….M-am gândit cam mult pentru scrierea acestui articol. Pentru că sunt multe de spus. Ar fi multe de comentat, dar e și din ce în ce mai greu să postezi lucruri interesante după ce alți colegi au scris deja. Mihai Oprea în Vinul din Cluj a scris atât de repede după eveniment, atât de frumos, concis, exact și la obiect, încât și Mihai Vasile în Berbecutio a trebuit să valseze cu cuvintele.
….Despre sistemul de punctare, structura concursului în etape, secretizarea probelor, centralizarea rezultatelor și modul de calcul puteți citi în postările de mai sus. Eu aș insista asupra atmosferei create în cadrul concursului, ținând cont că jurații proveneau din medii foarte diferite și nivel de cunostinte despre vin și experiente inegale. Toți, însa, foarte îndrăgostiți de vinul bun și de dorința de a vedea cum se susține un astfel de concurs de către organizatori neprofesioniști in domeniu. Dacă a fost interesant? Sigur, da. Numai degustarea celor 15 probe și punctarea lor ar fi fost suficient să-ți creezi o imagine asupra curiozitații publicului și suspansului creat. Pe mulți dintre ei i-am văzut la fiecare sfârșit de tur, venind cu fișele de punctare la secretariatul concursului (Gina și Simona) și așteptând rezultatul cu emoție. Autoevaluarea avea să și-o facă fiecare în raport cu punctajele celorlalți afișate pe ecran. Am retrăit, pentru câteva momente, emoția tinereții, când ne duceam să vedem afișarea rezultatelor la treapta a 2-a sau la admiterea la facultate. S-au bucurat mulți, însă n-am văzut lacrimi de supărare sau resemnare la cineva. Cred că au fost momentele cele mai plăcute ale serii, alături de dezvăluirea numelor vinurilor ce urmau să iasa din concurs, rând pe rând. Dacă am avut favorite? Desigur, deși băusem anterior doar 4 din cele 15 vinuri înscrise în concurs. Iar din cele 4 ajunse în finală (Liliac, Arezan, Segarcea și Corcova), doar unul.
….Finala a fost chiar frumoasă, păcat că n-a avut mai multe reprize de prelungiri, iar una din cele mai valoroase maxime ale serii, le-am auzit de la un amic ce se grăbea să ajungă acasă: “Razvane, plec cu o lecție importantă de la Centura Roze! Nu tot ce-i scump, e și foarte bun”! Și s-a dovedit foarte adevărat, ținând cont că în finală au ajuns vinuri de aproximativ 30 lei. Sper ca producătorilor sau distribuitorilor să nu le vina vreo idee…
….Nu mai lungesc vorba și vă las să vedeți câteva fotografii facute la eveniment, mulțumindu-le sponsorilor Casa Basarab , Evino.ro şi co-organizatorului Mihai Vasile, juraților pentru prezență, interes și implicare, iar prin comentariile ce urmează să le faceți, vom vedea dacă ne simţim încurajați să repetăm Centura Roze anul viitor și poate o variantă “Late Summer Rose” anul acesta, cu participarea producătorilor care nu și-au lansat înca vinurile, dar şi ceilalţi.
….Trec în revistă toate vinurile participante: Stirbey, Caloian, Karakter, Alira, Villa Vinea, Rose Verite Vincon, Leat 6500 M1, Recas Sole, SERVE Terra Romana, LacertA, Negrini, Domeniile Coroanei Segarcea, Arezan M1, Liliac și Corcova– câştigătorul Centurii Roze– care trebuie felicitat.
….Vă urez un week-end de vis sau roze,
….RaSto
5 comentarii
Trackback-uri/Pingback-uri
- Voulez-vous rose avem moi? - Povești cu vin | Povești cu vin - [...] nu s-au stins ecourile concursului de marţea trecută Centura Roze. Astazi am să vă vorbesc foarte pe scurt despre…
- 1001 de nopți rose - Povești cu vin | Povești cu vin - [...] și închei spunând că mi-a placut mult vinul, merită 7 ppn-e și că nu degeaba a câștigat Centura Roze.…
- Tihnă şi roze » Povești cu vin - [...] ce a mai făcut să-mi să-mi treacă necazul. Până la urmatoarea sticlă de roze Liliac 2013, la Centura Roze…
- Au înnebunit salcâmii » Povești cu vin - [...] de la Fințești. Postgustul mediu îl duce la +7 papioane și devine un concurent serios pentru Centura Roze. ….Cu…
- Povestea mea cu un campion » Povești cu vin - [...] o finala de 3. –Finaliștii (la diferențe mici de punctaj) au fost: Corcova (caștigător al Centurii Roze 2013), Liliac…
- Centura Roze 2015 » Povești cu vin - [...] a fost destul de meritat și prin prisma clasărilor în edițiile anterioare… 2013 – locul 2 și 2014 –…
Doamnelor si Domnilor, felicitari!
Laudabila initiativa voastra si interesanta abordarea pe care ati facut-o.
Mi-as permite, ca unul care are o oarecare experienta de jurizare la concursuri profesioniste, sa va dau niste sugestii care nu pot, cred, decat sa imbunatateasca cadrul si rezultatele competitiilor pe care le veti organiza in viitor:
1 (si cea mai importanta)! Pentru ca juriul vostru este eterogen si nu va cunoasteti intre voi atat de bine incat sa mizati pe agrearea din start a caracteristicilor de baza ale vinurilor ce urmeaza a fi judecate, se obisnuieste in toate concursurile la care am participat ca primul vin sa fie folosit pentru calibrarea juratilor. Cu alte cuvinte, daca la vinurile care urmeaza a fi evaluate judecatile sunt individuale, secrete si necomentate cu ceilalti judecatori, primul vin se discuta „in plen” si se puncteaza de catre fiecare membru al juriului, rezultatul fiind comunicat tuturor si argumentat de fiecare in cadrul unui seminar cat se poate de deschis si de transparent. Prin aceasta procedura se estimeaza din start nivelul subiectiv al fiecaruia dintre jurati si ajuta ulterior la eliminarea aberatiilor.
2. Aberatiile – cele mai mari punctaje si cele mai mici acordate unei probe se elimina din calculul mediei – media finala fiind realizata exclusiv din calcului aritmetic al punctajelor ramase pe mediana.
3. (aici e mai complicat 🙂 Se face, totusi, de catre o persoana neutra, o selectie a probelor pe zone de pret si/sau ani de recolta. Astfel, se incepe de obicei (cu probe secretizate, evident) cu vinurile mai ieftine si mai noi si degustarea se termina cu vinurile premium si mai vechi. Vinurile cu pretul cel mai mare (indiferent de anul de recolta) se prezinta la juriu dupa o pauza obligatorie, in care juratii isi refac potentialul maxim de apreciere
3a. Tot asa, evident, se judeca intr-o anumita categorie preselectata numai vinuri din acelasi an de recolta. In cazul vostru, evident, un rose din 2012 scoreaza mai bine decat un rose din 2010 la aceeasi categorie de pret si sepaj – dar stiti asta, cu siguranta!
4. Recomandarea etica este ca mai ales in cazul unui concurs de amatori, probele degustate sa fie cumparate si nu primite de la producatori. Astfel, chiar daca subiectivismul amatorilor poate fi atacat (si este, in majoritatea cazurilor chiar si in cazul juriilor formate din profesionisti!), macar sa nu poata fi lansata acuzatia de parti pris-uri sau fraternizari cu anumite branduri.
5. Pentru ca ansambul criteriilor judecate sa fie unitar, accesibil si clar tuturor, se folosesc fise tip de punctaj discutate si interpretate de jurati in sedinta comuna inainte de concurs (de obicei fisele OIV care cuprind etapele celor trei elemente de analiza – aspect – nas – gust pe categorii predefinite de punctaj (de la nesatisfacator la excelent). Acest tipizat ajuta foarte mult (desi toata lumea recunoaste ca de multe ori este imbecil formulat :)) la autocalibrare. Tuturor ni s-a intamplat sa punctam mental un vin, iar respectand indicatiile fisei, scorul sa difere foarte mult fata de cel pe care l-am acordat initial.
Nu stiu, evident, cum ati organizat competitia si poate ca ati respectat inclusiv acesti pasi impamanteniti in cutuma concursurilor oficiale (l-am vazut intre voi si pe Maestrul Catalin Paduraru, care este un excelent si experimentat coach in astfel de evenimente), caz in care imi cer iertare tuturor daca am facut pe desteptul si nu era cazul.
Si sper sa nu va fi suparat ca am impartasit, colegial, cu voi, aceste chestiuni. Am facut-o cu cele mai bune intentii si cu buna credinta ca orice iubitor de vin si consumator avizat e indreptatit sa-si comunice impresiile de degustare si in aceeasi masura e citit cu mare interes de publicul pe care si l-a format, printre care face parte, cu multa simpatie, si subsemnatul!
Razvan Jurca
Magistre,
tare rau imi pare ca n-ai putut raspunde invitatiei lui Bogdan D., dar sunt sigur ca data viitoare nu ne scapi!
Din cele 5 puncte supuse atentiei de tine, chiar le-am respectate pe toate si le-am explicat inainte de inceperea concursului. Eu am relatat din alta perspectiva pentru ca fusesera scrise in amanunt in postarile lui Berbecutio si Vinul din Cluj.
De abia astept sa ne vedem si sa povestim.
Atunci felicitari de doua ori! Inseamna ca ati facut o degustare ca la carte! Bravo!
I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.
Răzvane, am urmat indicaţiile tale din comentariul pe marginea articolului despre „iluminare” şi iată-mă degustând „Liliacul” (roz)şi desigur câstigătorul rose de Corcova.
Din lecturile suplimentare la care fac trimitere linkurile din articol şi fără degustarea efectivă, zic că rose-ul de la Corcova este un merituos învingător, deşi nici contracanditaţii la tilul n-au fost din „divizii inferioare”, presupun că rezultatul „bătăliei” s-a decis pe muchie de cuţit… 🙂
Totuşi am o nedumerire… 😉 cum reuşiţi voi degustătorii să aveţi tăria de a nu lăsă să se scurgă pe traiectoria normală asemenea licori magice… şi mai am şi certitudinea că eu n-aş fi bun pentru jurizarea unuei astfel de competiţii 😉