Crama Delta Dunarii – prima degustare de vinuri

Scris la 11 octombrie 2020 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Am fost 16. Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului Romanesc
—-Poate că nu știu mulți, dar prima duminică din Octombrie, avem sărbătoare mare, notate cu roșu în calendarul iubitorilor de vin și al gurmanzilor. Doar că noi, cei de la Asociația Winelover Romania, știam… și ne-am organizat, astfel că de la Slatina, Iași, București și chiar din Chitila, fix 16 la număr, ne-am pus în mișcare să degustăm și vizităm cât putem de mult din cramele dobrogene, dar nu numai.
—-Cam ambițios progamul, așa că dimineața, după răsărit, ne-am adunat, ne-am îmbarcat și… țuști în … Brăila. Locul de unde, traversând Dunărea, începe Dobrogea de nord. Însă, vinul nu merge bine pe burta goală și prima oprire a fost la Centrul Cultural Nicăpetre, conform refrenului: întâi cultură și apoi băutură.
—-Aici ne aștepta o mai veche prietenă a blogului nostru – Mariana Vernescu, cu care, împreună cu Iulian, organizasem cu ani în urmă, în podul muzeului, una dintre cele mai reușite degustări caritabile.  Așa urma să fie și degustarea de la Sunrise Marina, pe malul Dunării, unde parte din costuri a inclus strângere de fonduri pentru programele derulate de Blessing Hearts din Iași.
—-Așadar, prânz pescăresc cu vinuri de la Crama Delta Dunării, unde Iulian Grigorescu ne-a propus un regal pescăresc, iar Roberto Pieroni- onemanshow -venit special pentru noi, a pus întreaga artilerie de vinuri pe noi… Fiți atenți:
– novac de Dunăre marinat, salată din icre de crap sălbatic, chifteluțe din pește, zacuscă cu pește, alături de Frizante rose din Băbească Neagră.
– hamsii în mălai și făină prajite cu cartofi prăjiți lângă o Fetească Regală 2019
– cărășel de Dunăre prăjit, cu mămăligă și mujdei dobrogean si un Aligote de 2019
– firimituri de oaie la tigaie cu legume la grătar și brânză de Gulianca, alături de o Băbească Neagră 2018.

—-Toate vinurile provin dintr-o vie certificată bio de 25 hectare (cu Aligote, Fetească Regală, Băbeasca, Fetească Neagră și ceva Merlot în plantație), de lângă Somova, din județul Tulcea. De 10 ani, Roberto Pieroni, venit de lânga Assisi (Umbria), a înhămat caii în vie și face o treabă de mare ispravă. Ne știam din vedere, dar de data asta, ascultându-l și degustându-i mai în amănunt vinurile, am descoperit un om modest și mai ales extrem de muncitor, harnic și ambițios.
—-Trebuie doar să-i vezi mâinile muncite și îți dai seama cum e cu munca vero în vie și în cramă. La final, Roberto, a scos din colecția proprie una din ultimele sale sticle de Fetească Neagră, asta ca să mai pună sare pe rana celor care aveau de condus și nu puteau degusta.
—-Ne-am lăsat greu duși de la Sunrise Marina și vinurile La Sapata, dar am lasat comanda de vinuri și vioi la pas de van, ne-am dus la bac cu direcția Smârdan, unde pe durata traversării ne-am delectate cu un Frizzy din Fetească Regală nefiltrată, semn că atunci când ești pe grabă, niciun minut nu trebuie pierdut…
….pentru ca dincolo de mal, la Vinuri de Măcin, ne aștepta Mădălina, cea mai goodlooking colegă de la ADAR, cu altă prezentare și alte vinuri de povestit.
—-Însă, las lucrurile aici și dau legatura colegului Bogdan Caracaleanu pentru urmatorul articol cu Vinuri de Măcin.
Cu bine,

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Vinuri de Macin - a 2-a degustare de vinuri din turul dobrogean - Povești cu vin - […] am făcut-o ca la nuntă (adică, 3 zile), vizita în Dobrogea începând (cum s-a descris aici) la Brăila. Obiectivul…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *