună, se completează unul pe altul şi eu nu aş dori să-i văd despărţiţi vreodată.
….Bogdan

Mai multe