De la Cariere la Verriere

Scris la 17 decembrie 2012 in Povesti despre vin | 5 comentarii

….Săptămâna trecută am fost invitat la party-ul de Crăciun, în centrul vechi la The Barrel, de către revista Cariere. În principiu, nu mă dau în vânt după astfel de petreceri, unde într-o muzică asurzitoare ar trebui să reţii zeci de nume şi să umpli buzunarul de cărţi de vizită. Dar cum Monica N. este o veche şi dragă prietenă, nu-i puteam face o astfel de figură. în plus, ştiam că acolo voi întâlni persoane cunoscute şi pe care le apreciez în mod deosebit.
….Am povestit de una, de alta, de blog, de vacanţa de 1 decembrie şi am cerut un vin alb sec. Dupa ceva timp, am primit un pahar cu un vinul casei demisec și cu două cuburi de gheață în el. Cum baiatul care servea era ocupat cu adusul „mizilicurilor” fusion, n-am mai insistat și am decis să sorb cu guri mici licoarea pe post de vin. Am mai schimbat ceva păreri cu câțiva vechi colaboratori și simpatice domnișoare și doamne HR-iste, iar când trupa PhenomeOn a început să dea cu forță în toba mare, am zis că-i mai bine să ies la aer și nu știu cum (ba, știu) am ajuns într-un loc în care nu mai fusesem, deși îmi doream și auzisem atâtea lucruri bune: Corks Cozy Bar.
….Și ce bine am făcut că am intrat, pentru că acolo l-am întîlnit cu plăcere pe George B. Chendi-owner-ul barului și deținător al SmartDrinks.Ro, divizie a companiei Alma Tim Distribution. George a insistat să-mi recomande un vin alb sec. Eu am spus doar cuvintele magice: sauvignon blanc !… şi un barman a şi sosit cu un pahar pe care l-am analizat pe toate părţile. În treacăt pe lângă mine, George spunâdu-mi: e preferatul meu la albe ! La Chateau Verriere !
….Ce remarci prima dată la acest vin este tipicitatea. Un miros remarcabil de citrice și omiprezentul pipi de chat. Asta-i creează şi o obligaţie, aşteptându-te la un gust impresionant. Și acum vine surpriza: și gustul e foarte bun. Pentru că ai în gură tot ce trebuie pentru un sauvignon excepțional, cu toate caracteristicile sale, cu fructe acrișoare, intens și corpolent. Aciditatea, dar și alcoolul (13%) sunt bine dozate, creând un echilibru foarte plăcut. A doua zi, am și comandat un box, recomandând vinul și unui amic stabilit prin zona Bordeaux. Imediat, Adi mi-a și scris (pe facebook) că a dat o fugă până acolo, comandând câteva box-uri !! Dar asta n-a fost de-ajuns și mi-a postat și o fotografie cu mașina parcată lângă cramă, cu mesajul „am şi ras o sticlă”! Hmm… Ajung și eu acasă, îl răcesc un pic forţat și tabăr pe sticlă. Proaspăt, vioi, prietenos și generos…. dar, gata, că doar nu facem reclamă. Oricum, îi mulțumesc lui George pentru recomandare și îi rămân dator. Preț ? 40 lei la SmartDrinks prin comanda online.
….Și uite-aşa, după petrecerea Cariere, mi-am facut un nou prieten: Verriere!
….RaSto

5 comentarii

  1. Care era șansa ca din 10,000 și mai bine de „châteaux” din Franța, ăsta să fie la 11 Km de casa mea? Dar vinul e bun, proprietarii simpatici, crama dotată nou-nouț cu scule moderne. De aici vinificarea impecabilă. Strugurii sunt culeși târziu, îmi zice prorietara, cât de târziu se poate înainte să devină vinul prea dulce, deși și așa e puțin de tot prea dulce pentru gustul meu. Dar de aici îi vine bogăția de arome și lungimea gustului. Proprietatea are 20 ha, a avut 40 dar a rămas moștenire la doi frați care s-au certat și au despărțit-o. Așa se face că vinul are și o rudă săracă, Château Verrière Bellevue, care face un Sauvignon ceva mai sărăcuț, dar „pas mal du tout”, mai acidulat și cam la fel de fructat deși, din păcate, mult mai scurt. Oricum, mie-mi place, așacă mi-am luat un box și din ăla. Unde mai pui că e și mai ieftin :). Una peste alta, la proprietate, Verrière (cel mare) costă 4,5 € sticla, pe gustate (!!) iar Verrière Bellevue suma fabuloasă de 3,5 € sticla, din magazie, fără figuri și fără povești.
    A, și ca să nu închid așa, Bordeaux fiind Bordeaux, fac un roșu foaaarte bun. 5,50 € sticla. Vive la France!!
    Și ca să nu închid nici așa, în zona mea, care e la confluența a 3 apelații: Bordeaux, Cotes de Duras și Bergerac, se fac, cred eu, cele mai bune albe din regiune. A bon entendeur salut!

  2. Iata, practic, completarea documentata a articolului. Dar ce sansa sa fi fost, ca de la o petrecere a revistei Monicai Neumorni sa beau eu un vin frantuzesc (care sa-mi placa si mie si tie) si crama sa fie situata la doar cativa km de casa ta?! Ce ma bucur ca ti-a placut vinul si informatia sa fi venit tocma’ di Ro ! 🙂

  3. Bun acest pont, ma bucur ca l-am cautat si invatat. Multumesc pentru acest articol deosebit ce contine nevoie de curtoazie.

  4. Frumos acest pont, sunt fericit ca l-am remarcat si citit. Felicitari pentru subiect distinct ce avea nevoie de bunavointa.

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. 2 la pahar. Azi, cu Georgiana Avram » Povești cu vin - [...] curând. Aveam cu mine un vin care mi-a plăcut de când l-am descoperit (în 2012), pe numele său Chateau…
  2. Păsărica de Bordeaux » Povești cu vin - [...] ++7 papioane/8. –-Generos in asocieri culinare light, sauvignonul asta confirma iar si devine mon ami si vara asta. –-Cu…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori